Владимир Путин: триумфалният нов цар на Русия

Путин може да управлява до 2036 г. Илюстрация: проект.медиа

67-годишният Владимир Путин – професионален разузнавач, станал политик, е на власт като президент или министър-председател на Русия през последните 20 години.

Путин, който е най-дълго управлявалият руски или съветски лидер след Йосиф Сталин, получи позволение вчера чрез общонародно допитване да се кандидатира за преизбиране още два пъти – това му дава възможност да остане президент още 16 години.

Сегашният мандат на Путин изтича след четири години. Той може да бъде на 83 години по времето, когато би завършил последния си мандат, при условие че бъде преизбран два пъти – това предвиждат новите поправки в конституцията.

Преизбирането е почти сигурно, като се има предвид, че Путин спечели всичките си предишни избори с голяма преднина и запазва широка подкрепа според независими социологически проучвания.

Путин беше избраният приемник на първия постсъветски президент на Русия Борис Елцин и си изгради репутация на гарант на стабилността на руската държава.

Управлението на Путин е период на сравнителна предсказуемост на страната, за разлика от икономическите и политически сътресения през постсъветските 1990-те години, които предшестваха идването му на власт.

Подобна стабилност беше определящ фактор за решението на руснаците да одобрят референдума, който осигури демократична подкрепа за значителните конституционни поправки, които преди това бяха одобрени от парламента и подписани от Путин.

„Хората гласуват, по-скоро равнодушно, за стабилност“, заяви пред ДПА руският политически експерт Анна Арутюнян, която е автор на биографията „Загадката Путин“.

Путин – професионален разузнавач от съветския КГБ, служил няколко години в Източна Германия, се прехвърли в политиката в началото на 1990-те години като кметски съветник в родния си Ленинград, бързо преименуван на Санкт Петербург при разпадането на Съветския съюз.

През това десетилетие той се изкачи към висшите етажи на властта, издигайки се до премиерския пост при Елцин през 1999 г. На практика Елцин предаде президентството на Путин при оттеглянето си по-късно същата година.

После Путин беше избран за два четиригодишни мандата като президент от 2000 до 2008 г., придържайки се към тогавашната конституционната разпоредба за два последователни мандата.

След това Путин стана министър-председател за четири години, през което време конституцията беше променена, за да бъде удължен президентският мандат на шест години. Той беше отново избран за президент през 2012 и 2018 г.

Одобрените сега поправки, освен че позволяват на Путин да се кандидатира за преизбиране, пропускат думата „последователни“ от разпоредбата за ограниченията върху мандатите, което означава, че приемникът на Путин ще може да изкара най-много два мандата.

Поправките още повече укрепват хватката на Путин върху властта, като засилват пълномощията на законодателната над съдебната власт. Националният парламент, контролиран от вярната на Путин партия „Единна Русия“, сега има улеснени възможности за отстраняване на съдии по одобрение на Путин.

Поправките също така отразяват нарастващото влияние на Руската православна църква, закрепвайки в конституцията засвидетелстване на вярата в Бога – забележително отстъпление от атеистичната доктрина на Съветския съюз. Поправките още предвиждат забрана на гей браковете, като казват, че бракът трябва да бъде между мъж и жена.

През 2013 г. Путин подписа закони, които забраняват всякакво открито изразяване на одобрение за хомосексуални отношения и не позволяват на еднополови двойки да осиновяват деца. Путин каза тази година, че Русия никога няма да узакони еднополовите бракове, докато той е президент.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.