Война без граници в Чад

Трупове лежат по улиците на столицата на Чад Нджамена. Насилието в страната принуди Франция да заплаши бунтовниците със сила. Снимка: Ройтерс

Безжизнени тела лежат в канавките и по улиците. Ранените лекуват огнестрелните си рани вкъщи, твърде ужасени, за да се осмелят да отидат в болница. Изоставени коли и изгорели цистерни са пръснати по пътищата. Телефонните линии са прекъснати. Предполага се, че стотици хиляди бежанци напускат града. Много от тях търсят убежище в лагери и през границата в Камерун. За съжаление хаотичната и кървава сцена в Нджамена, столицата на Чад, през последните няколко дни изглежда позната. Конфликтът, който привлече бунтовници в столицата, в опит да се свали правителството на Идрис Деби, е продължение на дългогодишното насилие в съседен Судан.

На 5 февруари бунтовниците и правителствените войски изглежда временно спряха сраженията. В града се чуваше само откъслечна стрелба. Няколко дни преди това повече от 1000 бунтовници пристигнаха в покрайнините на столицата и навлязоха в нея. След това бяха изтласкани от правителствените сили, най-вероятно с френска помощ от въздуха, въпреки че французите отричат. Бунтовниците може би ще нападнат отново, но се смята, че са се изтеглили от столицата. Не е ясно колко са загиналите през последните дни.

Не за първи път бунтовници от Чад нападат правителството на Деби. Никога преди това обаче не са били толкова близо до свалянето му. Подобна атака се провали през 2006 г., когато дезорганизираните бунтовници избягаха. Този път обаче изглежда бойците бяха по-добре подготвени и по-добре ръководени. Това може би е резултат от напътствията от ръководителите на чадските бунтовниците в Хартум, столицата на съседен Судан. Въпреки че отрича, суданското правителство иска правителството на Чад да бъде свалено заради подкрепата на Деби за бунтовници в Дарфур, в Западен Судан. В Чад живеят най-малко 200 000 бежанци от Дарфур, а освен това има бази, използвани от дарфурски бунтовници.

Жена от Чад пресича границата с Камерун. Хиляди хора напускат страната, въпреки че президентът Идрис Деби заяви, че положението е под контрол. Снимка: Ройтерс

Размириците в столицата на Чад (която е в западната част на страната), както и в по-малки градове на изток, са наистина признак, че конфликтът в Дарфур, който вече причини нестабилност в Централноафриканската република и в Източен Чад, се разраства. Причината тези размирици да избухнат сега са може би усилията да се разположат мироопазващи сили на ЕС в страната. Те трябва да овладеят конфликта в Дарфур.

Европейските сили от 7300 войници плюс още няколкостотин полицаи от ООН бяха готови да заемат позиции, но последните сблъсъци им попречиха. Бунтовниците и техните поддръжници в Судан може да са решили да действат, преди европейците окончателно да са пристигнали. Възможно е последните боеве да доведат до по-ранно разполагане на европейски войници в Чад. Френското правителство твърди, че иска да се намеси в конфликта с военни сили, за да се справи с евентуална нова атака срещу столицата. Съветът за сигурност на ООН се съгласи, че на Франция, която и без това има около 1100 войници в страната, предимно в казарми, и няколко бойни самолета, трябва да бъде позволено да се намеси. Френският президент Никола Саркози каза във вторник, че „ако трябва, Франция ще изпълни дълга си“. Вероятно със заплахата си да се намеси със сила Саркози всъщност направи това не толкова необходимо.

В идеалния вариант обаче е нужно дипломатическо решение. Африкански дипломати започват совалки между съседни страни, за да посредничат между бунтовниците и силите на Чад. Цената на конфликта очевидно е висока: програма на стойност 300 милиона долара в Чад рискува да бъде провалена, а хуманитарните усилия за Дарфур минават предимно през Чад.

Временното прекратяване на хранителните помощи вероятно ще влоши още повече тежкото положение на разселените след размириците в Дарфур. Но изкушенията за бунтовниците и за Судан също са големи. Чад е богата на петрол страна и потенциална сериозна заплаха за контрола на суданското правителство в Дарфур. Чадските бунтовниците твърдят, че правителството на Деби е корумпирано и диктаторско, далеч от модела за добро управление в Африка. И въпреки че никой не вярва, че бунтовниците се борят за по-добро правителство, днешното правителство също не предлага мирно и мъдро управление.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.