Истанбул: Съдбата на „Света София“ ще бъде известна до две седмици

Истанбул. Снимка:форумасил

Дискусии за превръщането на иконата на Истанбул „Света София“ в джамия от години си проправят път в турската политика. И след кратко заседание вчера, турски съд се готви да издаде решение по въпроса до 15 дни.

Постройката от шести век е първоначално изградена като катедрала и е превърната в джамия след превземането на Константинопол, известен днес като Истанбул, от османците през 1453 г. По късно „Света София“ е трансформирана в музей с решение от 1934 г., взето десетилетие след основаването на Република Турция от Мустафа Кемал Ататюрк.

Оттогава статутът на сградата е обект на политически дебат, а президентът Реджеп Тайип Ердоган неведнъж е изразявал през последните десетилетия намерения да превърне „Аясофия“, както храмът е наричан в Турция, в място за мюсюлмански богослужения.

Разглеждано като ход, който ще зарадва националистическите и набожните избиратели в момент когато подкрепата за управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) намалява на фона на икономически натиск заради коронавирусната епидемия, решението предстои да бъде съобщено, след като вчера турският съд изслуша аргументите на организация, настояваща за анулиране на решението от 1934 г.

„Смятаме, че те ще осъзнаят, че функционирането като музей на „Света София“ в продължение на 86 години, наранява и огорчава турския народ“, каза Селями Караман, адвокат на ищеца, пред репортери след заседанието.

„Тази джамия… е частна собственост на султан Мехмед Завоевателя“, добави той, визирайки османския лидер, който превзема Константинопол.

Сонер Чагаптай, директор на програмата за изследвания на Турция на Вашингтонския институт за близкоизточна политика, казва, че превръщането на „Света София“ в музей, какъвто е днес, е било венецът на усилията на Ататюрк да създаде „светска, европейска, обърната към Запада република“.

„Век по-късно Ердоган провежда своя собствена революция… да оформи Турция по свой начин, в страна, която е консервативна социално, ислямистка политически и обърната към Близкия изток“, заяви Чагаптай пред Ал Монитор. „Той използва „Света София“, за да открои собствената си революция, една религиозна революция на наводняване с религия на общественото пространство, образованието и управлението“.

Макар че според Чагаптай трансформацията може да не стане тази година, той очаква Ердоган, който пристигна в Катар вчера на държавно посещение, да доведе докрай отколешната си амбиция, преди да се оттегли от поста.

Йозгюр Юнлюхисарджъклъ, директор за Анкара на Германския фонд Маршал, също смята, че турското правителство ще се опита да трансформира сградата в близко бъдеще. Отбелязвайки че един такъв ход ще преобърне низходящата тенденция в избирателната подкрепа за ПСР в краткосрочен план, Юнлюхисарджъклъ казва, че преустройството на „Света София“ в джамия ще представлява директно предизвикателство за популярния кмет на Истанбул Екрем Имамоглу от опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП).

„Това е очевиден опит да се дискредитира Екрем Имамоглу, като го поставят на грешната страна в една разединяваща дискусия“, каза той пред Ал Монитор. „Разбира се трансформирането на „Света София“ в джамия ще се ползва с голяма подкрепа на широката общественост, но ще е също така поляризиращ въпрос вътре в НРП. Това е важно“.

Той добави, че значителна част от гласоподавателите на различни опозиционни турски партии разглеждат дебата вероятно повече като въпрос на национален суверенитет отколкото на религиозна основа. Противопоставянето на евентуално съдебно решение за трансформиране на сградата би поставило Имамоглу на противникова позиция спрямо много от неговите избиратели, каза Юнлюхисарджъклъ.

„Имамоглу е на прицел в случая“, заяви той. „Като кмет на Истанбул той ще трябва да реагира. А като космополитен човек, какъвто е, би му било трудно да подкрепи тази трансформация“.

Преди съдебното заседание държавният секретар на САЩ Майк Помпейо излезе с изявление, в което призова турското правителство „да продължи да стопанисва „Света София“ като музей, като илюстрация на ангажимента му да уважава културните традиции и богатата история, които са оформили турската република, и да гарантира, че „Света София“ ще остане отворена за всички“.

Коментарът на Помпейо бързо срещна критиките на турското външно министерство, чийто говорител Хами Аксой заяви, че „Света София, разположена на нашите земи, е собственост на Турция, подобно на всички наши културни ценности“. Той заяви, че всеки въпрос, отнасящ се до сградата, е „наша вътрешна работа в рамките на суверенните права на Турция“.

Дебатът бе критикуван и от духовния лидер на православните християни, вселенският патриарх Вартоломей, който каза, че превръщането на „Света София“ в джамия ще посее раздор между християни и мюсюлмани по света. Подобни изявления бяха направени и от гръцките лидери вчера, които смятат сградата за един от най-важните обекти на православното религиозно и културно наследство.

Развитията идват, след като в „Света София“ на 29 май бяха четени мюсюлмански молитви по случай тържествата за отбелязване на годишнината от завоюването на Константинопол от османците – проява, която също си навлече критиките на гръцки лидери.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.