Мъжът, който накара камбаните на Нотр Дам да пеят

Стефан Юрбен е пазител на църковната утвар в Нотр Дам и отговаря за камбаните на катедралата. Снимка: Ню Йорк Таймс

Стефан Юрбен стои облегнат на тежката дървена рамка високо в северната кула на Нотр Дам. Заради вятъра е опакован в морскосиньо вълнено наметало и чака камбаните да зазвучат. Тогава три от четирите започват да бият, като разтърсват масивната дъбова рамка, която тежи повече от 187 тона. “C – пронизително, D – пронизително, два пъти, F,” казва Юрбен и въпреки мрака в клетката на камбаните лицето му се осветява от широка усмивка.

newyorktimes-logo.jpg40-годишният Юрбен е химик по образование, но понастоящем е пазител на църковната утвар в катедралата. Като такъв той е и главният отговорник за камбаните. Заради ролята му често споменават Квазимодо – уродливият “гърбушко от Нотр Дам”, който също биел камбаните и оглушал заради силния им звън.

Юрбен не обича това сравнение. “Аз съм музикален”, казва той сдържано, докато посреща посетителите сред роби и златни съдове за литургията. А откакто той стана пазител на църковната утвар преди три години, музикалността му доведе до малка революция в начина, по който бият камбаните. Понякога това е повод за конфликт със специалистите, които се грижат за камбаните. Те ги проверяват шест пъти в годината – тестват състоянието на бронза, преглеждат електрическите двигатели с оплетените вериги, които движат камбаните, и инспектират дървената рамка, от която висят. Те искат по-малко музика, за да намалят износването на вековните камбани. Урбан иска повече и иска да ги накара за звучат като по времето, когато са били млади.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/DB04Oh830ec&rel=1″, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Биенето на камбаните на катедралата Нотр Дам на Великден 2007 г.

С изключение на описаното от Виктор Юго и показаното от Уолт Дисни, камбаните никога не са били бити чрез поклащане с въже. Четирите по-малки в северната кула на катедралата и басовата – или bourdon – в южната кула, все още пазят останките от дървените платформи и метални лостове, използвани за люлеенето им чрез натискане с крак. През 1930 г. лостовете били електрифицирани, а сега се управляват по електронен път от компютър. Юрбен е също така специалист по програмиране.

И все пак, понякога се случват пробиви. Както през 2004 г. на Великден, когато механична повреда накарала камбаните да замлъкнат за няколко дни. “Кардинал Люстиже се ядоса много”, разказва Урбан като има предвид Жан-Мари Люстиже, който по онова време бил архиепископ на Париж.

Юрбен станал пазител на камбаните на Нотр Дам доста случайно. Докато учел химия работел заедно с един мъж, който се грижел за известния карильон в Лурдес – светилището във френските Пиренеи, недалеч от мястото, където Юрбен израснал. Тъй като не успял да си намери работа по специалността, преди около 10 години той дошъл в Париж и се присъединил към работещите в катедралата. През 2005 г., когато пазителят на църковната утвар бил повишен и станал главен пазач на катедралата, Урбан го наследил на поста.

Заедно с още четирима души той отговаря за организацията на литургиите – от обикновените меси на духовниците от катедралата до елегантните служби, в които участват кардиналите. Но истинската му страст са камбаните.

Катедралата Нотр Дам в Париж привлича туристите не само с красотата си, но и с чудесния камбанен звън. Снимка: Ройтерс

Нотр Дам има 11 камбани. Четирите в северната кула били донесени през 1856 г., за да заменят старите, претопени по време на Френската революция, за да направят от тях оръжия и монети. 14-тонната басова камбана в южната кула била отлята през 1680 г. и върви заедно с голяма дървена клетка, която датира от Средновековието. През 19-и век под заострените върхове на кулите били инсталирани шест малки камбани. Като истински свещени инструменти, камбаните са кръстени. Басовата се казва Еманюел, най-голямата от по-малките е Анжелик Франсоаз, а най-малката – Дениз Давид.

Почти веднага след като заема поста, Юрбен започва да променя начина, по който се бият камбаните като използва опита си от Лурдес. “Нямаше никакъв план, а камбаните винаги звучаха по един и същи начин.” Камбаните се използвали основно като просто били удряни при трикратната молитва и на месите в неделя. Но Юрбен разбрал, че може да програмира четирите камбани в северната кула да свирят части от известни мелодии, включително хорали на Бах или химни по Великден. Басовата камбана била повече от предизвикателство. Тя звучала рядко, главно на по-големите празници като Великден или за да отбележи смъртта на папа или архиепископ на Париж. Но Юрбен измислил програми, в които включил и басовата камбана заедно с четирите по-малки.

Юрбен признава, че промените предизвикали проблеми. “Колкото повече ги използваш, толкова повече се износват”, казва той. За да се намали износването, езикът в басовата камбана, който тежи повече от 450 килограма, вече е направен от мека стомана. Допълнителното използване пренапряга и електрическите двигатели, които дърпат веригите и карат камбаните да звънят.

Никола Гьори е наясно с това положение. Гьори е заместник-директор на „Мамиа“, част от групировката „Биар-Роа“, която е специализирана в поддръжката на камбани, включително тези на Нотр Дам. На последната инспекция той посочил износените места на ръба на басовата камбана, където удря езикът, и казал, че ако удрянето й продължи, тя може да се сцепи на две, подобно на известната „Либърти бел“ във Филаделфия. “Камбаната е клавиш, също като на пианото”, обяснил той. Според него басовата камбана била “най-красивата от всички камбани”.

“При нейното тегло, при нейната възраст и при музикалните й качества тя е произведение на изкуството”, казал той. Затова специалистите от време на време я обръщат, така че езикът да удря на различни места и да се избегне износването й.

Двамата експерти на Гьори се катерят върху камбаните. При последното посещение Роже Люко се изкатерил върху езика на едната и подобно на Тарзан се залюлял на него, докато не започнал да удря ръба. Смазали движещите се части и тествали електрическите мотори и веригите. Една от тях трябвало да бъде сменена.

“В Нотр Дам имаме предпазна система, обяснява Гьори. Ще я хванем преди да се е счупила.” И е съгласен, че целта е камбаните не само да се използват, но и да се пазят. “Имам няколко идеи, продължава той. Преди Великден ще намалим камбанния звън. Но особено на празника ще имаме пълна програма.” Той обича камбаните, които са част от катедралата. “А тя е много ревнива и властна жена”, казва той.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.