Починалият доктор е сигнал, но кой да го чуе. И кога ще ги стигнем американците по брой заразени?

Смъртта на 49-годишен доктор от Спешна помощ – здрав човек, а не болен пенсионер – поставя на изпитание всички лекари и сестри, и цялата здравна система. Защото от всички заразени с коронавирус у нас, медиците са около 10%. Ще продължат ли те да поемат този риск – сестри със 700-800 лв. заплата, лекари с по 1200 лв., а същевременно има директори на болници милионери?

Как при това положение ще продължава да функционира сегашната тъгровска здравна система в България? Особено ако се препълнят болниците? Видя се, че щом малко се увеличиха болните от Ковид 19, някои болници казаха, че се препълнени и отказват да приемат.

На няколко пъти целият персонал на болници тук и там подаваше колективно оставка. С протестите на сестрите медиите се забавляваха, политиците ги обвиняваха, а те продължават да работят за смешни заплати с риск. И настояват да работят в болници, а не в търговски дружества.

Надбавките по 1000 лв. на месец не са за всеки медик. Ако в една болница има до 5 болни с Ковид 19, министерството отпуска по 1000 лв. на 40 души от персонала, ако има до 10 болни – на 70 души, ако са над 10 болни – на сто души. Но само в „Пирогов“ работят 3500 медици – лекари, сестри, санитари, лаборанти и др. И онези, които не са в инфекциозни отделения, и те са изложени на риск.

В САЩ онзи ден коронавирусът постигна рекорд – нови 55 000 заразени за ден. Това клони към 0,02% от населението за един ден. За 25-и пореден ден се увеличават. При всички предпазни мерки. Лято е.

В България заразените за ден клонят към 200, тоест наближават 0,003% от населението на ден. При нашенските рехави предпазни мерки.
Впрочем, у нас има направени 21 хил. теста на милион жители, в САЩ тестовете до момента са 109 хил. на милион жители. Пет пъти повече. Възможно е и у нас заразата да е стигнала до повече хора, но няма как да знаем. Според направените проучвателни тестове, по подобие на социолигическо проучване, у нас около 2% от неселението има антитела.

Вирусът неминуемо ще стигне две трети от населението. Меркел го каза още през март на германците. Въпросът е как ще издържат болниците и защо никой не отваря дума за реформа на здравната система?

През есента и зимата има всички условия инфекцията да се разпространява още повече. Може би тогава ще се сетят.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.