Търсачката не намира испански автор, публикуван в сайта Faktor в помощ на Борисов

Публикацията във Faktor.bg е украсена с българско и испанско знаме, препечатана е веднага от „Пик“. Разследването за къщата в Барселона от испанските власти още не е приключило.

Сайтът Фактор.бг си измисли несъществуващ испански анализатор Серхио Чавез, който, незнайно как, по какви причини и в коя чуждоезична медия, изведнъж се е сетил да опровергае с публикация „Барселонагейт“ и разследването на испанските власти за пране на пари, което стига до премиера на България Бойко Борисов. Но не в някоя чуждоезична медия, а в сайта Фактор.бг.
В пасквила, публикуван в близкия до властта сайт, се поднасят манипулативно факти и обстоятелства, замесват се и конкретни лица, които „Серхио Чавез“ няма как да знае и да е чувал за тях. И особено, когато не съществува такова лице, написало такава статия. Пропагандата на Бойко-Пеевската псевдожурналистика заработва надника си, но пак несполучливо. Омешали са редовните публично заклеймени врагове на статуквото и прокуратурата в България – Миню Стайков, Васил Божков, Цветан Василев, Румяна Ченалова, президента Румен Радев, евродепутатите Елена Йончева и Иво Христов, руски агенти, банки, медии, КГБ, ГРУ и т. н. (Отделен въпрос е „КОЙ“ в България обслужва руски интереси, и дали прокуратурата не разчиства пътя на удобните за властта олигарси под маската нa „евроатлантически каскет“ и „борба с корупцията и олигархията“).

Бърза справка в Google показва, че испански анализатор на име Серхио Чавез (Sergio Chavez) няма. Отделно от това, името е мексиканско, което навява на мисълта, че българските автори на това съчинение вероятно са научили, че в Мексико има футболен стадион Estadio Sergio Leon Chavez. И името ги е вдъхновило за техния „испански“ автор.
Съществува и д-р Серхио Чавез, който е доцент по социология в Университета Райс, Хюстън (САЩ).
Известен мексикански журналист и редактор е проф. Едгар Серхио Чавез Сеговиано (Prof. Edgar Sergio Chávez Segoviano), но той не само не е от страната на Сервантес, а и няма в журналистическото си творчество „анализ“ за „Барселонагейт“ и министър-председателя на България, в който са изписани и славословия по негов адрес.

Испански анализатор и журналист на име Серхио Чавез същестува само в главите на редакторите от сайта Фактор.бг, които и по обяснимки причини не посочват източник на статията, въпреки че претендират за авторство на превода на „испанския“ текст.

А най-голямото доказателство, че цитираната публикация е абсолютна фантасмагория като съдържание и авторство, е нейното препечатване в парадиращия с близките си отношения с прокуратурата и изпълнителната власт сайт ПИК, който е в списъка на ЕК за сайтовете, които разпространяват „fake news“.

Сайтът Фактор.бг дълго време бе известен в публичното пространство като рупор на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, но, съдейки по настоящата му редакционна политика, може да се направи „обоснованото предположение“, както се изразяваше Цветанов, че е започнал да лъска имиджа и на Бойко Борисов с неистини, в симбиоза с останалите проправителствени медии за оклеветяване на хората, които изобличават политико-мафиотско-олигархичните държанки и касички.

От liberta.bg

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.