In Memoriam Енио Мориконе

 

В дома си в Рим на 91-годишна възраст почина Енио Мориконе, прочутият италиански композитор на филмова музика.
Писал е музика за филми на прочути режисьори като Оливър Стоун („Обратен завой“ 1997), Бернардо Бертолучи („20 век“, 1976), Куентин Тарантино („Омразната осморка“ 2015), Джузепе Торнаторе („Най-добрата оферта“ 2013, „Ново кино Парадизо“ 1988 и още няколко негови филма), Педро Алмодовар, Терънс Малик, Пиер Паоло Пазолини, Марио Моничели и, разбира се на Серджо Леоне, кралят на спагети уестърна.
Мориконе е написал музиката към 570 филма. Станал е известен главно с музиката си към 30 уестърна, които са малка част от творчеството му. Една от най-известните му творби е музиката за превърналия се в класика филм на Серджо Леоне „Добрият, лошият и злият“.
Няколко пъти е номиниран за „Оскар“, а през 2007 е получил „Оскар“ за цялостно творчество.

Видео & Музика
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.