Килър издебна във Виена поредния противник на Рамзан Кадиров

Рамзан Кадиров. Снимка: дозор

Чеченецът Мамихан Умаров, поискал политическо убежище в Австрия, бе убит в събота недалеч от Виена. Известен с доста сложните си отношения с чеченския лидер Рамзан Кадиров, Умаров се хвалел, че получава и изпълнява поръчки за терористични атентати и убийства в ред страни, включително Украйна. Освен това твърдял, че руските тайни служби са пряко свързани с покушения срещу политемигранти и бивши чеченски сепаратисти в Европа.

През нощта срещу неделя австрийската полиция съобщи за престрелка в град Герасдорф (на 13 км от Виена), при която е бил убит 43-годишен гражданин на Русия. Инцидентът станал в събота, в 19.30 ч., а два часа по-късно в Линц бил задържан предполагаемият убиец – също руски гражданин. По данни на австрийските медии убитият и убиецът са от Чечения. Информацията обаче не бе потвърдена от полицията до края на деня. По-късно органите на реда съобщиха, че е задържан още един човек, първоначално като свидетел; на разпита обаче той дал противоречиви показания.

В разследването се включи и австрийското контраразузнаване. Името на загиналия не се разгласява официално, но чеченците от местната диаспора са убедени, че става дума за Мамихан Умаров, познат като Анзор от Виена. От 2005 г. мъжът живеел в Австрия с документи на името на Мартин Бек.

Ако личността на убития бъде потвърдена, това ще е поредната смърт от серия покушения и убийства на чеченци в Европа. През август например бе убит грузинският гражданин и бивш полеви командир Зелимхан Хангошвили. Според германското следствие извършителят – гражданин на Русия, получил задачата „от държавни ведомства на руското правителство“. Москва отрича, но Германия обяви за персони нон грата двама служители от посолството на Русия в Берлин.

През февруари 2020 г. във Франция пък бе убит чеченският блогър Имран Алиев, известен с прякора Мансур Стария. Същия месец в Швеция бе нападнат друг блогър, Тумсо Абдурахманов. Мамихан Умаров твърдеше напоследък, че във всички тези случаи са замесени руските тайни служби, и обещаваше да разкрие подробности.

Мамихан Умаров е тъмна личност. Не членува във въоръжени групировки, никога не е говорил от името на Ичкерия (сепаратисткото наименование на руска Чечения през 90-те, бел. прев.), нито е бил блогър като Тумсо Абдурахманов, при все че преди месеци си направи канал на ютюб, наречен „Анзор от Виена“, и отправяше там нападки срещу Кадиров и обкръжението му, разказаха пред „Комерсант“ хора от чеченската диаспора.

Източник отбелязва, че клиповете съвсем не са били критики срещу Кадиров: „Там изобщо нямаше съществена информация, само най-груби псувни към кадировци и хора от семействата им, включително жените и децата. Дори кръвните врагове в Чечения не си позволяват така да говорят един за друг. Затова в Чечения бяха сигурни, че смъртта на Умаров е въпрос на време. Наскоро качването на нови клипове спря и още тогава плъзнаха слухове, че е убит, но тези дни тръгнаха още няколко клипа – последният датира от петък.“

Умаров се представяше като бивш следовател от Министерството на шериатската държавна сигурност на сепаратистката Република Ичкерия. След бягството си от Чечения той по думите му сътрудничел на австрийските тайни служби и аналогични структури от други страни. По-специално приемал поръчки за атентати и убийства на известни личности и снабдявал спецслужбите с ценни сведения. Не криел, че е изпълнил над десетина поръчки, няколко от тях в Украйна, още от 2014 година.

През зимата например той разказа пред украинската телевизия „Свободний“, че му поръчали да бъдат убити депутатът от Върховната рада Ихор Мосийчук, неговата помощничка Амина Окуева, участвала в боевете в Донбас в редиците на полицейския батальон „Киев-2“, и съпругът й Адам Осмаев, бивш чеченски полеви командир, воювал в Югоизточна Украйна. Мамихан Умаров решил да не изпълнява поръчката и сигнализирал на украинското контраразузнаване.

Научил за смъртта на Умаров, в неделя ексдепутатът Ихор Мосийчук откликна в Телеграм: „Не спах цяла нощ. Убийството на Мамихан Умаров („Анзор“) край Виена, извършено сто на сто по заповед от Руската федерация, за мен лично бе пореден удар и изпитание от съдбата.“

По думите на бившия депутат Анзор настоятелно помолил журналистите, присъствали на последната им среща, да подпомогнат контактите на политика с администрацията и печата в САЩ, за да разкаже за поръчковите убийства в редица европейски страни, включително Украйна, зад които стои днешната власт в Чечения. „Момчетата (журналистите, б.р.) работеха по молбата на „Анзор“, готвеха публикации… Сега те ще излязат посмъртно“, написа Ихор Мосийчук.

Умаров поискал от него помощ, за да си купи бронежилетка от Израел, но пратката се забавила заради карантината, допълни той. Според политика Анзор му се обадил тези дни и разказал, че прочут чеченски килър настоятелно посъветвал жена му да се откаже от мъжа си, за да оцелее. Мосийчук, който разполагал със запис на разговора, обеща да го публикува.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.