Пандемията, Русия и светът – анализи и прогнози

Кметът на Москва Собянин в болница „Спасокукоцки“. Снимка: от тв екрана

Коронавирусната пандемия развълнува жителите на Русия повече от неотдавнашния вот за промени в основния закон, пише „Комерсант“, коментирайки данни от социологически анализ.

Новият вирус и всичко, свързано с него, остават главната фобия на хората: възможността да изгубят работата и доходите си, промените в начина на живот – изолацията и маските, глобите за нарушения на карантинните мерки и т. н. Други теми като конституционния вот, „връщането в 90-те заради кризата“ и нарастването на международното напрежение са на последните места в „Националния индекс на тревогите“, разработван от агенция КРОС, за второто тримесечие на 2020 г.

Пандемията е изострила неравноправието и в отделните страни, и в отношенията между държавите, цитира „Лента“ констатация на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, представена в публикувано вчера интервю за шведския в. „Афтонбладет“. Гутериш предлага два сценария за развитие на събитията. Оптимистичният според него ще е възможен, ако страните се справят с текущата ситуация, успешно планират възстановяването си и подпомогнат в достатъчна степен развиващите се държави. За целта до девет месеца трябва да се появи ефикасна и достъпна ваксина срещу коронавируса.

При песимистичния сценарий обаче страните няма да се обединят в борбата с пандемията, ще се появяват нови вирусни огнища, работата по ваксината ще се проточи или ще я получат само „богатите“ държави. Тогава ще се разраснат сегрегацията, популизмът и ксенофобията и светът ще потъне в глобална депресия за 5 до 7 години, предупреждава генералният секретар на ООН.

В средата на 2020 г. светът е изгубил заради коронавируса 400 милиона работни места – десетки пъти повече, отколкото през кризата от 2008 г., отбелязва пред „Известия“ Гай Райдър, генералният директор на Международната организация на труда (МОТ). Борбата с Ковид-19 и оптимизирането на трудовия пазар ще са основни теми на срещата на върха на МОТ, която започва днес, допълва той.

Близо половината жители на Москва имат имунитет срещу новия вирус, затова в руската столица няма да има „втора вълна“, прогнозира експертът по генетика Павел Волчков, говорил пред „Труд“. Сходни прогнози дават московският кмет Сергей Собянин и бившият главен санитарен лекар на Русия Генадий Онишченко, посочва изданието.

Нова вълна на инфекцията очаква обаче през ноември – декември професор Леонид Ейделман, оглавявал в миналото Световния синдикат на лекарите (WMA). Наесен ще плъзнат други респираторни вирусни инфекции и „болните, които кашлят и кихат, трудно ще може да бъдат различавани от тези с Ковид-19. Това е големият проблем“, обяснява медикът.

Втора коронавирусна вълна в Москва ще може да се избегне, ако властите разхлабват ограниченията стъпка по стъпка и постоянно следят ситуацията, заявява пред „Взгляд“ Денис Проценко, главен лекар на столична болница, специализирана в лечение на Ковид-19.

Коронавирусът видимо промени структурата на разходите на хората в цял свят. Компанията Ипсос осъществи анкета в 26 страни и средно над половината участници (60 на сто) заявяват, че харчат много повече за храна, други стоки и услуги, пише „Известия“.

В Русия тенденцията е изразена по-слабо: от нараснали разходи се оплакват само 43 на сто от хората при 60 процента във Франция, Великобритания, САЩ и 80 процента в Белгия, Аржентина и Турция. Руското население харчи най-много за храна, стоки за бита и за лична хигиена, също и за комунални услуги. Причина според експерти е продължителната самоизолация, добавя всекидневникът.

„Свободная преса“ критикува призивите „да не се раздухва истерия около новата зараза“ и цитира статия от германското издание „Шпигел“, според която 10 на сто от преболедувалите страдат от силно изтощение, мускулни болки и неврологични поражения, чувстват се дълбоко нещастни. А „Сидни морнинг хералд“ пише за други „мистериозни усложнения“ – рязко зачестили тежки инфаркти и инсулти сред заразените, негативни последици за кръвта и сърдечния мускул.

Основен проблем може да стане не самата болест Ковид-19, а нейният опасен кумулативен ефект. В близко бъдеще може рязко да нарасне броят на инвалидите в Русия, предрича „Свободная преса“.

Пандемията определи вектора на изследванията в лаборатории, научни институти, университети и иновационни компании за месеци и години напред, пише „Независимая газета“, като представя ред разработвани идеи – както футуристични, така и актуални за момента.

Разглеждат се например опити за създаване на сензори, които да разпознават различни инфекции – да откриват вируси в дадено помещение или да определят заразените. В Харвард и Масачузетския технологичен институт пък се работи по проект за предпазна маска, която започва да свети при наличие на коронавирус във въздуха.

Засилва се тенденцията към създаване на безопасна въздушна среда в офисите, болниците, жилищата. Обществото може би ще се насочи към обезопасяване и на въздушната среда в транспорта, магазините и концертните зали. Ако пандемиите станат системен проблем, според някои хипотези ще се появят градове под купол – регулируеми климатични системи със затворен цикъл. Най-интересен сред тези проекти е „Биосфера 2“ – комплекс, изграден през 1991 г. в Аризонската пустиня, в който работят сега учени от Колумбийския университет, добавя „Независимая газета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.