Приехме идеята за сухите съчки. Колко ще изгорят у нас? И колко са безсмъртните?

Данни за разпространението на коронавируса и жертвите у нас от 8 март до 8 юли 2020 г. Графика: Дневник, по данни на Националния оперативен щаб.

Лято е, епидемията вече омръзна. Не умряха „яко“ много хора. На вируса гледат като на все по-малко опасен, а СЗО излиза с нови и нови предупреждения, че епидемията се разраства. Срeдният българин вече не иска да ги слуша.

Какво може да се очаква занапред в България? Епидемията наистина се разширява, но има ли толкова голяма опасност? Мнозинството у нас смята, че болестта минава като обикновена настинка, грип, и смъртността е „пренебрежимо малка“. В социалните мрежи непрекъснато изтъкват, че от други болести са умели много повече и т. н. А всеки пети не вярва, че въобще има вирус, както показа едно социологическо проучване. И броят на новозаразените расте. Поради това Великобритания, Австрия, Словакия, Естония, Латвия, Словения вече извадиха България от списъка на безопасните страни (към 8 юли). Ако българин отиде там, го чака задължителна 14-дневна карантина.

Интересно, като ни спрат да пътуваме и затворят отвсякъде с изисквания за карантина, дали тук най-после ще постигнем консенсус по въпроса има ли епидемия и пандемия, дали маските са за запушване на устата или предпазно средство?

Очевидно у нас преобладаващо са приели теорията на доц. Мангъров за сухите съчки, които ще изгорят. Стига с тоя вирус, няма страшно… Някои ще изгорят, това е неизбежно. Но дарвинистите се надяват това да не са майка ми, баща ми и т. н.

В това разбиране се набива на очи една аналогия за много други каузи, свързани с различни заболявания – за един или друг нуждаещ се от скъпа операция, от трансплантация, за някой болен от рядка болест – примери много, интернет е пълен с молби за помощ и дарения. Или деца с увреждания, които системата ги убива. Нали всички те също са пренебрежимо малко? И те са сухи съчки… За какво задръстват социалните мрежи с призиви за дарения?

 

 

Но ето как е ситуацията с коронавируса у нас в числа:

Смъртността от Ковид 19 у нас е 4,2%, ако се смята според броя на доказаните с тест и починалите, които са имали коронавирус. Но около 2% от населението е с антитела, както показа проучване „срезов тест“. Тоест около 2% от българите са се докосвали до вируса, повечето дори без да разберат. При 254 починали у нас досега, това ще рече смъртност към 0,18%. От сезонен грип смъртността е 0,1%. Но и за сезонния грип не е ясно дали смъртността реално не е по-малка, защото мнозина не ходят на лекар и се самолекуват, заразените са много повече от наблюдаваното. Но това не е най-важното. Коронавирусът не е сезонен грип и доказано е по-заразен. А колко е опасен, вече всеки да решава за себе си. Умирали само хора с придружаващи заболявания – това изтъкват непрекъснато в споровете.

Малкият процент заразени у нас, и „само“ 254 жертви, освен на някакви още неизследвани особености за Източна Европа, се дължи и на безпрецедентни мерки, изолация, карантина, дезинфекция, затворени граници, отменени полети и т. н. – в цял сват, не само у нас.

Впрочем, у нас големият проблем е с медиците. Те варират около 10% от всички заразени. В момента 465 са заразените доктори, сестри, санитари и др. от болничния персонал. От тях 5 са починали. Тоест, смъртността сред тях е над 1%. А те са най-проверявана с тестове група, което показва, че реалната смъртност от това заболяване е около 10 пъти по-висока от тази на сезонен грип.

Големият проблем е как ще продължи да функционира тази търговска здравна система, особено ако се претовари с болни от коронавирус? Защото всички предпазни мерки по света досега са били да ограничат епидемията, да я забавят да не се претоварват болниците. Да дадат време за подпомагане на тази система, за създаване на лекарства. Иначе вирусът ще заразява и заразява все повече.

Испанският грип преди 100 години е стигнал до всяко кътче на планетата, до най-отделечените острови в Тихия океан, и до най-северните и най-южни райони, населени с хора. Въпреки че тогава не е имало въздушен транспорт, масови пътувания, а светът е бил към 1,8 млрд. Днес населението е над 7,5 млрд., всеки трети пътува, хората минават граници и страни непрекъснато. И пренасят вируси.

Колко сухи съчки ще изгорят у нас?

Безстрашните, безсмъртните и дарвинистите, които протестират срещу мерките за безопасност, може би трябва да са наясно – всеки втори българин над 40 г. има високо кръвно. Над 50 вече почти всеки. Имат го и хора на 30 г., макар и по-рядко. И някои не знаят с години, чи имат високо кръвно, после един ден отидат на доктор, а той им предписва едни хапчета и им казва да ги пият доживот. Високото кръвно раздува артерии, камери на сърце, прави поразии с години, незабелязано. Към 60-70-годишна възраст хората с увредени сърца и кръвоносна система са много, някои и без да го знаят. Засегнатите от диабет в лека или тежка форма също са един от десет, някои също разбират след години. И т. н., могат да се дават примери с още „придружаващи заболявания”. И наднорменото тегло увеличава рязко риска от смърт при коронавирус.

Тоест, да не се успокояваме, че сме без болести и недосегаеми за вируса. Или можем да хвърлим в огъня като съчки близките си, които не са здрави като нас.

И понеже средният българин пийва две-три ракии вечер, особено пък ако е домашна, това допълнително го прави уязвим. И без вирус, като кара на тоя режим 20-30 години, изведнъж вземе че се тръшне от някоя болест. „А, ама кво му стана на тоз човек, бе, здрав, прав. И само домашна пиеше“ – викат приятелите му. А сега и вирус на всичкото отгоре.

Да не предполагаме колко ще са жертвите у нас при сегашната „пренебрежимо малка” смъртност, ако вирусът достигне до две трети от населението, както предвиждат епидемиолозите.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.