Изненада: Макрон назначи звезден адвокат за правосъден министър

Ерик Дюпон-Морети. Снимка: от тв екрана

Френският президент Еманюел Макрон направи изненадващ ход при обновяването на състава на правителството, с което се надява да изкара последните две години от петгодишния си мандат.

Това обаче не беше, както предполагаха някои, ясно отдалечаване от десноцентристките министри, чиито водещи позиции тревожат някои от лявото крило на широката центристка партия на Макрон.

Вместо това той назначи за правосъден министър един от най-известните адвокати във Франция – човек, който винаги е говорил без заобикалки.

59-годишният Ерик Дюпон-Морети се гордее с рекорден брой оправдателни присъди в съдилищата, които разглеждат най-тежките престъпления.

Сред неговите клиенти са били подсъдими по големи дела за предумишлено убийство и тероризъм, а също основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж и млад мъж, за когото се твърди, че е бил изнасилен с полицейска палка в нашумял случай през 2017 г.

Най-големият съдийски профсъюз във Франция – USM, реагира гневно, а неговият генерален секретар Селин Паризо заяви пред агенция Франс прес, че назначението е „обявяване на война на съдебната система“.

Само две седмици по-рано Дюпон-Морети порица „тайните полицейски методи“, след като откри, че е бил един от редица видни адвокати, чиито данни за телефонните комуникации, както се твърди, са били проучвани от съдии, търсещи изтичане на информация по друго дело.

Но макар съдиите да са разтревожени, колегите адвокати на Дюпон-Морети са доволни. Неговото назначение е „знак за добра воля“ от правителството, каза президентът на националния адвокатски съвет Кристиан Ферал-Шул. „Ерик Дюпон-Морети е защитник на свободите“, заяви тя пред телевизия LCI.

В реч при поемане на поста в двора на правосъдното министерство вчера Дюпон-Морети зае подобна позиция. „Това не е министерство на войната, макар май да съм чувал този израз, а министерство на свободите“, настоя той.

„За 36 години съм обиколил Франция надлъж и нашир и познавам всичките й съдебни зали“, добави той. „Аз познавам правосъдието не като технократ. Познавам го човешки, съкровено… „Имаше какво да каже и за затворниците и „техните нечовешки и унизителни условия за живот“.

Обеща „дългоочаквана реформа на прокуратурата“, но не каза дали възнамерява да направи прокурорите напълно независими, което е отдавнашно искане на някои съдии и адвокати.

Според сегашния закон министърът на правосъдието е висшият началник на всички прокурори, но му е забранено да се намесва в конкретни дела.

Новият министър, чиито родители са били италиански имигранти от работническата класа в индустриална Северна Франция, си спомни за майка си, напуснала родната си страна, „за да избяга от нищетата“.

„Аз ще бъда правосъден министър със смесена кръв“, обеща той. „Моето министерство ще бъде също така министерство на борбата с расизма и правата на човека.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.