В Русия връщат принудителното лечение от алкохолизъм

Пристрастените към алкохола и наркотиците ще се поправят в лечебно-трудови профилакториуми

Заради растящия брой алкохолици и все по-ниската им възраст Държавната дума е на път да върне принудителното лечение в познатите от съветско време лечебно-трудови профилакториуми. Снимка: ннм.ру

Непосредствено след дългата новогодишна ваканция в Държавната дума на Русия беше внесен законопроект за принудително лечение от алкохолизъм. Според авторите на документа други средства за борба с алкохолизма в Русия не са останали. Нарколозите и правозащитниците обаче предполагат, че възстановяването на съществувалите по съветско време лечебно-трудови профилакториуми няма да доведе до изкореняване на порока, а ще стане инструмент за саморазправа с неудобните.

“Алкохолизмът е катастрофа за Русия,” заяви членът на комитета по опазване на здравето към Държавната дума Олег Куликов. “През последните години той доста се “подмлади” – 25 процента от алкохолиците са деца под 14-годишна възраст.” Затова бяха предложени поправките в Закона за наркотичните средства и психотропните вещества. Авторите на текста предлагат да се позволи хоспитализацията и изолацията от обществото на хроничните алкохолици и наркомани без съдебно решение, без тяхно съгласие и без разрешение на представляващите ги пред закона. Единственото основание за принудителното лечение ще се явява “систематично нарушение на обществения ред” на определени граждани.

В Държавната дума подкрепят проекта. “Ако човек е пиян и опасен, ако се намира в състояние на остро алкохолно натравяне или е изпаднал в алкохолен делириум, то той трябва да се лекува принудително, дори и ако не е съгласен,” каза депутатът Куликов. Според него същите мерки трябва да се предприемат и в случай, че човек “не осъзнава степента на наркотичната си или алкохолна зависимост”, тъй като това е “социално опасно явление” и тук “традиционното разбиране за граждански права не може да свърши работа”.

Експертите пък са убедени, че е невъзможно да бъдеш излекуван от алкохолизъм принудително. Ръководителят на медицинската програма към фонда “Не на наркоманиите и на алкохолизма” Сергей Полятикин обяснява, че “в Съветския съюз имаше лечебно-трудови профилакториуми (ЛТП), които бяха наследници на Централното управление на лагерите (ГУЛАГ) и където болни хора бяха принуждавани като роби да работят тежък физически труд.” При това “даже съществуваше специален план, по който хората бяха изпращани там.

Всички, които не осъзнават степента си на зависимост от алкохола и наркотиците или нарушават обществения ред, ще бъдат вкарвани за принудително лечение без съдебна заповед и без тяхно съгласие. Снимка: вечерка.ру

Имаше случаи, в които мъжът се скарал с жена си, жената написала ядосана молба и съвършено здравия съпруг го прибрали в лечебно-трудовия профилакториум за година и половина.” Експертите твърдят, че в ЛТП истинските алкохолици също не оздравявали, а – напротив, и което е доста интересно – продължавали да пият даже докато се намирали в профилакториумите. Хората там обаче били използвани като безплатна работна ръка в различни заводи – например в ЗИЛ. А за да се излекува алкохолик или наркоман от зависимостта си е необходимо “не просто да го затворят в болница, а да му помагат. Както и сам да иска да се излекува.” Освен това са необходими квалифицирани специалисти – лекари, психотерапевти, психолози и консултанти, които имат личен опит в справянето с порока. “Всичко това може да се намери в групите на анонимните алкохолици в цяла Русия, където хората се лекуват доброволно и самостоятелно, без никаква принуда,” казва Полятикин. “И най-добре е властта да подпомага този процес.”

Освен това специалистите се опасяват, че ако бъде позволено принудително да се затварят в болници всички, които пият и заради това се държат лошо, законът ще стане удобен инструмент за разправа с неудобните. От злоупотреба със закона се страхува и председателя на адвокатската колегия Юрий Костанов. Той обаче открива в законопроекта и нещо “полезно”. Тъй като повечето алкохолици няма да тръгнат да се лекуват доброволно, той не мисли, че някога е било лошо, когато бродягите два пъти в година ги “улавяли, измивали и лекували”.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.