Протести, фабрики, ресторанти: те ли са причината за скока на случаите на Covid-19

Протести в Сиатъл. Снимка: от тв екрана

През последните три месеца милиони хора излязоха на улицата, за да протестират срещу расизма, а барове и ресторанти подновиха работа по целия свят, както и някои фабрики и пазари за хранителни стоки, и дори бяха проведени концерти на открито.

Допринесоха ли някои от тези събития за скока на случаите на Covid-19, които вече нахвърлиха 12 милиона, с над 540 000 души починали от причиняваното от новия коронавирус заболяване? Ето какво казват някои експерти:

Протестите под надслов „Животът на чернокожите има значение“

Хиляди хора излязоха по улиците навсякъде в САЩ, като се започне от края на май, за да се присъединят към протестите под надслов „Животът на чернокожите има значение“ срещу полицейската бруталност. Протестни шествия в подкрепа на движението имаше и в редица градове в Европа и Азия, което предизвика опасения от ръст на новите случаи на коронавирус.

Експерти в областта на общественото здраве казват, че все още няма категорично доказателство за масово разпространение на заразата, свързано с тези събития.

„Протестите се проведоха на открито на много голямо пространство“, каза д-р Мерибет Секстън, доцент по заразни болести в Училището за медицина към Университета „Емъри“. Секстън отбеляза, че „големите усилия за носене на маска, (физическо) дистанциране и дезинфекциране на ръцете“ по време на протестите също са спомогнали да се предотврати предаването на вируса.

Отваряне на баровете

Според експерти отварянето на барове и ресторанти в различни краища на света като американските щати Тексас и Флорида, Испания и Южна Корея е допринесло за пламването на огнища на заразата.

„Средството за обща превенция на този вирус е доста просто: носене на маска, избягване на събирания на закрито и самоизолация, ако си болен или си бил в контакт с болен“, каза д-р Джаред Битън, заместник-декан на Училището за обществено здраве в Университета на Вашингтон, който нарече отварянето на някои барове и ресторанти „истинско бедствие“.

Испания трябваше да наложи ограничения на близо 70 000 души в северозападната област Галисия след епидемичен взрив, свързан с барове близо до пристанищния район А Марина. Южна Корея съобщи за най-малко 271 случая на коронавирус от събота, свързани с няколко нощни клуба и бара в квартал Итеуон в Сеул.

От друга страна, хиляди хора се събраха в градове из цяла Франция на годишната проява „Празник на музиката“ на 21 юни, само няколко дни след вдигането на строгите карантинни мерки в страната, за да вземат участие в концерти, повечето от които на открито, в кафенета, барове и градски градинки.

Много от участниците не носеха предпазна маска, но показателите за разпространението на заразата остават стабилни от края на май.

„Фактът, че повечето концерти бяха на открито, спомогна за овладяване на риска“, каза Мартен Блашие, ръководител на отдела за достъп и оценка на пазара в базираната в Париж фирма за епидемиологично и здравно моделиране „Public Health Expertise“ („Експертиза в общественото здраве“).

Фабрики

Епидемичният взрив в Лестър, който стана първият град в Англия, където се въведе местна карантина миналата седмица, отчасти е отдаван на условията за работа в текстилни фабрики. Месопреработвателни предприятия по света също се оказаха огнища на коронавируса.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.