Президентът Румен Радев: Не на страха! Ще си върнем България! Мутри, вън!

Президентът Румен Радев на протеста. Снимка: видеокадър

Публикуваме речта на президента Румен Радев пред множеството, събрало се спонтанно пред президентството. Стотици граждани дойдоха, за да го подкрепят срещу безпрецедентното нахлуване на прокуратурата и полицията днес в институцията на държавния глава. Преди началото на речта Радев помоли полицейския кордон да се отдръпне. „Ние с г-жа Йотова няма от кого да се пазим“, заяви президентът и застана сред хората. Протестът продължава пред Съдебната палата.

Скъпи, българи!

Благодаря на всички вас, които днес сте тук. Виждам хора от всички политически хоризонти и това не е случайно. Виждам хора, млади и стари - и това не е случайно. Българската мафия постигна невъзможното - обедини почтените хора срещу себе си.

От нас, от всички нас, зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и за политически репресии.

Българската мафия е безцеремонна, защото много дълго я търпяхме. Защото твърде дълго бяхме зрители на собствения си живот. Защото твърде дълго търпяхме лъжите от екрана.

Но днес гневът се излива на площада. Гневът от лъжите, от грабежа, гневът от произвола, гневът от всичко това, което прокуди два милиона българи зад граница, и днес притеснява всеки един от нас.

Това е битка за достойнството ни. За децата ни. За бъдещето ни. За природата ни. Битката за справедлива, модерна и европейска България.

В тази битка ще бъдем заедно всички, които милеем за България.

Искам да ви припомня думите на съдия Джовани Фалконе, които бяха мое верую през дългите, тежки години на моята предишна професия: Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж.

Не на страха! Ще си върнем България! Мутри, вън!
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.