След прокурорската акция – има ли още неразбрали, че мафиотска групировка управлява държавата?

Спонтанният протест срещу акцията на Гешев в президентството продължи до късно вечерта с окупиране на Орлов мост. Снимка: Евгений Дайнов, Фейсбук

Като гледа човек реакциите из социалните мрежи за прокурорската акция в президентството, на някои още не им се вярва. Откровените гербаджии скочиха веднага да обвиняват Румен Радев. Но освен тях, някои още не са убедени, че ни управлява мафиотска групировка. Буквално и без преувеличение. Тя е овладяла институциите в държавата, така че само формално изглежда парламентарна демокрация.

Борисов е като главатар на банда, сочи враговете и по команда медии, прокуратура, партии, министри работят като мафия, с всички средства мачкат всеки, който им пречи.

Какво точно се случи вчера в президентството, което е толкова скандално?

Скандалното е, че беше окупирано от въоръжени служители на МВР и прокуратурата, за да влязат вътре прокурори да арестуват двама съветници и да обискират кабинетите им. Дали има достатъчно основания за арест, още не е ясно, макар че от пръв поглед се вижда съшита история. Но нито обискът, нито арестът изискват президентството да бъде окупирано. Това е нагла демонстративна акция на Гешев за сплашване.

Ден след като президентът Радев каза, че изпълнителната власт е определила НСО да охранява Доган и Пеевски, и защити интересите на държавата с окупирания плаж в Росенец, главният прокурор реши да смачка президентството. Да покаже, какво може да се случи и на Радев, ако много приказва.

Юристи са най-възмутените от акцията и коментарите им са еднозначни, че това е невиждано посегателство на върховна институция, на държавния глава.

Акцията е унижение не за Радев, а за държавата. Погледната от чужбина, акцията само излага страната, а не създава имидж на прокуратурата като независима. Точно обратното. Главния прокурор Гешев няма да блесне като борец с престъпността, по-скоро се очертава, че той обслужва организирана престъпна група във властта.

 

Може ли да излезе обществото от хватката

 

на тези узурпатори по пътя на избори и политически промени?

Някои си представят, че президентът може да обяви военно положение и да отстрани Борисов и правителството му.  Това са наивни мечти, които нямат никакви законови основания. Президентът няма такива правомощия.

Сегашната ситуация показва, че трябва да се обединят всякакви политически партии срещу ГЕРБ. Както единния фронт срещу фашизма навремето, обединил и леви, и десни. Такова обединение може да отстрани сегашната явна и прикрита коалиция между ГЕРБ, националистически партии и ДПС.

Който и да дойде след Борисов, каквито и сътресения да има с окопалата се във всички структури на властта негова партия, ще бъде по-добре от сегашното положение.

Основна законодателна задача на бъдещия парламент ще бъде да отстранят сегашния главен прокурор, преди да е навредил още повече на държавата с милиционерските си акции. За някои негови арести и обвинения отсега с просто око се вижда, че ще завършат с оправдателни присъди и в съда в Страсбург.

За този главен прокурор бяха събрани агитки от криминалния контингент да правят демонстрации с плакати „Гешев е радост“. Изборът му от Висшия съдебен съвет с 20 гласа „за” и само 4 „против” е

 

срам за юристите в България,

 

срам за висшия орган на съдебната власт. Тази Висш съдебен съвет трябва да бъде разформирован, освободен предсрочно и избран нов. Това досега, откак е приета конституцията, се е случвало два пъти и Конституционният съд се е занимавал с този въпрос. Следващият парламент може да го направи трети път, да промени закона и да избират наново ВСС, който да освободи недоразумението Гешев.

При по-висока избирателна активност и ясни политически идеи може да се стигне и до поправки в конституцията и дори насрочване на избори за Велико народно събрание, което да промени и по-съществени неща за съдебната власт и главния прокурор.

Сега главатарят на бандата с чекмеджето много добре разбира коя партия, кой и с какво може да застраши властта му. Затова купува и заплашва, играе си на разделяй и владей, разбил е с хора отвътре главната си опозиция БСП, ще си напазарува пак тоя-оня от насипното дясно, за да ги раздели.

Но търпението има предел и са възможни най-неочаквани промени до изборите. Апатията с 50% негласували е единствената причина Борисов досега да печели избори. При по-висока избирателна активност никакви манипулации и фалшификации не могат да помогнат на мафиотската партия. В последните три парламента тя има между 84 и 97 депутати. Няма изгледи да вземе повече занапред.

С две думи – спасението е обединение срещу ГЕРБ. И да се гласува за партия, която официално поставя в целите си, че ще промени закона и ще разформирова отново Висшия съдебен съвет, за да изберат нов главен прокурор.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.