Полша ще избира президент на фона на силно партийно разделение

Анджей Дуда. Снимка: от тв екрана

В неделя поляците ще избират своя президент за следващите пет години. Вотът ще има отчетливи политически последици за страната, страдаща от дълбоко партийно разделение.

Двамата съперници са сегашният президент Анджей Дуда, подкрепян от управляващата националноконсервативна партия „Право и справедливост“ (ПиС), и кметът на Варшава Рафал Тшасковски от центристката опозиционна партия „Гражданска платформа“ (ГП).

Гласуването в неделя ще бъде четвъртият път, в който на президентски избори участват кандидати на ПиС и ГП. Конфликтът между двете партии доминира в полската политика от 2005 г., посочва БТА.

В понеделник вечерта партийното разделение беше илюстрирано от два предавани по телевизията кандидатпрезидентски „дебата“, във всеки от които участваше само един кандидат, а подиумът за противника остана празен.

Анджей Дуда отговаряше на въпроси от благоразположени избиратели по националната полска телевизия, а Рафал Тшасковски отговаряше на въпроси от 20 медии.

И двете кампании представят победата на своя противник като същинска катастрофа за страната.

Анджей Дуда се представя като защитник на консервативните семейни ценности, който е против либералния начин на живот, „чужд“ според него на полската култура – като правата на ЛГБТ общността.

Той обещава да запази инициативите на ПиС за социални разходи и да продължи да подобрява жизнения стандарт, изтъквайки големите инвестиции в публични проекти.

„Бих искал в края на втория ми мандат поляците да печелят средно равностойността на 2000 евро“, каза Дуда на предизборна проява в края на юни. Във външната политика сегашният президент иска да запази силен полско-американския съюз.

Дуда смята, че победата на неговия противник би довела до задънена улица взаимодействието между институцията и ръководеното от ПиС правителство в момент, когато страната се нуждае от единство, за да се справи с икономическите последици от пандемията от коронавируса.

На свой ред поддръжниците на Тшасковски се страхуват, че победата на Дуда би тласнала още по-силно Полша към авторитаризъм, би я превърнала в страна с пристрастни съдилища и слаби граждански свободи, тоест би я превърнало в затворено общество, прекъснало връзката си с Европейския съюз.

Според Тшасковски Полша има нужда от независим президент, а Дуда е подставено лице на ПиС и нейния лидер Ярослав Качински, въпреки че официално не е член на дясната партия.

Ако Тшасковски спечели, той може да блокира почти всеки законопроект, одобрен от контролирания от ПиС парламент, тъй като управляващата партия няма необходимото мнозинство от три-пети за преодоляване на президентско вето. Опозиционният кандидат обеща да си сътрудничи добросъвестно с правителство на ПиС, ако спечели изборите.

Политологът Антони Дудек се съмнява, че Тшасковски ще може да изпълни обещанието си. Победа на Тшасковски би могла да доведе до „дълбока политическа криза“ с постоянен конфликт между благосклонен към ГП президент и контролирано от ПиС правителство, заяви Дудек пред ДПА. „Полската политическа система не позволява ефективно управление, ако президентът не е на твоя страна“, обясни анализаторът.

Поражение на Дуда би могло да доведе до отслабване на правителството и предсрочни парламентарни избори, добави анализаторът. Победа на Дуда би позволила на ПиС да продължи своя политически курс до парламентарните избори през 2023 г.

Според проучванията на общественото мнение изборите в неделя ще бъдат доста оспорвани. Двамата кандидати са с почти изравнени позиции, като настоящият президент има леко предимство в анкетите напоследък.

Тшасковски и Дуда се опитаха да привлекат избиратели, които са извън традиционния им електорат, за да наклонят везните в своя полза.

И двамата се опитаха да спечелят избирателите на консервативната либертарианска формация Конфедерация „Свобода и независимост“. Дуда се обърна към социалния консерватизъм и движението против ваксините, а Тшасковски обеща политики на свободния пазар.

Тшасковски освен това обиколи по-малки полски градове, за да разсее впечатлението, че е кандидат на либералните градски елити. Той посети крепости на ПиС в източната и югоизточната част на страната, по-рано пренебрегвани от ГП.

Макар да се представя като кандидат, подкрепящ ЛГБТ, Тшасковски внимаваше да не набляга на прогресивните политики, за да не отблъсне умерените консервативни избиратели.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.