Русия: Губернатор убиец или жертва?

Сергей Фургал. Снимка: от тв екрана

Сергей Фургал е 13-ият губернатор в най-новата история на Русия, отведен от своя кабинет в затворническа килия. Федералното следствие го смята за участник в банда, убивала бизнесмени, пише в. „Росийская газета“.

Избран през 2018 г. като кандидат на националистическата Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР), губернаторът на руския Хабаровски край в Далечния изток бе арестуван вчера във връзка с убийства и опити за убийство на предприемачи през 2004-2005 г. Откаран е в Москва и днес се очаква да му бъде наложена мярка за неотклонение. Следственият комитет на Русия отдавна работи по делото, образувано срещу организирана престъпна група, по което вече са задържани още четирима души, посочва пред вестника говорителката на ведомството Светлана Петренко.

Според политолози Фургал едва ли ще се върне в политическото пространство след подобни обвинения, дори да не бъдат доказани. Ако губернаторът бъде отстранен, нов ще бъде избран едва през септември 2021 г. Регионалният клон на ЛДПР му съобщи междувременно, че няма намерение да изключи Фургал от редиците на партията, което е прерогатив на ръководството й, добавя „Росийская газета“.

Няма решение за оставка на губернатора на Хабаровски край; ако бъде взето, Кремъл ще съобщи, заяви президентският прессекретар Дмитрий Песков, цитиран от в. „Взгляд“.

Вчера бяха задържани и двама депутати от регионалния парламент – Дмитрий Козлов и Сергей Кузнецов. Делото може да стигне и до икономически престъпления, тъй като съвместният им бизнес с Фургал едва не докара до фалит най-голямото металургично предприятие в Далечния изток – завода „Амурстал“, пише в. „Известия“.

Четвърт от акциите в дружеството са собственост на Лариса Стародубова, съпругата на Фургал, изтъква вестникът, според който бившето ръководство на „Амурстал“ може да е източило от завода 2 милиарда рубли.

Сергей Фургал е сред тримата либералдемократи, оглавяващи региони от Руската федерация, и един от седемте губернатора от опозиционни партии, отбелязва в. „РБК“.

Лидерът на ЛДПР Владимир Жириновски видя в преследването на Фургал политически мотиви и го свърза с успехите му на губернаторския пост. Фургал няма да бъде изключен от партията, а парламентарната й група може да напусне Държавната дума в знак на протест, може да излязат в оставка и другите двама губернатори от ЛДПР, заяви той. В отговор председателят на Думата Вячеслав Володин заяви, че шантажът е недопустим, съобщава РБК.

Веднага след ареста на Фургал в региона бе открита подписка, събрала още до обяд над 9500 гласа в негова подкрепа – ЛДПР я нарече обществена инициатива, пише в. „Комерсант“.

Според политолога Илдас Ярулин от Тихоокеанския университет в Хабаровск Кремъл има шанс да ограничи случая до криминалната му съставка, неутрализирайки протеста на либералдемократите и на техните избиратели, ако вр. и. д. губернатор стане председателката на регионалния парламент Ирина Зикунова от ЛДПР. Арестът на Фургал впрочем може би е и сигнал към опонентите на кандидатите на властта на тазгодишните губернаторски избори другаде в Русия, допълва изданието.

В. „Комсомолская правда“ сравнява Фургал с Анатолий Биков, друг арестуван наскоро местен „политик с тъмно криминално минало“, популярен заради „робинхудовската си щедрост към обикновените хора“. И хората разсъждавали: „Ако той не беше убил злодеите, щеше да бъде убит от тях. По-хубаво един добър бивш бандит, отколкото действащ овластен крадец“.

Опозиционни издания свързват ареста на губернатора с неотдавнашния общоруски референдум, одобрил конституционната реформа, лансирана от президента Владимир Путин. В региона на Фургал „активността бе с 24 на сто под общоруския норматив, а подкрепата – с 15 на сто по-малка. И всички гласове са честно преброени – лош прецедент от гледна точка на властта“, изтъква анализаторът Дмитрий Орешкин пред в. „Новая газета“.

„Това според мен е била последната капка. Иначе, естествено, за всеки губернатор си има файл, папчица с компромат; въпросът е защо, кога и по чия команда се вади тази папчица. Мисля, че командата е дадена от центъра“, заявява той.

„Всички началници. . . чудесно разчитат този сигнал и чудесно схващат, че не бива да своеволничат и трябва да правят, каквото нареди Кремъл“, обяснява експертът.

„Кремъл започва прочистване на елита. Механизмът за репресии от 30-те години на 20-и век отново е пуснат в ход“, констатира в заглавие в. „Свободная преса“.

„Триумфът“, както Кремъл нарече резултата от конституционния референдум, „все повече напомня древноримски – започва фазата на жертвоприношения“, коментира ареста на Фургал Сергей Обухов, секретар на ЦК на Комунистическата партия на Руската федерация.

„Губернаторът на Хабаровски край не даде добър резултат в гласуването – регионът влезе в топ 10 на федералните субекти с най-малко гласове „за“, а по избирателна активност „дори е на второ място в списъка на най-лошите“, подчертава опозиционерът.

„Фургал, честно казано, си е антиелитна фигура – и сега го отнесе. Чака ни, мисля, цяла серия подобни шумни дела“, прогнозира руският комунист.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.