Борбите за един плаж на богаташи край Лос Анджелис

Carbon Beach (Индиговият плаж), или т. нар. “Billionaires Beach” (Плажът на милиардерите) е дълъг по-малко от 2 км. в градчето Малибу в покрайнините на Лос Анджелис. Тук е от малкото места по крайбрежието, където плътно до плажа са построени скъпи вили на богаташи и знаменитости. И въпреки това, те не разполатгат с плажа, той е държавна собственост. Снимка: Бизнес инсайдър

Carbon Beach (Индиговият плаж – бел. ред.), или така наречения “Billionaires Beach” (Плажът на милиардерите – бел. ред.), заема не повече от миля от брега на Malibu. (Бел. ред. – Малибу е малко градче в покрайнините на Лос Анджелис, с 13 хил. души население, в което имат къщи или живеят през по-голямата част от времето си знаменитости от киното и поп музиката като Дъстин Хофман, Леанардо Ди Каприо, Антъни Хопкинс, Ричард Гиър, Деми Мур, Упи Голдбърг, Том Ханкс, Барбара Стрейзънд, Даяна Рос, Мадона, Джими Пейдж, Аксел Роуз и мн. др. Голямата част от жителите са по-малко известни богати хора от света на бизнеса).

На пръв поглед нищо особено на фона на дългата над 1000 мили плажна ивица на Калифорния. С тази малка разлика, че на това „плажче“ са се „нагъчкали“ около 70 имота, които са притежание на някои от най-богатите и влиятелни хора в технологичната и развлекателната индустрия. Като шефа на Oracle, Larry Ellison примерно, който толкова харесва мястото, че е купил 10 имота там на приблизителна обща стойност 65 милиона. Или дълго-годишния резидент – милиардера David Geffen. Както и Президента на CBS Les Moonves, на Dream Works Jeffrey Katzenberg, собственика на Dodgers Frank McCourt, Dr. Dre, Rob Reiner и редица други продуценти и филмови звезди.

Защо тоя зор да са точно там? Защото, това е едно от малкото места по крайбрежието, където къщите имат директен достъп до плажа и водата. Имотите са буквално залепени един за друг и създават трудно пробиваема стена. Отстрани те пазят скали. Зад теб са планини, пред теб е океана. Имаш си и плаж пред вратата. Само дето…не е твой! Или, не изцяло твой.

По закон, в Калифорния разстоянието между water line и mean tide line, или между прилива и отлива, е публична собственост. Тоест…“мокрия пясък“ е на всички. Естествено, че ако сте известна личност и сте купили имот за милиони с цел да се скриете от любопитни погледи, никак няма да ви е приятно на метри от къщата ви да се разхождат хора от „простолюдието“, които да надничат през прозорците ви и да ви снимат с телефоните си, нали?

Но, какво да правите, след като законът им позволява? Ами… опитвате се по всякакъв „легален“ начин да блокирате достъпа до плажа. Не, не с въоражена не-легитимираща се охрана с диагоналки. Запушвате малкото пролуки с хитрини от рода на: фалшиви врати на гаражи, фалшиви знаци Забранено паркиране, фалшиви боядисани в червено бордюри, и други подобни хрумки.

Милиардерът Дейвид Гефин (David Geffen) години наред беше начело в съдебната битка с общината, тъй като официалният достъп до плажа минаваше точно до неговата собственост. Но, независимо от парите и влиянието си, в крайна сметка я загуби през 2007-а, и бе принуден да предаде ключовете за портата към плажа. От тогава наричат входа Geffen Gate. И всеки който желае, може да се разходи пред „крепостта“ му.

Закон, какво да правиш.

Надявам се, не се изненадвате защо точно сега ви разказвам поучителна историйка за някакъв си толкова далечен и привидно нямащ конкретна връзка с нашата действителност плаж.

Дали името е Гефин или Доган е без значение. Винаги и навсякъде има един Голиат, който ще се опитва да мачка, докато…не се намери един Давид, който да се изправи срещу него и да го събори.

 

От фейсбук-страницата на автора

 

Владимир Тодоров. Илюстрация: e-vestnik

– –
* Авторът е художник в киното и аниматор, работил е в големите киностудии като „Сони пикчърс“, „Уорнър“, и с режисьори, сред които Спилбърг и Земекис. Създал е някои от типажите в „Хари Потър“. Живее в Лос Анджелис от 21 години.

Писмо от Лос Анжелис
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.