Бащата на израелския „Железен купол“ се включва в борбата с коронавируса

Системата „Железен купол“. Илюстрация: дифенстек

Даниел Голд отдавна смята за своя задача да брани Израел, когато съзре заплаха за съществуването на страната. След като създаде противоракетния щит „Железен купол“, инженерът е хвърлил всичките си сили в борбата с новия коронавирус. Натоварен с научната и развойната дейност в министерството на отбраната, Даниел Голд включи неотдавна в своя график сбирки за обсъждане на медицински технологии наред с обичайните съвещания за технологиите във военната сфера.

Израел се сблъсква в момента с втора вълна на инфекцията и естеството на заплахата е различно, но 58-годишният доктор по електроинженерство е също тъй изпълнен с решимост да я пребори, както и по време на работата над „Железен купол“.

Тази система бе задействана преди почти 10 години и ефикасността ѝ отначало будеше съмнения. После обаче тя прехвана хиляди палестински ракети, изстреляни от ивицата Газа, и донесе почести на своя създател.

През 1991 г., по време на войната в Залива, Даниел Голд си казва за пръв път, че Израел има нужда от средства, способни да унищожават ракети в полет.

Силите на Саддам Хюсеин стреляха с комплекси „Скъд“ по Тел Авив и столицата опустя, разказва той пред АФП в министерството на отбраната: „Трябваше нещо да се направи“.

Близо 15 години по-късно генерал Голд и неговият екип конструират двайсетина прототипа, но се отказват от всички тях. После създават нова система от нулата, привличайки по-специално партньори от частния сектор в отбраната.

„Предвиждах, че ракетните обстрели ще станат крайно силна заплаха за Израел, а решение за нея тогава нямаше“, обяснява той и посочва, че по онова време началството му не смята противоракетната отбрана за приоритет.

Но през 2007 г., докато „Железен купол“ все още е в разработка, ислямисткото движение Хамас, поело контрола над Газа, обстрелва с ракети и снаряди израелските земи.

Израелската армия отговаря с удари и еврейската държава подлага палестинския анклав на строга блокада, която все още е в сила, а критиците ѝ я заклеймяват като колективно наказание за двумилионното местно население.

Прословутият „купол“ влиза в действие едва през 2011. Той е от ключово значение „за спасяване на човешки животи“, но и „за поддържане на нещо като нормален живот в Израел“, казва нейният конструктор: дори над Израел да вали дъжд от ракети, хората трябва „да могат поне да отидат на работа“.

Щом системата влиза в експлоатация, Голд, който има и диплома по бизнес мениджмънт, напуска армията и се насочва към частния сектор, а после отново идва в министерството на отбраната, вече като цивилен.

Инженерът казва, че на съвещание в офиса на премиера Бенямин Нетаняху в началото на март е осъзнал до каква степен пандемията заплашва неговата страна.

Оттогава екипът му действа в тясно сътрудничество със здравната система. Специалистите модернизират например апарати за обдишване и разработват тест за откриване на вируса, който да дава точни резултати за по-малко от минута.

За целта Даниел Голд и сътрудниците му правят все повече опити, използват изкуствен интелект, прибягват до тестове за обоняние и дихателни функции – всичко това с помощта на партньори от правителствени структури и от частния сектор.

„Ако успеем (да разработим диагностичния тест), шансовете ще са вече други за цял свят“, надява се той. Един научен пробив на Израел в борбата с пандемията може би ще е възможност еврейската държава да установи връзки със страни, които не я признават. Вирусът привлече вниманието на страни, „с които не сме работили никога досега“, добавя Голд.

През юни израелски предприятия подписаха с фирми от емирствата споразумение за развитие на научната дейност с цел победа над пандемията, при все че Обединените арабски емирства не поддържат официални отношения с Израел. По думите на Голд изследванията на новия коронавирус „създават вече нови отношения“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.