Политико: САЩ подкрепят протестиращите в България, докато лидерите на ЕС остават безмълвни

„Никой не е над закона“, заявява американското посолство, докато протестите набират скорост в София

Публикацията в „Политико“

Посолството на САЩ в София в понеделник подкрепи протестиращите срещу корупцията, които призовават за оставката на премиера Бойко Борисов като излизат на улиците за пета вечер.

България преживява най-големите антиправителствени протести от седем години на фона на нарастваща корупционна криза, която разкри как олигарси упражняват контрол върху ключови сектори на държавата като съдебната система и службите за сигурност. Основните мишени на демонстрантите са Борисов и главният прокурор на страната Иван Гешев.

Борисов е ключов съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, а европейските лидери избягват всякакви критики през изминалите дни, въпреки ескалиращия скандал.

Отношенията на САЩ с България са деликатни. Двете страни са съюзници по НАТО и Америка проведе съвместни учения с българските сили, но Вашингтон изпитва също опасения относно дълбоките исторически връзки на страната с Москва и нейното забавяне на диверсификацията за сметка на руските енергийни доставки.

Макар че в изявлението на американското посолство не се споменават конкретно исканията на протестиращите Борисов и Гешев да подадат оставка, то не оставя никакво съмнение на чия страна са симпатиите на САЩ.

„Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона.“.

Превод е-вестник

* Б. р. – Politico е глобална непартийна новинарска организация, която от 2015 г. има европейско издание Politico-Европа, като джойнт венчър между дружеството Politico в САЩ и Аксел Шпрингер, най-големия европейски издател.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.