Гешев настъпи мотика, която удари Борисов. И на инат разгаря по-голям пожар

На протеста пред министерския съвет. e-vestnik

Клечката драсна главният прокурор Гешев. Точно той подпали пожара на масови протести, които искат оставката на премиера Борисов, както и неговата прокурорска глава.

В разпространения неотдавнашен запис Борисов разказва, как прокурорът Гешев изразил възхищението си от него, че успешно се прави на прост. Въпросът е – на какъв се правеше Гешев, когато окупира с полиция и тежко въоръжени спецчасти президенството, за да арестува двама съветници на Радев? На умен или на прост?

Защото това спонтанно изкара протестиращи на улицата. Ефектът от акцията не показва особена интелигентност. Като искаш да арестуваш съветници на президента, можеш и без окупации, сякаш в президентството има терористи. А дали обвиненията са мотивирани, е съвсем отделен въпрос. Някои ги намират за смехотворни.

Но Гешев прави всичко възможно да задълбочава пожара. Посолството на САЩ подкрепи мирните демонстрации, които искат оставка на Борисов и Гешев. Дори европейското издание на „Politico” изтъкна този факт, съпоставяйки го с мълчанието на ЕС. А Гешев от своя страна благодари на САЩ, че подкрепят неговите действия и върховенството на закона. И се закани да продължи напред. Още същия ден разпространи разговори на Божков с някакви лица, за които се смята, че са журналистът Огнян Стефанов и депутатът от БСП Александър Паунов (който всъщност е от БКП, включен в листата на БСП). В които най-пикантното е, че Божков казва репликата: „Да пращам ли 10 000 души пред парламента” и как щял да организира щаб на протеста, че не бил организиран. Впрочем, от „Биволъ” направиха първоначален анализ на записите и според него на един от тях има два независими канала, в единия от които се чува гласът на Божков, а в другия на друг мъж. Което предполага, че записите може да са манипулирани. Вероятно поради недоглеждане са пуснати и двата канала. Както и да е.

На база на този разговор Гешев смята, че може да омаловажи протеста. Който на практика избухна спонтанно и никакви прилепнали на площада групички, които го използват, не могат да променят общото недоволство. То, ако се вярва на приказките на Божков – той не можа да спечели агитките на „Левски“, та ще изпрати 10 000 души пред парламента.

В безпрецедентни декларации адвокатски колегии от цялата страна искат оставката на Гешев. С безпрецедентна декларация излезе и Съюзът на съдиите в България, в която се обръщат към всички прокурори и изреждат онези събития в годините назад, които са сринали доверието в институцията.

Очевидно е, че Гешев иска да използва тези записи, за да опорочи протестите, да ги обяви за организиран опит за преврат от страна на Васил Божков и негови сподвижници, както и да пришие към това президента Радев, който в изявление каза, че „единствен изход от ситуацията е оставка на премиера Борисов и на главния прокурор”.

Милиционерският манталитет на Гешев няма да го спре да предприеме такива действия. Още отпреди да го изберат за главен прокурор на челото му беше изписана тази амбиция. И той веднага след разпространението на записите написа в Туитър: „Радев подкрепи бегълците от правосъдието. Ние продължаваме в името на бъдещето на Родината!“ Щом му искат оставката, се крие зад Родината. Държавата – това съм аз. Комплексът на всеки, който носи наполеонов жезъл в раничката си.

 

Въпросът е, че така Гешев налива масло в пожара. И ако допреди дни никой не е вярвал, че главният прокурор може да бъде принуден да подаде оставка, това става все по-вероятно. Защото той само предизвиква по-силно недоволство и то неминуемо вещае падане на правителството.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.