Вторият мандат на полския консервативен президент вероятно ще задълбочи разрива с ЕС

Анджей Дуда. Снимка: от тв екрана

Полският президент Анджей Дуда спечели нов петгодишен мандат с предизборна програма, залагаща на социалноконсервативна и религиозна платформа. Това стана след силно оспорвана изборна надпревара, а победата му вероятно ще задълбочи разрива с Европейската комисия.

Според окончателните резултати от неделния втори тур на президентските избори 48-годишният Дуда печели с 51,03 процента от гласовете, съобщи полската ЦИК. Либералният кмет на Варшава Рафал Тшасковски получава подкрепа от 48,97 на сто.

Дуда е в съюз с управляващата националистическа партия „Право и справедливост“, а победата му затвърждава мандата на правителството да довърши докрай реформите си в съдебната система и медиите, които според Еврокомисията подкопават демократичните стандарти.

„До голяма степен политиката на Брюксел, или по-точно казано на Берлин, беше да се подкрепя опозицията“, каза пред Ройтерс депутатът от ПиС Аркадиуш Муларчик. „Полското общество обаче не е съгласно с това“, добави той.

Дуда се представя като защитник на традиционните ценности и на щедрите социални програми на ПиС, които преобразиха живота на много от по-бедните поляци.

Но той водеше жлъчна кампания, изпъстрена с хомофобски език, атаки срещу частните медии и обвинения, че Тшасковски служи на чужди интереси.

След края на изборния ден обаче президентът възприе по-помирителен тон в силно поляризираната страна. „Въздържайте се, колкото е възможно, от ненужни думи, защото думите могат да оскърбяват“, каза той на привържениците си. „Моля ви, помогнете ми да върна единството на Полша“, каза Дуда.

Тшасковски, който заяви, че ще подобри отношенията на Полша с Европа и ще използва президентското вето, за да блокира всякакви закони, противоречащи на демократичните норми, каза, че според него ПиС няма да смени курса си.

„За жалост, другата страна изглежда не си е научила урока“, каза той. „Именно заради това чуваме изявления, че процесът на политизиране на съдилищата ще бъде доведен докрай. За жалост, управляващите не искат да ни протегнат ръка“, заяви Тшасковски.

В неделя правосъдният министър Збигнев Жобро загатна, че ПиС може съвсем скоро да продължи с амбициите си да промени собствеността на частните медии така, че те да станат по-благоразположени към политиката й.

РАЗРИВ

Освен по въпросите за демокрацията разривът между ПиС и Евросъюзът е и по въпросите за климатичните промени и миграцията.

Много е вероятно той да лъсне още по-ясно тази седмица на лидерската среща на ЕС, когато държавните и правителствените ръководители от съюза ще обсъждат многогодишната бюджетна рамка. Брюксел все по-често е призоваван да обвърже еврофондовете с върховенството на закона.

Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави Дуда в Туитър. Унгария, друг деснонационалистически глас от Централна Европа, също веднага приветства преизбирането на полския президент.

„Международният либерален мейнстрийм отново опита всичко, но центрелноевропейското дясно крило води с 3:0“, написа във Фейсбук унгарският външен министър Петер Сиярто. Той имаше предвид победата на Дуда в Полша, както и неотдавнашните триумфи на консерваторите в Хърватия, която е членка на ЕС, и в Сърбия, която не членува в съюза.

Тшасковски беше казал, че ако бъде избран, ще се стреми към по-толерантна Полша и ще премахне държавният телевизионен канал Те Фау Пе Инфо (TVP Info), който според критиците открито подкрепя Дуда.

„Обществената телевизия беше използвана като средство за агитация в полза на действащия президент“, заяви Томас Бозеруп, ръководител на наблюдателската мисия на Бюрото за демократичните институции и правата на човека към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. „Това беше най-очевидната злоупотреба с публичен ресурс, която наблюдавахме на тези избори“, каза той.

За мнозина от религиозните консерватори в католическа Полша Тшасковски се превърна в олицетворение на заплахите за традиционните ценности, когато обеща да въведе във варшавските училища образование по правата на ЛГБТ общността.

Много от представителите на хомосексуалната общност се опасяват от дискриминация по време на втория мандат на Дуда.

„Чувстваме се безсилни“, каза Давид Мицек, 35-годишен активист на ЛГБТ и ютюбър. „Това е първата кампания за президентски избори, която наблюдавам, основана на омразата, езика на омразата и разделянето на поляците“, заяви той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.