Димитър Попов: Бяхме най-сервилния сателит на СССР и през 1990 никой не искаше да разговаря с нас

В началото на 20 век България прие 650 000 българи от Македония и Тракия, сега не приема. А има 2 млн. българи навън

Димитър Попов в правната си кантора. Снимки: авторката

Димитър Попов е бивш съдия, юрист и политик. Бил е министър-председател на България от 1990 до 1991 г. в най-тежкия период след падането на Тодор Живков и комунизма. По време на икономическата криза през 1990-а година оглавява правителство „на националното съгласие“, подкрепено от повечето политически партии и с участието на експерти от БСП, СДС, БЗНС. Роден е в Кула, Видинско. Завършва право в Софийския университет през 1950 г. От 1972 до 1990 г. е съдия в Софийския градски съд. В момента, на 81-годишна възраст, продължава да работи в областта на правото в собствената си правна кантора.

Имаше ли предварителен сценарий, по който да се разграби държавата в първите години на демократичното управление?

– Не. За сценарий не може да се говори. Ние дадохме програма за развитие на държавата в условията на преход, които гарантираха липсата на престъпления. Чак второто, третото правителство след моето започнаха да буксуват, а някои от тях се оказаха в невъзможност да се противопоставят на реалното ограбване на имуществото на държавата, което продължава и сега.

Кое правителство според вас беше най-безсилно да противодейства?

– Нито едно правителство от 1994 – 1995 година насам не може да се справи с това разграбване – то стига до края си. Начинът, по който се осъществи приватизацията, не беше най-добрият. Аз не знам колко са и дали изобщо има фирми или личности, които са приватизирали държавни имущества и са се разплатили с държавата. Разграбване. Пладнешки обир.

Кой е отговорен за това – има и много неизпълнени следприватизационни задължения, освен неразплатени суми?

– Държавната армия от служители. Преди две години говорихме, че приватизираните имущества са на стойност 34 милиарда лева. А постъпленията са не повече от 3.5 милиарда лева.

Защо не се справят държавните служители със задълженията си според вас?

– Или защото нямат интерес, или защото са некадърни, или чакат някой друг да го направи. Самата държава е достатъчна власт в лицето на парламента и изпълнителната власт. Ние имаме 200 000 чиновници, 150-160 000 учители, 10 000 и повече полицаи – власт има. Оттук нататък се отварят прозорчета за критики, за предложения. Не бих казал, че неуспехът на борбата с негативните явления се дължи на неразбиране от страна на правителството и другите две власти. Много добре се оценява всичко, но не се прилага съответната по обем и тежест мярка от действия.

Хората, които трябва да изпълнят тези действия…

– …не го правят. Днес чета във вестника, че един съдия от Самоков не е написал 90 дела. Забравил ги. Има естествени действия, които се влачат с години, има и неразкрити престъпления – навсякъде ги има, но у нас са много.

Вашето име неизменно се свързва от хората с репликата: „За бога, братя, не купувайте!“ Ще припомните ли историята на тази крилата фраза?

– Това беше преди 17 години. Точно на 1 февруари 1991 година правителството освободи цените. Аз тогава допусках в салона на Министерския съвет да идват колкото искат журналисти. Когато излязох от заседанието, ме наобиколиха. И ме попитаха: „Какво ще кажете сега на народа?“ и аз казах: „За бога, братя, не купувайте това, което ви харесва, но е много скъпо, защото след 30-40 дни цените ще паднат, а вие ще сте похарчили парите си и няма да можете да купите най-необходимото ви.“ Това е изречението. Онези, които са в течение, разбраха за какво става дума. Цените скочиха до 30 пъти. След 40 дни слязоха до 3-4 пъти по-високо. Държавните складове и предприятия бяха пълни със стока, но не излизаха на пазара, защото пазарът не можеше да им покрие стойността. Но постепенно животът стана нормален.

Димитър Попов

Мислите ли, че преходът можеше да се случи по по-безболезнен начин?

– Разбира се, че можеше, но ние нямахме мандат. А имахме предложение. Моето правителство беше изключително силно, с голям личностен потенциал, с програма. От 20 души членове на правителството, 5 бяха професори и 11 – доктори, кандидати на науките. Всички хора си разбираха занаята. Не е било необходимо аз да ги ръководя или да ги уча – те знаеха много повече от мен. Има ли сега такъв състав? Само че тези министри аз съм си ги избирал, никой не ми ги е налагал. Имаше истински личности сред тях. Какво ще кажете за покойния Христо Данов, министър на вътрешните работи – такъв министър България не е раждала. И не е само той. Следващото правителство обаче, на Филип Димитров, не направи нищо, за да продължи дейностите, които бяхме започнали, те спряха и после не можеха да тръгнат от същото ниво. Това е най-слабото правителство, което сме имали.

Какво се провали заради правителството на Филип Димитров?

– Всичко. Най-жестокото, глупавото и недопустимото беше разгромът на икономиката, на земеделското стопанство и на оръжейната индустрия, която ни носеше милиарди долари доходи. Филип Димитров не знаеше какво да прави, не знаеше и как да го направи. При очевидно готов вот на недоверие на правителството, той иска доверие. Първи го предадоха съюзниците му – Движението за права и свободи – и той падна. И добре, че падна.

Какво щеше да е, ако можехте да управлявате още 3-4 години?

– В никакъв случай нямаше да допуснем да се стигне до това положение, до което се стигна. То става възможно с пасивността на правителството. Щяхме да разместим личности, отговорници, дейци. Аз не съм имал проблем с парламентарния кредит. От 400 души, само 25 бяха против правителството и то главно от Движението за права и свободи, защото ни мислеха за анти-турско правителство. То не е било антитурско, но не е било и протурско.

Министър на финансите във вашия кабинет беше Иван Костов?

– Той е добър специалист. При него може да се спори за линии и за други неща, но тогава той работеше в рамките на една програма, която беше задължителна. Аз никога не съм му се месил.

През годините запазихте ли добрите си взаимоотношения с него?

– Да. Аз съм запазил добри взаимоотношения с всички. Дори по веднъж в годината се събираме министерският съвет, заедно със съпругите. И като ни попитат какво правим заедно, казваме: „Правим заговор. Ще сваляме правителството“.

Как се разви държавата ни през последните 18 години според вас? Като се върнете назад към годините след промяната, какво искахте да се случи и какво стана?

– Преходът е твърде сложен и отговорен период в историята на Третата българска държава. Мнозина счетоха, че това е един акт, който бързо се осъществява и бързо настъпват последиците от явлението. Тази грешка има тежки последици в дейността на правителствата след моето правителство от началото на 1991 година нататък. В периода на този преход държавността ни е придобила друг характер. Това е много сложна материя, която изисква и много време, и много усилия, и много средства, защото става дума за живот, който коренно се различава от този, който беше в сила до 1989 година. През 1990 година, след като избрахме Велико народно събрание, в чийто избор аз имам активно участие, кризата, която се констатира в съвременния статус на България, беше ужасна. Ние се намирахме в една дълбока политическа, икономическа, нравствена и международна криза. Имахме незавидния престиж на най-сервилния сателит на Съветския съюз и с нас никой не желаеше да разговаря, не ни търсеше като партньор, не приемаше нашите покани да ни бъде гост или партньор в договаряния и в общи действия.

Трябваше да търсим път към Европа, въпреки че сме най-старата европейска държава, запазила своето име и етнос. Всичко друго преди и по време на Първата българска държава, пък и на Втората българска държава, изчезна. Присъединяването към Европа ни дава самочувствие, но то не може да покрие нашето изоставане в изпълнението на задължителни за нас действия, постижения и участие в паралелни действия с останалите членове на ЕС. ЕС е една реалност, мечтана от човечеството. Това е формация, различна от САЩ. Тук става въпрос за един изключително голям потенциал. Около 400-500 милиона население, което има много предимства не само пред САЩ, но и пред Азия. Това на първо място е научният потенциал, професионалният потенциал, държавническата история и опит на европейските държави, склонността им да търсят обща дейност в рамките и въз основата на едно споразумение. Самият факт, че членовете на ЕС отстъпиха част от своя суверенитет, показва зрелостта на държавите-членки. Разбира се, те нямат еднакъв потенциал, нито еднаква скорост на действие. Те са различни, но във времето, в което не измерваме десетилетия, а векове напред, тези разлики ще се стопят. Този процес от една страна вдъхва надежди и известна стабилност в реализацията на нашето отсъствие от държавата, но от друга страна, някои изоставания или мъчни придвижвания напред ни принуждават да признаем, че темпото на развитие, с което оправдаваме нашето присъствие в ЕС и целостта, сложните сфери, които трябва да изпълняваме, не са близо до необходимите и желаните.

Димитър Попов в кабинета на правната си кантора. Снимки: авторката

Не може да не признаем, че имаме сериозни изоставания – например, в борбата с корупцията и изобщо в борбата с престъпността, в необходимото темпо на икономическо развитие – едно твърдо абониране за последните места в списъците на държавите по различни показатели.
Аз например, болезнено понасям негативните оценки на съдебната дейност.

Както знаете, съдебната дейност е конституционна формация за осъществяване. Но това е отскоро – нямаме и 2 десетилетия от държавата на прехода. Вашите читатели са млади, но през 60-те години на 20-и век с едно решение на Политбюро на партията, съдебната власт от равна на законодателната и изпълнителната, беше отнесена в сферата на услугите. Представете си един съдебен казус и институцията, наречена съд, как прави услуги. Това не е било въпрос на незнание или простотия, а на една линия, защото никоя изпълнителна власт не желае да бъде контролирана от съдебната. Това е изключително важно.

Често казвам, че в страната може да имаме 1 500 елитни демократи с невероятен държавнически опит, но те не са гаранция за демократизиране на живота ни, ако не са изградени стабилни и добре защитени трите структури, които правят демокрацията възможна. Това са парламента, за който толкова основателни упреци се правят и може да се направят още по-големи, изпълнителната власт, чиято дейност не винаги е на висотата на обещанията, на очакванията и на необходимостта и на последно място това е самата съдебна дейност и съдебна структура. Съзнанието на хората, което има аспекти на съобразяване на поведението им със законовите изисквания, е ниско. Това увеличава броя на казусите, при които трябва да се намеси съдебната дейност, а преди нея – това са досъдебните следствени органи – дознание, следствие, прокуратура. Досега не сме показали и доказали готовността си за тежки удари срещу престъпността, изразена в поставянето на място на подсъдимите престъпници от висшите слоеве на обществото ни. Ние просто нямаме такива случаи. Което не ни прави убедителни, когато изразяваме недоволството си от ниските оценки в тази дейност. Освен това, в съдебната структура трудно се намират нужните личности – един добър съдия се изгражда за не по-малко от 10 години. Тази необходимост изисква не само знания – иска стабилност, иска опит, който дава спокойствие и увереност и който е гаранция, че няма да се допускат инфантилни грешки. А това не може да се направи. Става дума за една общност от съдии (доколкото само съдиите са във фокуса ни сега). Това са около 1000 – 1500 човека, които трябва да имат особени достойнства като личности и като професионалисти. През последните години част от многото неща, които не бяха достатъчни да гарантират спокойна работа на съдебната власт, са намерили решение. Тези решения обаче идват бавно и в недостатъчен обем. Все пак, настъпват и създават основание за по-други изводи. Не се намираме в безизходица, не сме затънали в блатото, но не вървим добре. От друга страна, законодателството ни не показва високи достойнства от научна и практическа гледна точка.

Приемат се набързо закони, които след това бързо се отменят или се връщат за доизглаждане, за доработване и това не спомага за създаването и устойчивостта на една ефикасна традиция в дейността на правораздаването. В тази сфера традицията е начинът, по който интелектуално се възприема дейността и ръководните й принципи. Когато тази традиция се установи и е сигурна, и е категорична, това значи, че срещу нея може да поставим, и то основателно, едно традиционно законосъобразно поведение. Ако един закон се прилага 50 години, той неволно става достояние на всички – хората се запознават с него. Когато той се мени на всеки 6 месеца, става една велика бъркотия в съзнанието на хората и дори на тези, които прилагат закона. Там имаме сериозни слабости.
Ето, сега предстои в началото на месец март да влезе в сила нов Гражданско-процесуален кодекс. В адвокатурата е брожение, иска се спирането на това действие. Според адвокатурата, а те имат основание, това е един некачествено изработен закон. Не е нужно критичните бележки да бъдат много обемни – достатъчно е да има десетина и то по ключови въпроси, за да се илюстрира статусът с една поговорка – че на една каца с мед й трябва една лъжица катран.

Основите на това, което виждаме сега, не бяха ли поставени по време и на вашето правителство?

– При моето правителство и дейност имаше засилване на държавността на основата на новоприети закони – една нова Конституция. Същността на затруднението идва от това, че в практическата дейност изпълнителната и законодателната власт не се съобразяват с основни принципи на Конституцията. Например – според Конституцията България е държава с демократично парламентарно управление. Тоест, изпълнителната власт, която отговаря за осъществяването на решенията и законите, приети от Парламента, не може да стои над тази власт. Парламентът ще осъществява не исканията на правителството, а правителството в своята дейност ще се ръководи от решенията на парламента.

Този парламент, със своята политика, изразена в приемането на решения, декларации, законопроекти, проекти, нови закони, изменения и допълнения на действащи закони, трябва да дава по-нататък темпото, обема, да осигурява достойнствата на държавното развитие и управление. А не да изпълнява волята на правителството с предложения, които може да са в противоречие с принципите на законността, гарантирани в текстовете на Конституцията. Аз забелязвам тенденция недостатъци в развитието ни да се мотивират със слабости на Конституцията. Тази Конституция има много достойнства. Тя може най-малко няколко десетилетия да защитава механизмите на управлението на държавата ни. Няма Конституция, която да е съвършена и нашата може би не е съвършена, но тя има достатъчно достойнства и гаранции за успешно развитие. А ние обясняваме неумението да управляваме държавата със слабости в Конституцията. Знаете ли коя е най-дългата българска дума?

Непротивоконституционствувателствувайте.

– Вие знаете, но колко от вашите познати знаят? Ако наблюдавате и анализирате добре общественото поведение и личностното държание, ще видите колко грубо, колко често, да не кажа непрекъснато ние противоконституционствувателствуваме.

Димитър Попов

Много сме храбри в тази си позиция. В същото време има едно негативно развитие в дейността и мотивацията на политическите сили. Срокът, в който новосъздадените политически сили и партии у нас живеят, е много кратък. Бързо се износват и после, или запазват символично присъствие, или ги няма. Това се дължи не толкова на липса на интелигентност, колкото на политическа зрелост и опит. Да вземем за пример Съюза на демократичните сили. Той не може да съществува и няма да съществува, след като от него са извадени и са изгонени всички политически партии, които го направиха съюз. Той се превърна от съюз на структури, движения и партии в съюз на личности – ами не става. Не се покрива със законовите изисквания за партия, не е стабилно. Същото е положението и с другите сили от центъра и от десницата – недостатъчни политически и парламентарни сили като качество на персонажа и като бройка на влиятелни, солидни парламентарни групи.

Вижте как бързо си променят физиономията, с оглед на присъствието и участието в една или друга политическа сила, която с лекота се напуска, създават се нови и се разминаваме с волята и вота на избирателя. В същото време не може да не изпитате неудобство, когато гледате, оценявате и броите персоналното присъствие в парламентарната зала и преброявате не повече от 10 до 20 или 15 или само 5 присъстващи, при наличие на кворум. Това е лоша шега и тежко престъпление. Парламентарните дейци, депутатите се избират, за да вършат работа. Разбира се, многофакторно е, дори и само като изходни позиции, оценяването на държавническия ни живот, статус, тенденции. В сферата на законодателната, съдебната и изпълнителната власт не сме на висотата на онези изисквания, които биха показали достолепието ни, готовността ни да бъдем равни партньори с европейските държави.

Пак повтарям, че интелектуалният потенциал на народите в Европа доминира американския и азиатския потенциал. Хората знаят какво трябва да правят и голяма част го правят. А ние се клатушкаме или стигаме до екстремни позиции, липсва ни доблестта да признаваме слабостите и грешките си, прехвърляме обектите на укоримост и критика в друга посока – неща, които не вдъхват оптимизъм.

В същото време имаме нерешими демографски проблеми и то, изключително в българското етническо присъствие в държавата. Преди десетина дни слушах с интерес отчета на президента за първата година от този му мандат – общо взето удовлетворително, но не мога да се примиря с преценката, която неговият заместник направи във връзка с даването на българско гражданство на кандидати за български граждани – 13 000 души за 15 години. При положение, че вън от България има най-малко 2 милиона българи, които биха се възползвали от възможността да станат български граждани. Някои казват – защо ще приемаме българите от Македония, те идват заради нашите паспорти. Ами хубаво – аз ще ви припомня някои неща от Търновската конституция. Знаете, след като е подписан Санстефанският мирен договор, се създава Княжество България и трябва да се направи Конституция, която да постави основите на гражданския живот. С основание казваме, че тогава България граничи с български територии и население, където българите, вън от границите, са все още роби.

В Конституцията има два текста – единият, който забранява Института на робството като явление и действителност в границите на България друг един текст, стихотворение в проза на Петко Славейков: „И всеки роб, стъпил на земята българска, българин става“ – свободен. В Тракия и Македония вие сте роб. Само стъпвате на българска територия и ставате свободен. Ставате гражданин. Без да пишете прошение, без да доказвате своя произход с документи. Ако не си българин, няма да дойдеш в България, нали? През войните, в началото на 20-и век и до средата му в България са дошли над 650 хиляди души бежанци от Македония и Тракия. За няколко години. Кога ще допуснем да станат български граждани 650 хиляди души сега? Не им признаваме правото на отечество – да умреш от срам. Молбите на бесарабските българи, с които аз имам контакти, стоят по 5-6 години и никой не им обръща внимание. Какво е това темпо? Кой го е наложил? Защо? По-добри икономически и държавни условия ли имаше България в края на Балканската война? Обременена с невероятни репарации, контрибуции, капитулирала безусловно, България намери в себе си сили да приюти 650 000 свои рожби, свои деца – даде им безплатни терени, създаде им условия за поминък, направи един бежански заем от 5 милиона златни лева, за да може порасналото изведнъж население на България да живее при по-добри условия.

Казвате, че няма осъден висш държавен служител. Вие лично не защитавате ли някой от тях?

– Аз лично съм защитавал и защитавам само един такъв човек и той е от обвинените в „Топлофикация – София“ – Георги Рогачев. Но го защитавам, защото съм убеден в неговата невинност, вън от това, че Конституцията дава право на всеки да бъде защитаван, да си брани името и честта. Срещу него се анонсираха в медиите изявления, че той, в съучастие с други, е присвоил 1 милион лева. После станаха 5 милиона лева, след това станаха 35 милиона лева. Сега е привлечен да отговаря заедно с останалите за 1.3 милиона лева. При положение, че той не се е докосвал до закупените и платени имущества. Той е подписал платежните нареждания, към които са приложени документи за доставка, за стойност и заприходяване. Той не е отговарял за останалото. Тези хора или трябва да бъдат дадени на съд с убедителни обвинения и доказателства, или не бива да се играе така. Ами ако от този 1.3 милиона лева не се докаже нищо? Или понеже има обвинение – трябва да има и присъда. Това няма да го допусна – поне аз не бих си го позволил. Презумпцията за невиновност е конституционен механизъм и позиция. Той става престъпник, след като е влезнала в сила присъдата. Дотогава е невинен. Има право на защита. Иначе имам много клиенти, на които защитавам различни граждански интереси – имуществени отношения и криминални престъпления. Криминалната личност също трябва да бъде защитавана.

И не сте защитавал висши служители, които са се проявили криминално, докато са участвали в държавното ръководство – нито сега, нито навремето?

– Не. Първо, такива хора все още не са привличани под съдебна отговорност, камо ли да ги защитавам. Ако има такъв – бих го защитавал, такава ми е професията. Не може да упрекнете лекаря, че полага особени грижи за свой пациент, който е негативна личност. Или сме културно общество и държава, или не сме. Че има корупция в „Топлофикация“ – сигурно има. Но не е и в обвинението пред мен. Аз присъствам на разпита на Рогачев и такова нещо не може да се установи.

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.