Боливуд победи Холивуд в Берлин

Индийският актьор Шак Рук Хан раздава автографи на червения килим в Берлин, преди прожекцията на филма „Om Shanti Om“. Снимка: Ройтерс

Минути преди първата прожекция на индийския филм „Om Shanti Om“ в извънконкурсната програма “Берлинале специал” в ebay.com билетите бяха достигнали 269 евро. И това е леко спаднала цена, защото часове по-рано са надминавали 300 евро. Причината – индийският актьор Шах Рук Хан, който играе във филма, се оказа едва ли не най-голямата звезда на тазгодишния кинофестивал. Подобна истерия не се свързва с гостуването на нито една холивудска знаменитост. Нито Том Круз, нито дори Леонардо ди Каприо биха могли да мечтая за толкова верни и толкова много фенове.
Още когато организаторите обявяват, че т.нар. Кинг Хан ще дойде в Берлин, 20 000 мейла задръстват пощата на пресцентъра. За първи път на официалната страница на фестивала под формата на въпроси и отговори са публикувани подробности от пребиваването на актьора – къде, в колко часа, как да стигнете до там, какво е предвидено за появата му. Програмата се променя и веднага след премиерата на филма следва втора прожекция от 22,30 ч.
Феновете не останаха излъгани. Шах Рук Хан раздаде автографи, колкото можа и обяви, че предпочита да остане навън с почитателите си, отколкото да влезе вътре и да гледа кино. “Тук сред вас се чувствам истинска звезда” – каза той. Малко думи са необходими, за да се стоплят сърцата на публиката, която обича да гледа тези филми. А берлинската преса иронично отбеляза, че всъщност сега му се е паднало да се радва на женското обожание, защото за 42-годишния актьор времето вече бързо изтича и скоро няма да може да поема ролите на любовник.

Шак Рук Хан при откриването на фестивала. Снимка: Ройтерс

Шах Рук Хан е роден в Ню Делхи в мюсюлманско семейство. Баща му е бил адвокат, а майка му социална работничка (и двамата починали). Кариерата си започва в телевизията. “Преди 15 години бях един телевизионен никаквец. А днес пишат книги за мен”, казва самоуверено той. И няма как да е друго – Кинг Хан е най-прочутият актьор от киното на Боливуд. Гледали са го над 1 милиард души. В случая тежи количеството. Колкото до качеството – то е такова, каквото се харесва на масовата публика. Може би затова няма филм, в който Шах Рук Хан да не плаче. “Ами да, продуцентите винаги питат: “Ще плачеш ли в този филм?” Ще плача – отвръщам им аз. И плача. Това се харесва. Такъв е животът в Индия. Ние работим, обичаме и плачем. Обвиняват ни в прекален сантиментализъм и отдалеченост от реалните проблеми на хората. Вижте американските филми – президент спасява света от извънземни. Нима това е близко до реалния живот? А ние показваме това, което индийският народ живее и иска да види. Любов и сълзи.”

Шак Рук Хан на пресконференция в Берлин. Снимка: Ройтерс

В киното актьорът дебютира през 1992 г. с филма “Лудост”. Оттогава кариерата му тръгва лудешки нагоре. На повече от филмите си той е и продуцент. През 2001 г. е избран за най-секси мъж на Азия. Хан обаче отрича да секссимвол. “Аз съм мюсюлманин. Мога да живея с четири жени, но избрах една.” Днес индийският красавец има син и дъщеря, като 10-годишният син също прави стъпки в киното. “Индийското кино е така успешно, защото има дълга традиция. Ние обичаме да гледаме кино. Затова при нас се правят три филма на ден – нещо, което не може да се види никъде по света.” Би ли си пробвал късмета в Холивуд? “Защо да го правя? В Боливуд е много по-вълнуващо!”

Шак Рук Хан на пресконференция в Берлин. Снимка: Ройтерс

Май е прав. Иначе едва ли берлинската публика така щеше да пощурее. По същия начин го посрещали в Париж и Лондон, негова восъчна фигура имало в музея на мадам Тюсо… Ако нещо липсва на Шах Рук Кан, то това категорично не е славата.
Що се отнася до творческите му проекти, те не могат да се отличат с изключителна изобретателност. От януари тази година Кинг Хан води по телевизията индийския вариант на “Стани богат”. Състояние, в което той отдавна е влязъл. А в Берлин ще изнесе лекция на тема “Любовта”. Състояние, от което всички предвиждат, че скоро ще излезе.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.