Излезе отново списание ЛИК

Извънреден брой на емблематичното издание на БТА за света след пандемията

Корицата на извънредния брой на списание ЛИК.

След почти седемгодишно отсъствие на пазара днес се появи специално издание на легендарното списание ЛИК на Българска телеграфна агенция. Темата на броя е провокирана от пандемията, която преобърна напълно всекидневието хората.

В седмиците на изолация БТА покани 61 фигури от различни сфери на българската култура да коментират какви предизвикани от коронавируса промени предстоят в живота в бъдеще.

Публикуваните мнения в рубриката „Светът след коронавируса” в сайта на БТА са ценна за историята картина на състоянието на едно заплашено общество, нарисувана от някои от неговите най-авторитетни представители. В името на културната памет на нацията БТА реши да направи следваща крачка и да събере текстовете от рубриката в специално издание на легендарното списание ЛИК.

През пролетта на 2020 светът в пандемията се превърна и в тема на виртуална фотоизложба, която БТА организира с най-впечатляващите кадри от репортерите й, и от колегите им от агенциите в различни точки на земното кълбо.Фотоси от нея са включени в извънредното издание на ЛИК.

Първият брой на „ЛИК” е издаден на 8 януари 1965 като седмичен бюлетин на Българска телеграфна агенция за литература, изкуство и култура. През март 1992 г. списанието спира да излиза, възстановено е през май 1999 г. като месечно издание. От март до декември 2013 г. съществува в електронен вид.

Настоящето извънредното издание на ЛИК е проект, роден от опита да намерим точните думи и образи за изпитание, непознато на следвоенните поколения в Европа и Америка.

Специалният брой на ЛИК е отпечатан от издателство „ФАБЕР”. Може да го намерите в книжарници „Хеликон” на цена от 5 лв.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.