Козируващият Борисов и раздорът в европейското семейство

Какъвто и да е изходът от четирите денонощия на брюкселския маратон, според мен вече има има един извод: „европейското семейство“ не съществува, „Eвропейският съюз“ е в пелени (Социалната харта, програмата Еразъм, например). Остава единствено мъжествената фигура на „Общия пазар“.

Дори Договорът от Ница (подписан на 26 февруари 2001 г.), не беше толкова трудно роден. Тогава на всички беше ясно, че става дума за общ пазар, към който трябва да се присъединят пазарите на източноевропейските страни.

Целта беше не толкова свободното движение на хората (това стана), колкото свободно движение на капитали, стоки и услуги (вижте имената на търговките вериги в България, например). После някому дойде наум, че тази „гола истина“ трябва да се облече в прилекателните дрехи на „европейското семейство“.

Какво „семейство“ е сегашното, след като страните-износителки (пропагандстки наречени „пестеливи“) искат да наложат на държавите с отрицателен търговски баланс спрямо тях, такива условия – кредити вместо помощ за излизане от кризата. Което да им позволи да печелят два пъти: от продадените стоки и от банковите лихви. Дори Европейската централна банка разобличи този егоизъм и посочи, че страни като Италия, Испания, Португалия, Гърция просто няма да имат пари да купуват от новите викинги. (Навремето викингите плячкосваха градовете по испанското и португалското атлантическо крайбрежие; нахлуваха и в Средиземноморието.)

Убеден съм, че с 10-20-30 милиарда повече или по-малко за това или онова, общият европейски пазар отново ще възтержествува. Единствената ми надежда е в онези правителства, които си спомнят, че са избрани със социали програми – на Германия, Франция, Италия, Испания (първите четири икономики в ЕС), Португалия и т. н.

…А българският премиер официално се прилепи към „пестеливите“. Някой има ли обяснение за този парадокс – най-бедната държава в ЕС да се прилепва към богатите и високомерни съвременни пазарни викинги?

От фейсбук-страницата на автора.

Бел. ред. – * Йосиф Давидов е дългогодишен журналист в БТА, който днес живее в Испания. Отразявал е най-големите европейски събития в последните 50 години.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.