Борба срещу вируса… и теориите за заговор

От няколко седмици д-р Вирджил Муста вижда как неговите препоръки по въпроса за коронавируса се поставят под съмнение от пациенти в Тимишоара и казва, че сега води битка както срещу болетта, така и срещу „коронаскептиците“.

„Вече никой не спазва правилата“, отбелязва със съжаление в интервю за АФП този лекар, който е лекувал най-малко 600 пациенти. Върхът на всичко, според него: за да се приберат вкъщи, лица с положителен резултат на тест за коронавируса са използвали обществен транспорт.

Само за една седмица в Румъния бяха регистрирани над 5000 нови случая с пик в събота от 889 новозаразени, а също и 142 смъртни случая, с което общият брой на починалите достигна 2026.

Този скок накара дванайсет европейски страни да наложат ограничения за пътуване на своите граждани.

Тази бивша комунистическа страна с 19 милиона жители използва обаче с известен успех още в началото на пандемията твърдия подход, за да възпре разпространението на болестта, като хоспитализираше систематично всички заразени.

Но в началото на юли Конституционният съд определи като незаконна тази мярка, която според критично настроените към нея е достойна за „медицинска диктатура“. Съдът подчерта, че да се държи един болен в болница против волята му,“накърнява основните права“.

Възползвайки се от законодателния вакуум, „хиляда пациенти напуснаха болниците и се разхождат свободно“, каза с тревога пред АФП епидемиолог, пожелал анонимност. А втората вълна може да бъде по-силна от първата.

„Злото е сторено“

През последните дни например двама души с положителен резултат от тест, които са отказали хоспитализация, са починали в домовете си, според властите. Шестима души са заразили двайсет членове на своите семейства, след като са заявили, че ще бъдат под лекарско наблюдение в домашни условия. Едно трудно изпълнимо обещание в тази страна – сред най-бедните в Европа, в която има остър недостиг на болници в селските райони и те често са в плачевно състояние.

От болничното си легло в Тимишоара, млада жена, видимо измъчена от болестта от Ковид-19, оплаква своя мъж, починал преди няколко дни: „Не е нормално мъж на 34 години, без никакво предшестващо заболяване, да умре в резултат на коронавирус“, казва тя пред АФП.

Кристиан Фоксан, четирийсетгодишен спортист, вярвал, че може сам да се бори с коронавируса. Той разказа във Фейсбук, че е отказал да остане в болница, „за да не заема легло“, което би могло да бъде за тежко болен. Но състоянието му се е влошило бързо и в крайна сметка той е бил включен на респиратор.

Парламентът спешно прие нов текст, който ще позволи във вторник (21 юли) на болниците да оставят болните със или без симптоми под наблюдение за 48 часа. За по-голям срок ще бъде задължително разрешение от дирекцията за обществено здраве.

Но според д-р Муста от болница „Виктор Бабеш“ в Тимишоара (Западна Румъния), за съжаление злото вече е сторено. „Преди три седмици имахме по един нов случай на ден, вече приемаме по около четирийсет“, казва лекарят.

„Раздути числа“

В Букурещ няколкостотин „коронаскептици“ се събират редовно от десетина дни, за да обвиняват правителството, че превръща страната в „ГУЛАГ“.

„Трябва да имам правото да избирам дали искам да бъда хоспитализиран или не“, изтъква Костин Танасеску, 49-годишен строителен предприемач, който поставя под съмнение опасния характер на вируса.

„Числата са раздути в изгода на производителите на защитни маски“, уверява друг демонстрант, Йонут Морару, докато Марчела, която е пенсионерка, се опасява да не се окаже „принудително изпратена в болница само заради едно кихане на обществено място“.

Отчаяните послания на здравни служители, недоволни от тази реторика, се увеличиха в цялата страна. „Не вярваш в съществуването на коронавируса? Тогава ела да прекараш 10 минути без защита в интензивно отделение. Резултатът ще се види след една седмица“, написа във Фейсбук директорката на медицински център в Букурещ.

Силно смутен от бързото развитие на конспиративни теории, Д-р Муста смята, че да се предупредят хората за рисковете, е също толкова важно сега, колкото да бъдат лекувани: „Войната не може да бъде спечелена вече само в болницата“, отбелязва със съжаление той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.