Защо Орбан обяви резултата от преговорите в Брюксел за триумф?

Виктор Орбан. Снимка: ЕПА/БТА

Споразумението на ЕС за фонд за възстановяване след коронавируса вероятно ще вдъхне смелост на националистическите лидери в Полша и Унгария, защото не създава механизъм, обвързващ изплащането на средства със спазването на демократичните норми.

Във вторник в Брюксел лидерите на ЕС приеха разводнена формулировка за условията за получаване на средства от фонда, след като Варшава и Будапеща се противопоставиха на по-твърд текст, който щеше да им наложи много повече ограничения при прилагане на политики, които други страни от ЕС смятат за недемократични.

Сега много ще зависи от това, колко бързо и категорично ЕС – и особено Германия – ще предприеме действия, за да одобри механизъм, който би принудил страните членки да поддържат демократичните ценности като условие за получаване на финансиране, заявиха политически анализатори.

„Преборихме се!“, заяви във Фейсбук унгарският премиер Виктор Орбан, описвайки резултата от преговорите на лидерите на ЕС в Брюксел като триумф.

Полският премиер Матеуш Моравецки приветства една победа за Варшава, като заяви пред медиите: Полша не може да бъде лишена и от едно евро.

Сега мнозина очакват полската управляваща партия „Право и справедливост“ да продължи с ходове за затягане на контрола над медиите и съдилищата, без да се опасява от незабавни финансови последствия от Брюксел.

Въпреки че е скарана с Европейската комисия относно реформи, които според изпълнителната власт на ЕС са подкопали независимостта на полската съдебна власт, Полша ще бъде един от най-големите бенефициенти на европейски фондове.

Унгария също увеличи дела си в споразумението на стойност 1,8 трилиона евро, което включва фонд за възстановяване от 750 милиарда евро и сума от 1,1 трилиона евро, включена в европейския бюджет за 2021 – 2027 година.

Управляващата партия на Орбан ФИДЕС ще чувства, че засега нищо не я спира да продължи популистките антиимиграционни кампании, които според по-либерални страни от ЕС подкопават върховенството на закона, свободата на медиите и правата на малцинствата.

Неочакваният късмет може да засили икономиките на Полша и Унгария, подпомагайки техните правителства преди парламентарните избори, които се очаква да се проведат през 2022 г. в в Унгария и през 2023 г. в Полша.

Орбан използва структура, наречена „Система за национално сътрудничество“, за да насочва обществени фондове – включително пари от ЕС – към един лоялен елит, който му помогна да постигне политическите си цели.
„Парите от ЕС ще подобрят шансовете на Орбан на изборите“, заяви Муджтаба Рахман от центъра за анализи Евразия груп.

В Полша успешната кампания за преизбирането на президента Анджей Дуда включваше обещание обществените фондове от ЕС да се насочат към развитие на инфраструктурата.

ПиС, която подкрепя Дуда, показа ясно намерението си да продължи да провежда социално консервативни политики. Гей браковете са незаконни в Полша и Дуда водеше кампанията си с обещание да не позволи на гейдвойки да осиновяват, нито да разреши часове за правата на гейовете в държавните училища.

ЕС СИ МЕРИ ДУМИТЕ

Унгария и Полша, източноевропейски страни, които допреди три десетилетия бяха управлявани от комунисти, заплашиха да блокират всяко споразумение, което обвързва изрично финансирането със спазването на демократичните норми.
С нарастването на шансовете за провал на срещата, лидерите на ЕС приеха да отложат споразумението за механизъм, който да гарантира получаването на средствата при определени условия.

В разводнените заключения от срещата на върха се заявява, че Европейският съвет на лидерите на ЕС подчертава, че е важно да се спазват принципите на правовата държава.

Формулировките в текста за даване на широки правомощия на страните членки да докладват за и да започват процедури срещу общи недостатъци във върховенството на закона бяха заменени с по-конкретното и по-тясно обвързване с условия с цел защита на бюджета на ЕС

Пьотр Бурас, директор на варшавския клон на центъра за анализи Европейския съвет по външни отношения заяви, че сега зависи от Германия, която е ротационен председател на ЕС за втората половина на 2020 г., да предложи тази година нов механизъм за налагане на върховенството на закона. Този механизъм ще бъде приет от страните от ЕС с квалифицирано мнозинство, вместо с единодушие, което ще направи блокирането му по-трудно за Полша или Унгария.

„Това са много неясни заключения от срещата на високо равнище, както в политически, така и в правен аспект“, заяви Бурас. „Ако плащането на средства не е достатъчно обвързано или механизмът е много слаб, това би били голяма победа за лидерът на полската ПиС Ярослав Качински, Моравецки и Орбан“, посочи той. Варшава и Будапеща не постигнаха обаче пълна победа, заяви Даниел Хегедуш от центъра за анализи германския фонд „Маршал“.

На срещата на върха „не беше приет конкретен механизъм за обвързването на плащането на средства с върховенството на закона, но твърдението на Моравецки и Орбан, че те спират въвеждането на обвързване с условия в новия бюджет не отговаря на фактите“, заяви той пред Ройтерс.

Рахман от Евразия груп заяви: Поне на теория, сега бъдещите фондове могат да бъдат блокирани, но шансовете това да се случи, обаче, остават слаби.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.