С частни самолети и хеликоптери: Руските богаташи пътуват въпреки изолацията

Милиардерската дъщеря Мария Чигиринская в частния самолет. Снимка: личен архив

Далеч от мисълта да се барикадират в именията си край Москва, заможните руснаци успяват да напуснат Русия, въпреки че границите са затворени, за да прекарат отпуска си почти нормално в днешните пандемични времена.

Най-богатите, често хора с чужд паспорт или разрешение за постоянно пребиваване освен руското гражданство, са открили сигурен начин безпрепятствено да пътуват до летните си жилища в Лондон, Кипър, Монако или Ница – частните самолети.

Според бизнес всекидневника „РБК“ от април до средата на юни московските летища са регистрирали над двойно увеличение на тези полети – от 400 на 850 за месец. И близо половината са международни.

За да не важи за теб затварянето на границите, наложено в края на март, трябва да имаш двойно гражданство или жителство в друга държава – „шперцове“, с каквито по принцип са запасени бизнесмените от по-първа ръка. Или поне справка, че става дума за спешен медицински случай или професионален ангажимент.

Който не разполага със собствена машина, може твърде лесно да вземе под наем. Компанията притежател на въздушния парк се нагърбва с основната пречка – да набави книжата, необходими за получаване на разрешение от Росавиация, надзирателя на въздушния транспорт.

Московските офиси на Ел Си Ти – компания за наем на частни самолети, са затрупани с поръчки, „над 50 всеки ден“, радва се генералният директор Лев Шалаев, облечен с Гучи от глава до пети.

„Мнозина свикнали да пътуват с бизнес класа идват на нашия пазар. Най-популярни са дестинации като Ница, Малага, Аликанте, Барселона… Италия и Испания. И естествено Кипър“, където вече има много руснаци и руски предприятия, добавя той. „В момента повечето ни пътници заминават на почивка“, посочва Шалаев.

За самолетите с капацитет до 13 места цената на билетите варира според дестинацията и започва от 4000 евро.Редовните полети, с които можеш да напуснеш Русия, са малко и цените – много високи. А трябва и да си находчив.

„От юни насам руските граждани могат да летят зад граница по медицински причини“, напомня Анастасия Дагаева, експерт по авиационни въпроси. Така „се развива медицински туризъм. Можеш примерно да подадеш молба за лечение в испанска болница и да отпътуваш за Испания“.

Телевизионната звезда Ксения Собчак, част от прослойката богати руснаци, прекарващи живота си в авио пътешествия по цял свят, разказа в Инстаграм как приятелите й се изхитряват да пътуват навън. „Приятелите ни отдавна заминаха на море, кой с чужд паспорт, кой „по медицински причини“, писа тя.

Страх от вируса

Според Лев Шалаев бумът в сектора на частните самолети изглежда ще продължи, дори щом Русия отново се отвори към света. „Мнозина смятат вече да използват услугите ни постоянно, защото така контактуват с по-малко хора“ и намаляват риска да се заразят, обяснява той.

Страхът от болестта е предизвикал бум, свързан и с други превозни средства за по-къси разстояния. На двайсетина километра северно от Москва компанията ХелиТех посреща клиенти в тих салон недалеч от хеликоптерните си хангари.

Според генералния директор Виктор Мартинов групировката отбелязва ръст в продажбите на машини за частно ползване с 30 на сто от началото на годината: „Клиентите виждат в хеликоптерите транспортно средство, където със сигурност няма да се заразят с Covid-19“.

И докато преди бизнесмените са използвали вертолети за професионални цели, например при посещения в заводи, с цел да избегнат задръстванията, новите клиенти смятат да пътуват най-вече за развлечение. Според модела един хеликоптер излиза от 50 000 до 1.2 милиона долара.

Не дотам богатите могат да заминават от летищата в Минск или Белград – в леснодостъпни съюзни страни, и да продължават към туристически дестинации, където приемат руски граждани. Следва връщане по същия път.

Нещо немислимо обаче за 52-годишната Лина Чайковская, художник-любител, която впрочем тъгува за ваканционното си жилище в Испания, на морския бряг. Тя няма испанско жителство и е решила да се отдаде на градински занимания: „Не искам да нарушавам никой закон“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.