Пет неща, които трябва да се знаят за базиликата „Света София“

Истанбул. Снимка:форумасил

Пет неща, които трябва да се знаят за базиликата „Света София“ Истанбул, 24 юли /АФП/ Най-висшият съд на Турция обяви на 10 юли решение, с което откри пътя за промяна на статута на бившата (християнска) базилика „Света София“ – един от символите на Истанбул, която бе превърната в джамия през XV век, а после в музей през 30-те години на XX век. Днес храмът отново отваря врати за мюсюлмански богослужения.

Ето пет неща, които трябва да се знаят за този паметник, включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, чието използване редовно е предмет на спорове.

Бурна история

Величественото архитектурно произведение е било построено през VI в. при управлението на византийския император Юстиниан. „Света София“ се смята днес за един от най-значимите паметници, наследени от византийската епоха.

След превземането на Константинопол от османците през 1453 г. базиликата е била превърната в джамия. Но след разпадането на Османската империя след Първата световна война, президентът на младата турска република Мустафа Кемал през 1935 г. я прави музей.

Какъв бе досегашният ѝ статут?

До отмяната на 10 юли на правителственото решение от 1934 г. „Света София“ функционираше като музей, посещаван от милиони туристи всяка година. Миналата година това бе дори най-посещаваната турстическа забележителност в Турция с 3,8 милиона посетители.

Но през последните години „Света София“ бе място на редица прояви, свързани с исляма. Например през 2018 г. ислямо-консервативният президент Реджеп Тайип Ердоган прочете там стих от Корана.

Защо сега?

Съдебното решение на Държавния съвет е финал на един дълъг съдебен процес. През 2018 г. Конституционният съд отхвърли иск на турска асоциация, която искаше повторно отваряне на „Света София“ за мюсюлманско богослужение.

Но сегашният дебат се разгърна в обстановка, в която Ердоган се стреми с всички средства да обедини отново своя консервативен електорат, част от който го бойкотира на местните избори, спечелени миналата година от опозицията в Истанбул и Анкара.

Основната опозиционна партия – Народнорепубликанската партия /НРП, социалдемократическа/, обвинява турския президент, че използва „Света София“, за да отклони вниманието от сегашното лошо икономическо положение.

„Ердоган изглежда реагира на спада на популярността си сред избирателите, който по всяка вероятност се дължи на икономическите трудности“, предизвикани от пандемията, подчертава Тугба Танйери Ердемир, изследователка в Университета в Питсбърг.

Реакции в чужбина

САЩ и Гърция, която следи внимателно съдбата на византийското наследство в Турция, изразиха своето безпокойство. „Ние призоваваме турското правителство да запази /…/ достъпа й за всички при сегашния й статут на музей“, заяви в края на юни Сам Браунбек, отговорен представител на Държавния департамент по въпросите на религиозната свобода.

„Един паметник със световно значение /…/ е на път да бъде използван като средство за обслужване на вътрешнополитически интереси“, изтъкна миналия месец гръцкият министър на културата Лина Мендони.

Превръщането отново на „Света София“ в джамия оказва влияние върху отношенията между Анкара и Атина, които вече са обтегнати особено заради разногласия, свързани със залежите на природен газ в Средиземно море.

Какво ще стане с туристите?

Туристите ще могат пак да влизат в „Света София“. Разположената в съседство Синя джамия посреща множество туристи всяка година.

Но случаят с църквата „Света София“ в Трабзон /Североизточна Турция/, която бе превърната в джамия през 2013 г., навежда на размисъл.

„Броят на туристите драстично спадна след трансформирането /…/ особено защото те не можеха вече да се любуват на прочутите фрески в църквата“, подчертава г-жа Ердемир, като добавя, че това решение е имало негативни последици за жителите, изхранващи се от туризма.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.