Сираков и Тити – собственици или кръгли нули? И ролята на медиите в тази мъгла…

Наско Сираков и Тити Папазов – собственици без пари. Снимки: от тв екрана

Публикациите за футболен клуб „Левски“ са пример каква мъгла произвеждат медиите. И как безкритично предават изявленията на този и онзи, по какъвто и да е въпрос.

Така действителността е едно, а ситуацията, описана в медиите съвсем друго.

Ето заглавията от един от най-четените спортни сайтове, само за последните 10 дни:

Тити възхвали Сираков…
Сираков води преговори…
Сираков даде обещание, обяви голямата цел…
Ключова среща на „Герена“ – решават бъдещето на футболистите на Левски
Сираков и Тити дадоха сериозен стимул на играчите да останат на „Герена“
Сираков призна за голяма чистка в Левски
Сираков с коментар за дискусиите между фенските организации
Наско Сираков: Ще изправим Левски на крака и той ще полети
Константин Папазов с емоционален пост за Левски
Наско Сираков обяви как ще спасява Левски
Наско Сираков с нова идея за събиране на средства
Сираков обявява плановете за спасението на Левски
Сираков договори драстично намаляване на заплатите в Левски – има напускащи
Сираков представя специален клип за нова дарителска кампания
Сираков обещал на футболистите, че ще си получат заслуженото

Какво се разбира от тези заглавия? Как „Левски“ се заздравява, полагат грижи и прочее. Всъщност клубът е във фалит има дългове над 25 милиона, пари няма, продажбите на абонаментни карти на запалянковците били трагични. Една букмейкърска компания щяла дава под милион годишно, малка част от нужните средства. Генерален спонсор няма.

Но има президент-собственик (Сираков)и голям акционер-съсобственик (Тити). И всеки ден ни заливат с новини от тях, които никак не изясняват положението.

С тези заглавия се създава илюзия за някакво бурна дейности мъдри управленски решения, спасение за отбора в тежък момент.

Реалността е, че новият собственик и президент Сираков, също и съсобственикът Тити Папазов са кръгла нула. Като имена в спорта са едно, но като собственици те не са нищо повече от безимотни цигани, на които е приписана фирма с милионни дългове.

Собственик може да бъде богат предприемач, който да извади милиони във всеки един момент. Генералният спонсор е отделен въпрос. Нито единият, нито другият са налице.

В случая имаме двама фигуранти, които се правят на собственици, и важно се изказват като големи футболни мениджъри, а медиите раздуват празните им приказки.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.