100 дни до изборите: Тръмп пред призрака на поражението

Доналд Тръмп. Снимка: от в екрана

Доналд Тръмп разполага със 100 дни, за да обърне тенденцията. Изолиран, затънал в носталгията по победата от 2016 г., критикуван дори в собствения си лагер заради обърканата реакция на Covid-19, своенравният американски президент, устремен към втори мандат, е в лоша позиция.

Президентските избори на 3 ноември се очертават извънредно напрегнати в разединена, неспокойна Америка, обхваната от трусове и отслабена от пандемията, която взе над 140 000 жертви.

С наближаването на критичната точка от 100 дни в неделя, 26 юли, съперниците си разменят удари. Доналд Тръмп, 74-годишен, твърди, че 77-годишният Джо Байдън, „марионетка“ на радикалната левица, иска да унищожи „американския начин на живот“ (American Way of Life) . А кандидатът на демократите говори за „битка за душата на Америка“.

Милиардерът републиканец, изоставащ във всички социологически сондажи, рискува унизително поражение, което би го направило първият президент с един-единствен мандат от над четвърт век.

Разбира се, още нищо не е свършено. След три години и половина на внезапни падения и възходи, нови поврати са възможни. Монументален гаф на Джо Байдън? Кончина на съдия от Върховния съд? Новина за ваксина? Евентуален „октомврийски сюрприз“? (има се предвид 2016 г., когато 11 дни преди изборите шефът на ФБР Джеймс Коми обявява в писмо до Конгреса, че отваря отново разследването за изтичането на имейлите от сървъра на Хилари Клинтън). Изборната динамика между двамата кандидати, надхвърлили 70-те, с диаметрално противоположни кампании, може да се обърне.

Пандемията обаче отслаби доста стопанина на Белия дом. Колеблив, неуверен в усилието за справяне с кризата. За него тя беше пропуснат шанс – шансът да се представи като капитан, способен да преведе кораба си през силни бури. Според анкета на Ей Би Си нюз две трети от американците не одобряват неговия отговор на коронавируса.

„Няма да загубя, анкетите са фалшиви“ – зад шокиращите си изказвания Доналд Тръмп, съзнаващ, че изгледите за ноемврийския вот се очертават лоши, търси начини да навакса. Той смени шефа на кампанията си и направи в началото на миналата седмица закъснял завой относно Ковид-19 – признавайки, след след седмици на отричане, че ситуацията „ще се влоши, преди да се подобри“.

„Много е важно да се даде пример“, заяви той, обявявайки отменянето на големия конгрес на републиканците, открит за публика, предвиден за Джаксънвил, Флорида.

Тонът вече е по-президентски. Дали ще го удържи? Ако съдим по приблизително 1300-те дни, които прекара в Белия дом, имаме основания да се съмняваме.

Засега числата не са утешителни за бившия бизнесмен от Ню Йорк. Според средните данни от национални анкети, обобщени от сайта RealClearPolitics, Джо Байдън от над шест седмици има преднина от 8 до 10 процентни пункта спрямо Доналд Тръмп.

От 1980 г. насам всички кандидати с толкова голямо предимство на този етап са печелили, с едно изключение – демократът Майкъл Дукакис, накрая победен от Джордж Буш през 1988 г.

В Тексас, където никой демократ не е успявал да победи след Джими Картър през 1976 г. и където Доналд Тръмп спечели убедително през 2016 г., двамата кандидати са наравно. И със своите 38 членове на избирателната колегия този южен щат много ще натежи при преброяването.

В републиканския лагер се страхуват да не загубят Сената през ноември, всички се дебнат, атмосферата е напрегната. Преди дни Лиз Чейни, една от лидерите на републиканското малцинство в Камарата на представителите, бе обвинена в нелоялност.

„Лиз Чейни работи задкулисно (а вече и публично) против Доналд Тръмп и неговата програма“, заяви Мат Гетц, републиканец от Флорида.

Друга трудност за Доналд Тръмп: той не успява да артикулира свой проект и визия за следващите четири години. Засега се задоволява с формулата „Закон и ред“, обещавайки твърдост срещу изблиците на насилие, избухващи в редица големи градове из САЩ.

Критиците му го обвиняват, че се опитва да отвлече вниманието. И напомнят, че с наближаването на всяка изборна дата – президентския вот през 2016 , междинните избори през 2018 г., Тръмп е разигравал същата карта. Президентът все още търси повод за атака срещу Джо Байдън, чиято минималистична кампания не предлага много възможности. Преди дебатите, предвидени наесен, бившият вицепрезидент се задоволява с няколко редки изявления. Той може и да разчита на все по-видимата подкрепа на един друг президент, който умее да мобилизира привърженици – Барак Обама.

В 20-минутно видео, разпространено миналата седмица, двамата, заедно в една стая, макар на разстояние един от друг, за да спазят санитарните правила във време на Covid-19, демонстрираха съучастието си.

„Оставяйки настрана конкретните политики, които ще бъдат приложени, над всичко доминира огромен апетит за някаква форма на почтеност“, обобщи 44-ят президент на САЩ и похвали способността за емпатия на човека, за когото се надява да стане 46-ият на 20 януари 2021 г.

Към неяснотите на тази необичайна във всяко отношение кампания се добавят и тези за организирането на гласуването. От няколко седмици Доналд Тръмп твърди, без доказателства, че вотът чрез кореспонденция по пощата, чиято роля се очаква да бъде по-съществена тази година заради Covid-19, може да доведе до масова изборна измама.

Дали се ангажира да приеме резултата от изборите? Запитан преди седмица от Фокс нюз по темата, остана уклончив. „Ще видя“, отговори лаконично той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.