Парламентарен доклад: Руски милиарди купуват политици в „Лондонград“

Британски парламентарен доклад порица, както го правят от години антикорупционни организации, снизходителността на Лондон спрямо големите руски състояния с понякога съмнителен произход, които си купуват влияние във високите етажи.

„Обединеното кралство приютява многомилиардни руски богатства“, заяви пред АФП Бен Коудък, експерт от „Трансперънси интернешънъл“, добавяйки, че най-малко един милиард подозрителни финансови средства от Русия са инвестирани в луксозни имоти, често в Лондон.

Според Пийт Дънкан, специалист по проблемите на Русия и преподавател в Лондонския университетски колеж, „стотици милиарди паунда“ са напуснали Москва след дивата приватизация от 90-те, за да бъдат инвестирани в Лондон.

Докладът на парламентарната комисия по разузнаването критикува снизходителността, проявена според него от британското правителство, спрямо произхода на колосални парични суми, инвестирани в недвижими имоти, елитни училища и престижни културни институции. Той порицава също огромните суми, дарени на политици, по-специално консерватори, или платени на адвокатски или пиар фирми за получаване на достъп до най-високите етажи на властта в страната или купуване на репутация.

„Руското влияние в Обединеното кралство е „новото нормално“, разкрива докладът, подчертавайки, че „много руснаци с много тесни връзки“ с президента Владимир Путин са здраво интегрирани в средите на бизнес и британското общество, особено в „Лондонград“ – прозвището, с което понякога наричат столицата и значителната й руска общност .

Макар че депутатите не посочват имена и признават, че е трудно да се открият неопровержими доказателства за руска намеса – било в кампанията за референдума за Брекзит, или за независимостта на Шотландия през 2014 г., те смятат, че правителството“активно е избягвало“ да разследва.

„Богати руски дарители с връзкии с Путин редовно участват в събития за набиране на средства и поддържат познанства с влиятелни знаменитости“ във Великобритания, изтъква Бен Коудък.

„Пералнята“ за мръсни пари в Лондон беше извадена наяве от скандала в „Дойче банк“ с „огледалните транзакции“ между филиалите в Москва и в Лондон на германската банка, служили за изпиране на средства чрез взаимно погасяващи се трансфери, циркулиращи в данъчни убежища.

Коудък напомня, че британското правителство е обещало през 2016 г. регистър на реалните собственици на луксозни резиденции, често придобити чрез подставени фирми, (нещо, което според него може да бъде направено бързо) – без особен резултат.

Според Дънкан британските органи за борба с престъпността имат нужда от повече средства, за да преследват олигарси, които плащат на най-добрите лондонски адвокати.

Депутатът лейбърист Крис Брайънт твърди, че руското посолство се е опитало да издейства свалянето му от председателския пост в парламентарната комисия за Русия, тъй като не бил достатъчно прокремълски настроен. Според него консерваторите са допуснали в страната „масиран приток на мръсни пари“, част от които са „напоявали“ партията на торите от 2010 г. В статия миналата година в „Гардиън“ той заяви, че оттам идва „амнезията“ за дългогодишните усилия на Москва, целящи „да отслабят политическата система“ в Обединеното кралство.

Бившият британски шпионин Кристофър Стийл, автор на анализ за предполагаемите връзки на американския президент Доналд Тръмп с Русия, подчерта на изслушване в парламентарната комисия, че „руският елит е успял да създаде мощна група за влияние на руските интереси във Великобритания чрез щедри суми и инвестиции“, изтъквайки, че Кремъл проявява към Обединеното кралство „интерес, граничещ с обсебеност“.

И Коудък и Дънкан споменават единодушно най-големите донори на консервативната партия: като Любов Чернухина, съпруга на бивш министър на Владимир Путин или Александър Темерко, някога шеф на предприятие, произвеждащо оръжия за руската армия, а днес един от критиците на руския президент.

Даренията са „законно регистрирани“ и идват от британски граждани, подчертава бившият председател на партията на торите Брандън Луис, като напомня, че неговата формация „не приема дарения от чужденци“.

Макар Обединеното кралство да разполага с пълен законов арсенал за борба с прането на пари, той не се прилага достатъчно стриктно, констатират със съжаление пред АФП Коудък и Дънкан. Агенциите за недвижими имоти, адвокатските кантори, пиар компаниите и други „помагачи“ на руските богаташи твърде често си затварят очите за произхода на състоянията им, макар че тяхна отговорност е да го проверяват. Коудък посочва също, че би трябвало да се забрани присъствието на британски парламентаристи в бордовете на руски компании, за да „не действат като лобисти“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.