„Той не може да е държавен глава тоя тъпанар“ – нов скандален запис на премиера – стенограма

Записът от разговора на Борисов с вицепремиера Дончев изобилства от псувни и вулгаризми.

 

Нов запис на телефонен разговор на премиера Борисов получихме в e-vestnik на електронната поща.

Записът смайва с изключителната вулгарност и псувни, които Борисов отправя към президента Радев (виж надолу стенограмата). И това става още преди европейските избори, преди президентът да е снел доверие от правителството и да му е поискал оставката.

Без съмнение това е гласът на Бойко Борисов, който говори с вицепремиера Томислав Дончев. Това се разбира от обръщението в началото на разговора „Акъл се набива, Томиславе, на умен човек“.

На записа се чува Борисов, който на моменти прави паузи, докато слуша събеседника си. В някои от паузите слабо се чува и гласът на Томислав Дончев.

Стенограма на разговора:

(Изразите и говорът са предадени без правописни корeкции в текста)


Акъл се набива, Томиславе, на умен човек. На прост човек кур се набива! Той не може да поеме акъл, мое да поеме един кур. Като се трови, като му се ебава майката и така нататък.
Това може простия човек.
Ес- класа начело на протеста. Ами тя харчи двайсет на сто бензин, бе…

Дже-класата харчи трийсе на сто в Бургас… И той ми протестира за цена на горива… Абе, уйо…
Само че не те са проблема. Проблема е Радев. С това, че излезе и каза – два и половина милиона не са виновни за бедността, виновно е правителството… Ама правителството плати миналата година шест милиарда и седемстотин за неговата партия…

Бедният човек се вози на градския транспорт, който е най-добрия, в София, а не се задръства града. Само че тази приказка, като излезеш да я изговориш, ще те чуят сто-двеста хиляди от интелигентните хора, и шъ’ кажат – да, правилно…
Само че когато си обграден от тъпанари нито може да се прави политика, нито да се говори истината и да се праят реформи. Няма такова нещо.

Не, правилни неща не могат да се правят…
Правилни неща с такъв президент не се правят. С такава опозиция не се прави.

Естествено… Сто пъти ви казах, крепиме фронта до европейските избори. Европейските избори като ги набиеме, тогава вече може да им говориме. До европейските избори секо нещо, което правите, им дава… Сега не е момента да дигаме данък? Не е сега момента. Правилно ли е? Правилно е.
Ако има разумни хора ще кажат – ашколсам…
Във Финладния забраняват вече в града Хелзинки да се движат коли от догодина… Само градския транспорт…Електро… Но това са финландци, не са БeГe, не са си избрали един прост летец! Бил летец… Ми ние имаме хиляди летци! Тоя къде вози по двеста и петдесе пътника в самолета е сто пъти повече летец… у гражданската авиация… Пичка им майчина!
… (чува се слабо говора на Дончев)…
…. Ама няма се оправим, братко… Ама няма да го оправиш… Нито ще се оправи от нас, нито от Корнелия…. После…

(чува се гласът на Томислав Дончев)

Това, че ще плати десет лева, те излизат и казват вдигам му данъка… Казва ти го държавния глава в кавички, щото той не може да е държавен глава тоя тъпанар… Когато ти го каже държавния глава ти не спориш с мене, спориш с два милиона и половина, които се припознават, че тоя е техния защитник. От тебе!

Е! Ее! Ее?… Защо му даваме това да го прави?!

(чува се гласът на Дончев)

Да си ебе путката майчина! Аз питам защо сега дигаме тоа данък, правилния данък… Не мое ли юни да се дигне?…
Знаеш ли колко е прихода у бюджета повече от тоя данък – двайс милиона… Толкова, колко дадох на Генчо Начев за болницата да си дострои…
…И влиза в общинските бюджети. Я да си ебат майката! …Чакай сега… че ме ядосваш и ти… Са че ги опрая!…

(Записът прекъсва)

 

Когато през 2010 г. излезе запис от разговора на Борисов с шефа на митницата Танов за Мишо Бирата, премиерът тогава го обяви за монтаж. И едно от възраженията му беше, че в разговора имало една псувня срещу президента Първанов, която е изрязана. По-късно Борисов си призна, че се е обаждал на Танов да прекрати проверката в бирената фабрика на Мишо Бирата и не било „редно“ да иска това от шефа на митницата.  За случая потвърди и тогавашният зам.-шеф на митницата Странджев, който е правил на място проверката. Всъщност според Наказателния кодекс оказването на натиск на длъжностно лице от висшестоящ се наказва с до 5 г. затвор. Борисов не беше разследван и обвиняван, разследваха единствено кой е направил записа. Оказа се официално подслушване от службите, с което са следили шефа на митницата Танов, и записът е изнесен от човек от МВР.

В сегашния запис няма данни за престъпление, но изобилства от псувни и допълва образа на премиера. И е направен не от службите, а от някой, присъстващ отстрани на разговора, твърде близо, така че се чува слабо и гласът на Дончев. Подобно беше и на няколко от предишните разговори, които излязоха (виж тук).
Борисов много добре знае в чия компания е бил, както знае и кой е направил снимките от спалнята му. Но мълчи пред въпросите, които си задава цялото общество.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.