В Конгреса на САЩ: Шефовете на Амазон, Епъл, Гугъл и Фейсбук подложени на унищожителна критика

Марк Зукърбърг пред антимонополната комисия на Конгреса. Снимка: видеокадър

„Единните в гнева си конгресмени се нахвърлиха на ръководителите на големите технологични компании“, гласи заглавието на в. „Ню Йорк таймс“.

Шефовете на Амазон, Епъл, Гугъл и Фейсбук – четири компании с обща стойност 5 трилиона долара бяха подложени на унищожителни въпроси от демократите за антиконкурентни практики, а от републиканците за пристрастията им против консерваторите, пише изданието.

В продължение на повече от пет часа 15-те членове на антитръстова комисия в Камарата на представителите засипваха с въпроси и редовно прекъсваха Джеф Безос от Амазон, Тим Кук от Епъл, Марк Зукърбърг от Фейсбук и Сундар Пичай от Гугъл.

Това беше първото изслушване в Конгреса от доста време, в което демократите и републиканците действаха сякаш имат общ враг, макар и по различни причини. Конгресмените демократи критикуваха технологичните компании, че купуват стартъпи, за да ги задушат и за да използват неправомерно базите им данни, за да ликвидират конкуренти, а републиканците питаха дали платформите заглушават консервативни гледни точки и се държат непатриотично.

И другаде по света регулаторните органи вземат мерки да ограничат влиянието на технологичните гиганти. Европа е водещ пример за антитръстови разследвания, като заместник-председателката на Европейската комисия Маргрете Вестагер, чийто ресор е „Европа, пригодна за цифровата ера“, неотдавна се зарече да се държи по-твърдо с компаниите. Вчера пък Турция прие законодателство, което дава на правителството широки правомощия за регулиране на съдържанието в социалните мрежи, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

На шефовете на водещите технологични компании на САЩ беше заявено, че имат твърде голяма власт, цензурират политически изказвания, разпространяват фалшиви новини и убиват двигателите на американската икономика, пише в. „Гардиън“.

Подкомисията на Камарата на представителите разследва господстващото положение на компаниите в онлайн света от повече от година. Оплакванията срещу технологичните гиганти са разнообразни, но главните критики са, че те използват доминиращото си положение, за да смазват съперниците си и да начисляват неправомерно високи цени на хората и фирмите, които разчитат на услугите им, отбелязва британският вестник.

Демократите и републиканците в антитръстовата подкомисия на Камарата на представителите разкритикуваха шефовете на технологичните гиганти, че използват пазарната си мощ, за да мачкат конкурентите си и да трупат данни, клиенти и баснословни приходи, пише в. „Вашингтон пост“.

Конгресмените дойдоха на изслушването с милиони документи, стотици часове интервюта, а в някои случаи и личните послания на елитните шефове от Силициевата долина. Според тях събраната информация показва, че някои фирми в технологичния сектор са станали твърде големи и мощни, като застрашават съперници, клиенти, а в някои случаи и самата демокрация, пише вестникът.

Това изслушване може да има огромна тежест в момент, когато Амазон, Епъл, Фейсбук и Гугъл са изгубили подкрепа и в двете политически партии на САЩ, а същевременно са подложени на вълна от разследвания по света. В САЩ министерството на правосъдието може да заведе антитръстово дело срещу Гугъл още това лято, а на хоризонта може да се появят дела и срещу други компании, отбелязва Вашингтон пост“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.