Три жени водят предизборна кампания срещу последния диктатор на Европа

Светлана Тихановская. Снимка: от тв екрана

Президентът Лукашенко вече повече от 25 години управлява Беларус с твърда ръка. Той прати в затвора най-силните си противници преди президентските избори другия месец. Сега три жени са поели борбата срещу него.

Изправена пред най-трудната битка в живота си, Светлана Тихановска изведе децата си в безопасност в чужбина. Трийсет и седем годишната учителка е единственият одобрен кандидат на опозицията за участие в изборите на 9 август. Тя продължи предизборната кампания на мъжа си, блогъра Сергей Тихановски, който подобно на много други критични гласове, беше пратен в затвора в навечерието на изборите.

Тихановска иска да махне „последния диктатор на Европа“, президента Александър Лукашенко, след 26 години на власт. През последните седмици хиляди протестират в бившата съветска република, разположена между членуващата в ЕС Полша и Русия, с искания за свобода и политическа промяна.

Когато 65-годишният Лукашенко прати зад решетките най-силните си опоненти, демонстрантите започнаха да излизат по улиците на големите градове в страната дори и въпреки че стотици от тях бяха задържани. Сега се случва нещо, което едва ли някой си е представял: Тихановска сформира коалиция с още две жени, представляваща кандидати, които преди това не бяха допуснати да участват в изборите от националната избирателна комисия.

Тихановска започна кампанията си от столицата Минск, подкрепяна от Мария Колесникова, ръководител на предизборната кампания на пратения в затвора кандидат Виктор Бабарико, и Вероника Цепкало, съпругата на бизнесмена и бивш кандидат Валерий Цепкало. Лукашенко никога не е гледал сериозно на жените в политиката. Сега те заплашват да разтърсят из основи изградената от него и доминирана от мъже политическа система.

„Това е коалиция, която няма ясна програма, но има силно послание: Беларус се нуждае от промяна така, че да има условия за честен и свободен избор“, каза Марина Рахлей, експерт по Беларус от берлинския мозъчен тръст Германски фонд „Маршал“. „Както някога в бившата Източна Германия, има доста голяма воля за промяна“, заяви Рахлей. „Сегашната ситуация наподобява онези моменти, когато дори елитът не забелязваше какво в действителност се случва в обществото и изведнъж стената падна“, добави тя.

Говорейки за обстановката в страната, изпълнената с решимост Тихановская в неотдавнашна своя реч обясни, че „сега е само началото“. Няма и следа от сълзите, които тя пророни на предишно видео, след като получила заплахи да прекрати кампанията си, защото в противен случай щели да й бъдат отнети децата. Политолози определят като доста професионална речта по държавната телевизия на Тихановска, която има 10-годишен син и 4-годишна дъщеря. В това свое изявление тя със спокоен и категоричен тон призоваваше своите сънародници да гласуват и да не допуснат изборите да бъдат фалшифицирани. „Гласувайте за мен!“, приканваше тя в речта си.

Ако спечели, Тихановска обещава да освободи всички политически затворници и да организира нови и честни президентски избори, този път вече и с тяхно участие. В речта си тя също така припомни на обществеността за съпруга си, който във видеопроекта си „Страна за живот“ е показал оплакванията, ширещата се бедност и масовото недоволство.

Движението, подкрепящо семейство Тихановски, си има и своя протестна песен, озаглавена „Стените рухват“, в която на едно място се пее „Да разрушим този затвор“. „Свидетели сме на невиждана досега политизация на обществото“, каза живеещият в Минск анализатор Артьом Шрайбман. Основната причина за това е дълбоката социално-икономическа криза в страната, която е зависима от Русия, добавя той. Действителната подкрепа за Лукашенко е някъде между 20 и 25 процента, казва Шрайбман, което е доста повече от 3-те процента, които му дава опозицията, но е и доста далеч от над 70-те процента, които му дават държавните изследвания на общественото мнение.

„Ние сме мнозинството“, каза уверено Тихановска в речта си. „Не ми харесва факта, че хората умират от коронавируса, докато онези във властта, крият истинските числа“, добави тя. Лукашенко винаги е отхвърлял безпокойствата относно вируса, като е казвал, че хората трябва да продължат да работят, защото икономическите последици ще бъдат по-тежки и от самия вирус. „Коронавирусът промени всичко“, каза Рахлей, имайки предвид факта, че по време на кризата президентът е направил пренебрежителни коментари по адрес на починалите от вируса. „Това нарани доста хора“, добави Рахлей, обяснявайки, че Лукашенко е накърнил образа си на баща на нацията, който се грижи за благополучието на своя народ.

Има два варианта на тези избори, каза Тихановска. Вариант едно: „Да продължим да живеем в бедност“. Вариант две: Беларус да се превърне в онази страна, „в която заслужаваме да живеем“. Тя иска да създаде бъдеще за децата си в Беларус. „Вече не ме е страх“, каза Тихановская. „За пръв път от 20 години имаме силата да победим“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.