La Stampa: България е покварена, водена от премиер с пистолет, пари и злато в спалнята си

Статията за България и Борисов в онлайн изданието на вестника.

Страна, покварена из основи, много бедна и водена от премиер, сниман в чаршафите си, докато спи. Леглото му е заобиколено от пачки с банкноти по 500 евро, златни кюлчета и пистолет на нощното шкафче. Символичен образ – сюжет, който също така фотографира политическата и институционална криза в която България изпада днес, разтърсена от нова „пролет“, пише италианският вестник „La Stampa“.

Изтощените и разстроени хора на площада настояват повече от две седмици за оставката на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор, обвинен в корупция и политически пристрастия. София го започна, но скоро протестът преля в десетки други градове с хиляди българи на площада всеки ден от 7 юли насам. Те искат някой да се бори срещу корупцията, а не да я подхранва, да ограничи силата на олигарсите и да върне „демократичното достойнство на страната“.

Борисов премина без драскотини вота на недоверие в парламента (петият в рамките на управлението му) и за да успокои хората, уволни четирима министри: на вътрешните работи, на финансите, на икономиката и на туризма, но това не помогна. Площадът, който обединява социалисти, еколози, обикновени хора, много студенти, иска предсрочни избори.

Протестите в началото на юли бяха предизвикани от набега на тежко въоръжени прокурори и агенти за сигурност в офисите на президента Румен Радев, който разкритикува управляващата партия за корупция и „връзки с олигарсите“.

Друго, което предизвика хората, е видео, публикувано във Фейсбук на 7 юли, в което виждаме Христо Иванов, бивш министър на правосъдието, който се опитва да стигне до обществен плаж на Черно море, но е спрян от охранители. Общественият плаж е запазен за удоволствията на Ахмед Доган, бизнесмен, приближен до премиера. Видеото показва прекомерната власт на олигарсите и окончателния провал на институциите в борбата с корупцията.

Появата на снимките със спящия премиер още повече разпали възмущението. Посолството на САЩ в София излезе с изявление: „Всеки народ заслужава безпристрастна и отговорна съдебна система и върховенство на закона. Ние подкрепяме мирните протести. Никой не трябва да бъде над закона“.

България е страната с най-голяма корупция от 27-те държави в Европейския съюз, според Transparency International. Около 35% от обществените поръчки се възлагат срещу подкупи, а страната губи 11 милиарда евро годишно заради корупция и това е дълбоко вкоренено явление.

„Масовите протести се завръщат циклично в България – казва Джорджо Фрусионе, анализатор на Испи. Проблемът на България е, че след присъединяването към ЕС през 2007 г. не се води ефективна борба с корупцията. България страда от това, което се нарича държавно превземане, или състоянието на метастази на покровителството и подкупите, които обвързват политическите лидери с олигархичните елити, в пълна вреда на върховенството на закона“.

Българският хаос дори не прилича отдалеч на онази поетична „прекрасна каша“, описана от Йордан Радичков. И тук, за разлика от други страни, Европейският съюз изглежда стои и гледа: „Влизането в ЕС на България – добавя Фрусионе – се случи твърде бързо, подобно на Румъния, а реформите не са приключили.“

Сега остава да се разбере дали тези протести ще имат някакъв ефект: „Следващата година, когато гласуваме, колкото по-дълго протестират, толкова по-голямо ще бъде въздействието върху смяната на изпълнителната власт“.

БългарияМнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.