Бивша учителка иска да избави Беларус от Лукашенко

Светлана Тихановская. Снимка: от тв екрана

Изглежда невероятно, но 37-годишна бивша учителка по английски без никакъв политически опит е претендентът, който се изправя срещу авторитарния президент на Беларус, управляващ бившата съветска република от повече от четвърт век.

При все това Светлана Тихановская успя да обедини около кандидатурата си най-различни опозиционни сили и да привлича по десетки хиляди хора на митингите си по време на кампанията за изборите, които са в неделя. Според Тихановская тези многолюдни митинги – най-големите демонстрации от независимостта през 1991 г. – са отражение на отчаяния копнеж за промяна след 26-годишното управление на президента Александър Лукашенко.

В интервю за Асошиейтед прес тя определи себе си като „символ на промяната“. „Хората не виждат в мен поредния ловък политик, който просто се стреми към властта, те виждат в мен обикновен човек като тях – и това им харесва“, каза Тихановская. „Те разбират, че аз не искам нищо за себе си“.

На митинга й преди няколко дни в намиращия се на границата с Полша Брест дойдоха над 20 000 души, доста масово присъствие за град, който никога не е виждал големи политически протести. Няколко дни преди това митингът на Тихановская в столицата Минск привлече над 60 000 души. Това беше най-голямата опозиционна масова проява в Беларус от митингите в месеците непосредствено преди разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

„Уморих се да търпя и да мълча, уморих се да ме е страх“, заяви Тихановская пред екзалтираното множество в Брест. Във вторник полицията разпръсна два митинга на Тихановская, на които се бяха събрали стотици хора, очакващи кандидатката. Според беларуската правозащитна организация „Вясна“ на планираните в градовете Слуцк и Солигорск митинги са били задържани около 30 души.

Шейсет и пет годишният Лукашенко по съветско време е бил директор на държавно селско стопанство (совхоз), след което през 1994 г. става първият президент на Беларус. Оттогава той смазва инакомислието и независимите медии в страната с население от 9.5 млн. души, което му спечели прозвището „последния диктатор в Европа“. Но този път Лукашенко сякаш не демонстрира високо самочувствие и изглежда все по-изнервен от опозиционните митинги. Над 1000 души са задържани за участие в протестите, откакто започна предизборната кампания.

Болезнените икономически последици от коронавируса и нескопосаните действия на правителството в отговор на епидемията подкопаха позициите на Лукашенко. Той отказа да въведе карантинни мерки и отхвърляше коронавируса като „психоза“, докато миналия месец не призна, че той самият е бил заразен, но се е оправил бързо.

Тихановская заяви, че съветът на Лукашенко към беларусите да се пазят от вируса, като всеки ден си пийват по една водка, е като „да се изплюеш в лицето на хората“.

Пред „Асошиейтед прес“ тя заяви, че арестът тази година на съпруга й, популярен опозиционен блогър, самият който имаше амбиции да участва в надпреварата за президентския пост, не й е оставил друг избор, освен да влезе в политиката. „Това нещо тлееше в продължение на повече от 20 години. През цялото това време ни беше страх и никой не смееше да каже нито дума“, заяви тя. „Но щом аз мога да преодолея страха си, то тогава и всеки друг може“.

Съпругът ѝ Сергей Тихановски е в затвора, откакто беше арестуван през май за нападение на полицейски служител. Той определя тези обвинения като провокация. Миналата седмица беларуските власти образуваха ново дело срещу съпруга на Тихановска, този път за организиране на „масови безредици“ с помощта на 33 руски военни наемници, арестувани миналата сряда. Русия отрече тези обвинения, заявявайки, че мъжете просто са минавали транзитно през Беларус на път за трета страна.

Тихановская отхвърли обвиненията срещу съпруга си, наричайки ги измама. „Той няма никаква връзка с това и хората го осъзнават“, заяви тя. Тихановская заяви, че ако спечели, ще освободи всички политически затворници, ще инициира конституционен референдум за ограничаване на броя на президентските мандати и ще въведе и други демократични промени. Тя обеща, че като минат шест месеца, ще се оттегли от поста, за да бъдат произведени нови, свободни президентски избори.

Тихановская освен това заяви, че ще предприеме действия за прекратяване на съюзния договор, предвиждащ тесни политически, икономически и военни връзки с Русия. Мнозина сред беларуската опозиция гледат на този съюз като на заплаха за независимостта на страната.

Лукашенко разчита на субсидиите и заемите от Русия, за да държи икономиката от съветски тип на Беларус на повърхността. По-рано тази година той осъди повишението в цените на руските енергоносители като част от натиска на Кремъл върху Беларус да се откаже от независимостта си и посочи ареста на 33-мата руски военни наемници като знак за подривните планове на Москва. Западните наблюдатели са определяли предишни президентски избори в Беларус като фалшифицирани, за да остане Лукашенко на власт.

Тихановская се очерта като обединяваща фигура за опозицията, след като изборните власти отказаха да регистрират за участие в изборите двама други потенциални кандидати, които бяха смятани за най-силните възможни съперници на президента.

Единият от тях, Виктор Бабарико, шеф на голяма контролирана от Русия банка, беше пратен в затвора през май по обвинения за пране на пари и укриване на данъци, които той отхвърли като политически мотивирани. Другият, Валерий Цепкало, миналия месец избяга в Русия заедно с децата си, след като бил тайно предупреден, че предстои да бъде арестуван и че властите са готови да го лишат от родителски права.

Тихановская се съюзи със съпругата на Цепкало, която остана в Беларус, и с ръководителя на предизборната кампания на Бабарико, за да водят заедно енергична кампания. В надпреварата има и още трима кандидати, но според мнозина участието им е само символично. Тихановская заяви, че й се е наложило да изпрати 10-годишния си син и 5-годишната си дъщеря в европейска страна, която отказа да назове, след като получила заплахи. „Получих следното обаждане: „Ще те хвърлим зад решетките и ще пратим децата ти в сиропиталище“, каза тя. „Започнах да се разколебавам и бях на ръба да се оттегля“.

Тихановская заяви, че трудно взела това решение. „Но аз направих този избор“ да остана в надпреварата, посочи тя. „Трябва да има някакъв символ на свободата“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.