Хуан Карлос – избягалият крал

Петиции и мемета взеха на прицел бившия монарх, след като напусна Испания

Да платиш откраднатото. Да избягаш от Испания. Илюстрация: туитър

Студенти в Мадрид искат техният Университет „Крал Хуан Карлос“ да бъде преименуван, няколко града планират същото за техните улици, масово се разпространяват мемета, осмиващи бившия монарх, след като той напусна страната в разгара на корупционен скандал.

Конституцията, политическата раздробеност и социологическите проучвания, които показват, че населението е разделено по въпроса, означават, че скандалът, включващ разследвания на поръчка за високоскоростен влак и офшорни сметки, едва ли ще промени скоро политическата система на Испания.

Но внезапното заминаване на бившия крал за неуточнено място в чужбина, което по думите му ще позволи на неговия син крал Фелипе Шести да управлява без да страда от проблемите му, предизвика полемика в родината му.

Властите в мадридското предградие Пинто бяха сред първите, които реагираха, като гласуваха миналата седмица да се смени името на градския парк „Хуан Карлос Първи“ и да се премахне статуята му.

„Сметнахме, че паркът не трябва да носи име, което се свързва с твърдения за непочтеност и корупция“, заяви заместник-кметицата на Пинто Лола Родригес пред Ройтерс. „Вярно е, че той (Хуан Карлос) не е подсъдим, но ние смятаме, че няма да бъде съден, затова да чакаме да започне съдебен процес щеше да е малко абсурдно“, допълни тя.

Хуан Карлос се възкачи на трона през 1975 г., след кончината на генерал Франсиско Франко и беше уважаван за ролята му в прехода на Испания от диктатура към демокрация.

Неотдавнашните скандали обаче накърниха имиджа му и го принудиха да абдикира през 2014 г. и сега да напусне страната.

През юни Върховният съд на Испания започна разследване за ролята на Хуан Карлос в договор за изграждане на високоскоростна жп линия в Саудитска Арабия, след като швейцарският вестник „Трибюн дьо Женев“ съобщи, че бившият монарх е получил 100 млн долара от покойния саудитски крал.

Макар че формално Хуан Карлос не е разследван, подробности за следствията в Испания и Швейцария бяха пуснати в медиите, засилвайки натиска над краля да действа, за да защити монархията. Чрез адвоката си Хуан Карлос неведнъж е отказвал да коментира случая.

В парка в Пинто минувачите бяха разделени в мненията си за преименуването и премахването на статуята. „Преди да има съдебен процес не бива да се вземат подобни прибързани решения“, каза 40-годишният жител на Пинто Мария Хосе Марин.

В Мадрид онлайн петиция за преименуването на университета беше събрала над 43 000 подписа към сряда следобед.

„Постоянно се появяват афери с корупция около кралското семейство и подкопават имиджа на монархията, която беше представяна като „благотворна“ и „скромна“, се казва в петицията.

Сред вълната от мемета за заминаването на бившия монарх, потребител на Туитър каза, че университетът трябва да бъде преименуван на „Университет на краля в изгнание“. Град Хихон в Северна Испания ще смени името на своя булевард „Хуан Карлос Първи“, заяви местен общински служител.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.