„Протестът срещу тиквите“ в европейските медии

Сп. „Шпигел“: Безредици на улицата на тиквите

“Безредици на улицата на тиквите” – така германското списание “Дер Шпигел” озаглавява материала си, посветен на антиправителствените протести в България. От един месец няколко хиляди протестират ежедневно, а през септември – след края на лятната ваканция, се очаква да станат и повече, пишат в “Дер Шпигел” и посочват, че 60 процента от българите подкрепят протестите. Около Орлов мост вече се говори за “Улица на тиквите”.

“Тиквата” е прякорът на премиера Бойко Борисов, пояснява изданието. Той е враг номер едно и основна цел на протестите. Името му е синоним за цялата политическа система, за ендемична корупция, за несправедливост, за подкопаване на демокрацията, за липса на прозрачност, за злоупотреба с власт, шуробаджанащина и унищожаване на околната среда, четем още в германското списание.

Около 5000 протестиращи се събраха в центъра на българската столица, и въпреки дъжда, крещяха “Мафия!” и призоваха правителството на премиера Бойко Борисов да подаде оставка. Така започва статия на международната информационна агенция Ройтерс с обзор за протестите през нощта в петък.

“Митингите се проведоха в други пет града, включително централните Варна и Пловдив. Първоначално полицията е разпръснала демонстрантите и е премахнала лагерите, които са бяха поставени на три централни кръстовища в София. След премахването на палатките МВР увери, че движението е възобновено на “всички кръстовища, които са били блокирани” и че нови блокирания на движението в града няма да бъде толерирано.

Бойко Борисов е синоним за цялата политическа система, за ендемична корупция, за несправедливост, за подкопаване на демокрацията, за липса на прозрачност, за злоупотреба с власт и шуробаджанащина, пише “Дер Шпигел”.

Протестиращите в София отново блокираха важни кръстовища, съобщава “Ди Цайт”. Те настояват за оставка на правителството, на главния прокурор и за нови избори. Този път за блокадата помагат пейки и контейнери за боклук. “Дори да разчистят временните лагери, ще ги изградим отново”, декларират протестиращите.

Противниците на правителството в България от седмици настояват за неговата оставка. Разочарованието от корупцията и шуробаджанащината е голямо. Но министър-председателят Борисов не се впечатлява – и сочи към изборите през 2021-а. Това пише Михаел Мартенс във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. И описва протестното движение накратко така: конкретен гняв, неясни изгледи.

Дали може Борисов да спаси правителството си, пита Франк Щир в обширна статия в „Цицеро“ под заглавието „В клещите на протеста“. „Търпимостта на българите спрямо корупцията и злоупотребата с власт се изчерпва, демонстрантите искат предсрочни избори. Но Борисов не се дава – този път изглежда решен да изпълни докрай своя трети правителствен мандат.“ Само че поддръжката му сред населението спада и ако още в началото на юли съгласно допитванията Борисов е политикът с най-голяма популярност, междувременно данните сочат, че двама от трима българи подкрепят протеста.

Според „Кронен Цайтунг“, сега Брюксел трябва да внимава настроенията на населението в България да не се преобърнат. Ако ЕС не изрази подкрепа за правовата държавност, демокрацията и правните реформи в България, страната може да бъде загубена като проевропейска членка. Защита на външните граници за сметка на европейската ценностна система? ЕС е пред дилема, заключава австрийският вестник.

По БГНЕС и ДВ

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.