Младите ли са най-мощният разпространител на вируса?

Парти на о. Миконос. Снимка: от тв екрана

Егоисти, безотговорни, опасни? Сочени с пръст от Световната здравна организация и от властите на ред страни, младите хора се открояват като виновници за новото засилване на епидемията, трудни за убеждаване в разгара на летните празненства.

„Запитайте се: наистина ли трябва да отида на това парти?“ Обвинила вече директно младите в края на юли, СЗО отново ги взе на прицел в четвъртък чрез директора си за извънредните ситуации Майкъл Райън, който ги призова да проявят „отговорност“.

Започналата ваканция и вдигането на ограниченията отприщиха поток от развлечения за 15-25-годишните, нетърпеливи да се забавляват.

Санитарните власти казват, че нощните клубове са огнища на Covid-19. Усети го на собствен гръб Швейцария, една от първите страни, отворили отново дискотеките.

Между 40 и 50 на сто от случаите, открити през втората половина от юли в Женева, „са свързани с посетители на дискотеки и барове, места, където хората танцуват и се прегръщат“, казва със съжаление професор Дидие Пите, завеждащ службата за превенция на инфекциите към Университетските болници в Женева.

В други страни дискотеките са затворени или работят като обикновени барчета – без достъп до дансинга, както е на остров Ибиса, част от испанските Балеарски острови и една от световните столици на веселието.

Няма страшно, решават купонджиите и се пръсват из улици, горички и плажове. На рейв партита край Манчестър се събират от 2000 до 4000 души. Лондонската полиция редовно разтуря стихийни веселби, а Венсенската гора в Париж се слави като терен за „фри партита“.

За организаторите на нелегални техно сбирки без маски и без дистанция като Антоан Калвино „празникът е нещо жизненоважно. Ненадминат начин за изпускане на парата и зона на толерантност“.

Карантина или пълна свобода

Германия също е разтревожена от явлението, което шефът на водещия ресорен институт „Роберт Кох“ Лотар Вилер нарича „необмислени (…) стихийни празненства“. „При все че това са млади хора, с по-малка вероятност да се разболеят тежко, те може да заразят семействата си“, казва той.

Броят на заразените бурно расте; те често не развиват симптоми. В Канада сред новите случаи ясно преобладават хора под 39 години. Но те „не са непобедими“ в сблъсъка с болестта, предупреди ръководството на общественото здравеопазване.

Държавната власт навсякъде води борба с това явление. Испания решително атакува проблема: „Младежите се контролират по-трудно“ с техния „много по-различен начин на живот и нагласи“, отбелязва Фернандо Симон, епидемиологът на здравното министерство. Той предлага „наказания“, ако се наложи, но без „диаболизиране“.

Не е лесно обаче да намериш подход към младите. „Какво са разбрали и запомнили те? – пита се социологът Мариано Урако. – Първо, „има карантина“, после „идва свобода“. И според тях не става дума за контролирана, а за пълна свобода.“

Провело разяснителна кампания за рисковете от т. нар. ботейонес – разпивки на публично място, кметството на Мадрид разпространи видеоклип за ползите от маските, макар и неудобни за носене.

Видеото показва група младежи, които пият бира, след това дискотека, после интензивно отделение и накрая кремация с коментара: „Понякога става по-горещо, отколкото когато си с маска. Пази се, нека се пазим взаимно“.

Поколенчески имунитет

Заради безсилието на властите някои търсят изход в прагматизма. „Да оставим младите да се заразяват, няма да пращаме войската срещу тях“, приканва инфекционистът Ерик Ком от болницата „Питие-Салпетриер“ в Париж.

Доколкото „младите все едно не зачитат забраните“, той предлага да извлечем полза от това: „Тази възрастова група би могла по-бързо да развие колективен имунитет. Но у дома трябва да се носят маски за предпазване на старите хора“.

„Идеално ще е всички под 30-те да получат имунитет по естествен път, а хората над 50 да бъдат предпазвани, докато се открие ваксина или ефикасно лечение“, обобщава специалистът.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.