Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов…

Борисов говори пред телевизиите при поредната си обиколка с джип. Снимка: от екрана

Добре, де, ще махнете Борисов и кой ще дойде? – Това е от най-често срещаните въпроси в последния месец.

Той най-често риторичен. Питащият не иска отговор. Иска да натърти на онези, които искат оставката на Борисов, че по-добре да остане, защото ще дойде по-лошо…

И въпросът идва не само от заклетите привърженици на Борисов. Повечето от тях дори не поставят под съмнение смяната на Борисов. Той е човекът – и край. Няма друг.

Така навремето бяха свикнали с Тодор Живков и когато става дума за смяната му в края на 1989 г., някои в апарата на ЦК на БКП започнали с уговорките – „Ама не сега. Рано е. Ситуацията е сложна. Трябва да изберем внимателно кой ще го наследи на поста” и т. н.

Същата работа и днес. Самото сравнение между Живков и Борисов е абсурдно. Имаме си нов Тато.

Наистина ли България не може да излъчи лидер, от която и да е партия, който да замени Борисов? Наистина ли част от обществото, като се почне от „аз съм прост и вие сте прости” и се стигне до интелектуалци и полуинтелектуалци, сериозно смята, че Борисов е незаменим? Обслужващата го кохорта от анализатори шества из тв студиите и обяснява, че Борисов няма алтернатива. Протестиращите са безумци, тинейджъри, платени от Божков провокатори, организирани от президента, извършват руски метеж.

Въпросът кой ще дойде след Борисов е пряко свързан с този спектър от обвинения. Протестиращите ще докарат „комунистите”, които искат да ни извадят от ЕС и НАТО, да въведат рублата вместо еврото и т. н. Там имало на площада да викат против капитализма, ще върнат комунизма и т. н. Борисов е единствен гарант за европейската ориентация на страната и демокрацията… Това вече го мислят и казват съвсем сериозно и политици, и анализатори.

Тезите са параноични и несериозни, но заслужават отговор, защото изглежда мисленето дори на ниво интелектуалци е много първосигнално.

 

България не може да излезе от ЕС и НАТО

 

Влязла е в НАТО при президент Първанов, В ЕС с премиер Станишев. По този въпрос има национален консенсус и нито една парламентарна партия не е заявила намерение за излизане от ЕС. И както се видя в случая с Великобритания, става трудно и бавно. Следващите поколения ще оценяват ползите от ЕС и ако не им харесва, да си правят референдуми. Но в обозримо бъдеще поне три поколения напред такъв въпрос не седи. Всички истерици, които вдигат врява как идват комунистите и Русия, само плашат малограмотните и психически лабилните. Терминът психодесни не е безпочвен.

Онези, които искат да оставят Борисов да води страната вече три мандата, евентуално и четвърти, отхвърлят с лека ръка всички проблеми на неговото управление: България е водеща по корупция и бедност страна в ЕС и в това отношение трайно сме се залепили на дъното. На дъното е и по свобода на медиите. Освен бедност се задълбочава и социалното разделение, богатите се отдалечават все повече от бедните. Емиграцията продължава, хората търсят работа в чужбина и поради ниско заплащане, и поради липса на възможности за развитие. И обезлюдяването стига критични нива, до степен в някои населени места да не може да се намери човек достатъчно грамотен за някаква чиновническа длъжност.

Незаменим ли е наистина?

Понеже много се изтъква като заслуга – Бойко поне построи магистрали…

Никой не знае дали други правителства нямаше да построят повече. Например Тройната коалиция построи повече километри магистрали от първото правителство на Борисов. Проверявано е точно, километър по километър, дата по дата на откриване. Иван Костов го цитира веднъж по телевизията и Борисов побесня.

Няма как да се сравни дали други правителства, вместо следващите две правителства на Борисов, нямаше да построят повече пътища. И дали, примерно, ремонтът на тунелите и участъците на магистрала „Хемус” при Витиня нямаше да продължат 1 година вместо 4 години, както е сега.

Също и за метрото на София. То се строи с парите на ЕС, като продължение на построеното още при соца (7 метростанции и около 9 км тунели оттогава, и Софиянски има принос, че докара японци да строят, а не турски и български фирми без опит като Борисов). Дали ако не беше друг кмет и премиер нямаше да видим още втора линия със западни мотриси вместо руски, дали сега нямаше да има повече и по-добри трасета.

Борисов стана кмет и се зарече да ликвидира проблема с боклука за една година. Въпреки приготвените пари от ЕС, построиха завод за преработка на боклук на десетата година. Първо беше кмет 4 години, после 6 премиер. От ЕС се бяха приготвили за наказателна процедура заради боклука на София – бавеха се проектите, за да откраднат повече.

Това са само някои бележки за размисъл, като казват, че Бойко построил магистрали и метро.

 

Който и да стане след него премиер,

 

по-лошо няма как да стане. Дали Христо Иванов, дали Радан Кънев, дали Корнелия Нинова. Дали човек извън партиите, технократ. При всички положения ще има двойна-тройна коалиция. Надеждата е, че тя ще бъде без участието на ГЕРБ, която се превърна в клиентелистка партия, която живее от властта, сраснала се с държавните и общински структури.

А кой как ще разследва корупцията по време на това управление, злоупотребите със съдебната власт (някои седят в ареста по две години без обвинения) – всичко тава минава през оставката на Гешев. Той беше инсталиран като гарант за безоблачното бъдеще на Борисов. Но вместо това, Борисов само пострада от неговите дърводелски акции. И вероятно ще го посъветват да си подаде оставката, като опит да намали общественото напрежение, за да остане Борисов на власт.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.