„Комерсант“: Беларус се раздели на арестуващи и арестувани

Протести в Минск. Снимка: от тв екрана

Напрежението не стихва. На градските улици в цялата страна излизат хора, протестиращи срещу насилието на властите и убедени, че президентските избори в неделя са били фалшифицирани. Силовите структури продължават масово да задържат хора и това предизвиква нови протести. Дори ако президентът Александър Лукашенко реши сега въпроса с улицата, управлението му вече няма да е спокойно, пише кореспондент на в. „Комерсант“ от Минск. Беларус се раздели на арестуващи и арестувани, констатира изданието.

Печатът помества обширни репортажи и коментари за продължаващите кървави сблъсъци в Беларус между сили на реда и демонстранти, които протестират срещу обявената от властите, но непризната от опозицията победа на управляващия страната от 26 години Лукашенко на президентските избори на 9 август. Основният опозиционен кандидат Светлана Тихановска напусна страната – според редица медии под натиск на властите в Минск.

Двадесет и седемте страни от ЕС вече заявиха, че изборите не са били нито свободни, нито честни, а на 14 август ситуацията в Беларус ще бъде обсъдена от външните им министри, пише „Комерсант“ и цитира информиран дипломат от Брюксел, „убеден, че нещата ще приключат със санкции“.

Темата за подобряване на отношенията между Беларус и Запада вече е в миналото и едва ли ще се повдига, докато Лукашенко е на власт, казва пред вестника беларуският наблюдател Игор Иляш. „Фактът, че из улиците на Минск се проля кръв и то демонстративно, за сплашване, показва, че няма път назад. Беларуският лидер е обречен да стане парий“, добавя той.

Масовите протести в Беларус за пореден път откроиха очевидния проблем с прекомерно дългото управление на един и същи човек, пише „Свободная преса“.

Лукашенко едва ли има сериозни провали досега, признава изданието, но изтъква, че Беларус е спряла да се развива. „Да, заводите работят, но много от тях произвеждат остаряла продукция. Да, хората имат стабилен доход, но той остава нисък и на практика не расте. Като цяло не се усеща динамика, усещането е за страна, застинала във времето. Когато човек остане на власт безкрайно дълго, той изостава от самия исторически процес“, се казва в статията.

Стачките в Беларус още не са масови, протестиращите нямат лидер и ясен план. Затова Лукашенко ще се задържи на власт, използвайки силов ресурс и липсата на разцепление в елитите, прогнозира за „Независимая газета“ руският политолог Алексей Макаркин.

„Ще се промени обаче имиджът на Беларус – преди я смятаха за мила, пасторална патриархална страна, а сега цял свят вижда как нейният президент държи властта със сила и как спецполицаи жестоко пребиват протестиращите. В дългосрочна перспектива Лукашенко трудно би запазил властта – елитите може да се разцепят и недоволството в страната да нарасне. Образът на Лукашенко като баща се сменя с образа на диктатор“, посочва експертът.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че САЩ са разтревожени от протестите в Беларус и смятат да сътрудничат с ЕС с оглед да реагират на тях, пише „Известия“.

„Помпейо заяви, че САЩ ще обмислят евентуални санкции спрямо Минск, включително замразяване на петролните доставки. И добави, че това може да не бъдат едностранни санкции от страна на Вашингтон, а ограничителни мерки в многостранен формат „с цел да се постигне добър резултат за беларуския народ“, допълва всекидневникът.

Заплахата със санкции от страна на Запада е външен антураж“, който едва ли ще направи впечатление на Лукашенко. Днешният беларуски лидер е „способен да не допусне хаоса и анархията от времето на „оранжевата революция“ и последния майдан в Киев“, заявява пред „Взгляд“ бившият премиер на Украйна Микола Азаров.

„В ситуацията с Украйна Вашингтон не прекара в мисли нито ден. САЩ се включиха в създаването на най-благоприятни условия за победа на Майдана. В Минск, доколкото мога да съдя, няма такова нещо“, отбелязва киевският аналитик Михайло Погребински.

Уличните неуспехи на беларуската опозиция в момента идват оттам, че официален Минск се е подготвил предварително за силов сценарий за вземане на властта и спецполицаи предвидливо са заели позиции по централните улици в градовете. Тоест властта не е допуснала грешките, довели до революциите в Сърбия, Грузия и Украйна. Така разсъждава бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол, смятан за специалист по „цветните революции“, в интервю за радио „Ехото на Москва“, цитирано в „Росийская газета“.

Макфол очаква западните държави, на първо място европейските, които се ориентират по курса на САЩ, да се сплотят срещу Беларус. Видяхме първата стъпка: Полша успя да наложи идеята за спешна среща на върха на ЕС за събитията в Беларус, която ще се състои в края на седмицата.

Полша, Литва и Чехия, които държат на този форум, не крият, че настояват за нови санкции срещу Беларус и нейното ръководство. Още не се знае кой в Европа е готов да се обяви против икономически и информационен натиск срещу Минск. Мнозина в Стария свят искат да използват този натиск като символ на изгубената сякаш през управлението на Доналд Тръмп в САЩ трансатлантическа солидарност, пише московският официоз.

„Новая газета“ помества обръщение към Александър Лукашенко на беларуската писателка Светлана Алексиевич, нобелов лауреат за литература, чрез „Радио Свободна Европа/Радио Свобода“:

„Никой не иска Майдан, никой не иска кръв. Само ти искаш власт. Именно твоето желание изисква кръв. Върви си, докато не е станало твърде късно, докато не си хвърлил народа в една страшна бездна, в бездната на гражданска война“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.