Камала Харис – неудобна мишена за Тръмп

Джо Байдън и Камала Харис. Снимка: от тв екрана

Решението на Джо Байдън да избере сенатор Камала Харис за свой вицепрезидент предоставя съвсем нова мишена на кампанията за преизбиране на президента Доналд Тръмп, която трудно намираше ефективна линия на атака срещу демократическия му съперник.

Атакуването на Харис обаче крие собствени рискове и предизвикателства. Броени минути след съобщението на Байдън Тръмп нарече Харис „гадна“, „ужасна“ и „непочтителна“, а кампанията му я обрисува като екстремист, който ще тласне умерения Байдън наляво.

За момента обаче няма данни, които да сочат, че обществеността възприема като радикални политическите възгледи на Харис – бивш прокурор от Калифорния с тесни връзки с елита на Демократическата партия.

Фактически тя е по-харесвана от републиканците, отколкото самият Байдън, според изследване на Ройтерс/Ипсос, осъществено в периода 10 – 11 август, точно преди Байдън да обяви избора си.

Според сондажа 21 процента от регистрираните избиратели на републиканците имат благоприятно впечатление за нея спрямо 13 на сто с подобно благосклонно мнение за Байдън.

По-тревожно за Тръмп е следното: атаки, които биха изглеждали сексистки или расистки, отправени срещу първата в историята на САЩ черна жена в предизборната листа на голяма партия, биха могли да усложнят усилията на предизборния му щаб да подобри пзициите му сред жените от предградията – ключов електорален блок, който той трябва да спечели отново, за да бъде преизбран, твърдят стратези и от двата лагера.

Водещи жени в Демократическата партия вече отправиха предупреждение срещу повторение на конфронтацията на Тръмп през 2016 г. с тогавашната номинация на Демократическата партия – Хилари Клинтън, която, като първата жена кандидат-президент, стана обект на критики заради пола й. Тръмп наричаше и Клинтън „гадна“ и я обвиняваше, че разиграва „женската карта“.

„Ако той възнамерява да използва женомразка лексика срещу Камала Харис, мисля, че това е крайно рисковано за него“, каза Нийра Тандън, водещ съветник на Клинтън по време на предизборната й кампания. „Той няма право на грешка с жените от предградията“.

Според най-новото проучване на Ройтерс/Ипсос Байдън има преднина от 10-процентни пункта сред жените и 6 пункта при жените, живеещи в предградия. Общо взето той изпреварва Тръмп с 11 на сто по-малко от три месеца преди изборите на 3 ноември.

Сара Лонгуел, социолог от Републиканската партия, смята, че съветниците на президента биха искали Тръмп, известен с пламенната и бомбастична риторика срещу политическите си съперници, да бъде по-предпазлив с атакуването на Харис, освен ако имат причина да смятат, че жените от предградията не й вярват или не я харесват.

„Досега обаче няма доказателства, че не й вярват или не я харесват“, заяви Лонгуел. „Всъщност предполагам, че тя ще доста ще се понрави на жените от предградията“.

В ТЪРСЕНЕ НА ПРЕДИМСТВО

Популярността на Тръмп сред обществеността пострада зле в хода на коронавирусната пандемия, икономическия спад и общонационалните протести срещу полицейската бруталност и расовата несправедливост.

Трескаво търсейки нещо, което да промени траекторията на надпреварата, Тръмп и републиканските му съюзници бързо предприеха залп от критики срещу Харис минути след новината за избора й.

Щабът на президента организира конферентен брифинг с репортери, за да я атакува заради ранните й позиции от времето на собствения й опит да се кандидатира за Белия дом, когато тя подкрепяше прогресистки предложения като Зелена нова сделка, всеобхватен план за чиста енергия, и „Медикеър за всички“, план за зравеопазване, финансирано от правителството. Байдън не подкрепяше нито едно от предложенията.

Харис промени някои от политическите си позиции в хода на кампанията в опит да се приближи към центъра. Екипът на Тръмп обаче даде ясно да се разбере, че ще се опита да я обрисува като неразкаял се левичар, същевременно намеквайки, че 77-годишният Байдън може скоро да отпадне от поста и заменен от нея. Освен това щабът заяви, че ще се стреми също така да извади на бял свят критиките срещу Харис от афроамериканската общност заради кариерата й в наказателното правосъдие, надявайки се да вбие клин между нея и най-лоялните избиратели на Демократическата партия.

Неофициално съветниците на президента обаче признават, че Харис би била страховит противник. Висш представител на Белия дом сподели, че изборът на Харис означава, че вицепрезидентът Майк Пенс ще има тежък дебат през октомври.

На пресконференцията си в Белия дом Тръмп припомни агресивните въпроси на Харис към Брет Кавано, тогава кандидат за Върховния съд, по време на изслушването му през 2018 г.

„Тя беше гадна до такава степен, че беше просто ужасно, ужасно беше как тя се държа със сегашния съдия Кавано, и аз няма да забравя това скоро“, каза Тръмп.

Непосредственото предизвикателство за Харис и Байдън според демократически активисти всъщност ще бъде да потушат всякакви изблици на недоволство сред прогресистите, които призоваваха Байдън да си избере по-открит прогресист за кандидат – като сенатор Елизабет Уорън.

По време на собствената си предизборна кампания като претендент за президентската номинация на демократите Харис беше яростно критикувана от прогресистите, които смятаха, че като прокурор е подкрепяла открито правоналагането. Вполедствие тя стана гласовит поддръжник на прогресистките реформи на наказателното правосъдие.

Рашад Робинсън, директор на „Цветът на промяната“ (Colour of Change), лобистка организация, която е работила заедно с Харис по въпроса за полицейската реформа, смята, че кандидатката ще трябва да влезе в диалог с прогресистките си критици, за да ги спечели.

„Това са въпроси, на които ще трябва да отговори директно“, каза Робинсън. „Тя трябва да отговори на въпросите за еволюцията в позициите си, да говори за предизвикателствата пред нея и за това накъде се е преориентирала“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.