България бързо излезе в челото по смъртност от вируса в Източна Европа

Българите не се плашат от епидемията, а тя си върви

Премиерът Борисов разглежда предпазни костюми за лекари. Снимка: София глоуб

Вече не можем да се хвалим, че сме се справили с епидемията с коронавирус най-добре от всички (както смята българският премиер).

В България излезе твърдо на второ място след Румъния по смъртност измежду страните членки на ЕС в Източна Европа. Докато през март-април само заради един починал на седмица се даваха пресконференции и се обсъждаха причините за смъртта, плашеха ни с чували с трупове, „ще бъдем в ада“ (Борисов), сега има дни, в които починалите са повече от 10 на ден, а това не прави толкова впечатление.

България и страните от Източна Европа по принцип останаха слабо засегнати от епидемията с коронавирус, с по-малко заразени и доста по-ниска смъртност, за разлика от Италия, Испания, Великобритания, Белгия, Франция и др. Причините защо е така са още неизяснени.

Въпреки строгите мерки през пролетта, въпреки надеждите, че лятото ще я спре, заразата се разширява и всички европейски страни отчитат увеличение на случаите.

Болнични отделения в провинцията у нас се преобразуват в инфекциозни, болниците се пълнят, лекари гастроентеролози стават инфекционисти. А това е още началото. Наесен и през зимата естествено заразата се увеличава, а се очаква и вълна от сезонен грип.

Смъртност на 1 милион души в страните от ЕС в Източна Европа:

Румъния 149
България 70
Унгария   63
Словения 62
Полша      49
Естония    47
Хърватия 39
Чехия        37
Литва        30
Гърция      21
Латвия      17
Кипър       17
Словакия  6

На Балканите – в Турция смъртността е 70 на милион, в Сърбия е 73 на милион, най-висока е в Северна Македония – 255 на милион. Македония е като някакво изключение за целия регион Източна Европа, доближава се и надминава някои западни страни по смъртност.

Коя е най-голямата опасност у нас?

Вече 791 медицински лица са заразени с коронавирус в България. Рискът за медиците ще стане най-големият проблем за страната през есента и зимата, когато се очаква естествено увеличаване на заразите.

Тогава болниците ще са подложени на още по-голям натиск, а настроенията сред лекарите няма да са никак оптимистични. Здравната ни система е такава, че медицински сестри работят с по 700-800 лв. заплата, а има и лекари с по 1000 лв. Същевременно има шефове на болници милионери. Кой как ще задължи сестри и лекари да работят за толкова пари при такъв риск, персоналът на колко болници ще подава колективно оставка, не може да се предположи. На риск са изложени не само инфекциозните отделения. В очните клиники, в „Уши, нос, гърло”, в зъболекарските кабинети рискът е най-голям, ако може да се сравнява въобще. А там не получават надбавки над заплатата за лечение на болни с коронавирус.
Медиците и сега коментират, че положението в България е изпуснато. По телевизият гледаме как мачове в Европа се играят пред празни стадиони и виковете на футболистите странно отекват по трибуните. В България мачовете се играят пред публика, ограниченията паднаха, маските се смятат за намордник, а не за предпазно средство. В Брюксел от вчера маските ги въведоха задължителни за носене и по улиците. У нас нахалници не си слагат маска и в магазин.

Българинът коронавируса за нищо го няма.

 

Бил китайска кашлица, лека настинка

 

По-рано из Фейсбук скептици драматично се провикваха – „Айде, покажете ми поне един, който да е боледувал от коронавирус” – сега всеки има близък, приятел или познат, изкарал вируса. Дали без симптоми, дали като грип. Но има и жертви не само сред стари хора. Почина борец в добро здраве на 36 години, а оцеля баща му. Почина момче на 19, почина лекар от ”Бърза помощ” на 50 години, и т. н. примери. И при всеки случай скептиците търсят други причини –ама този бил болен от друго, ама онзи. И дори да няма никакво друго заболяване, ще му го измислят, както се случи с доктора от „Бърза помощ”.

Българинът твърд и упорит, и докато тук не стане като в Италия, да се напълнят болници и да няма къде да слагат тежките случаи, няма да повярва, че този вирус е опасен.

Починалите от Ковид 19 във Великобритания са 41 хил., в Италия – 35 хил., във Франция – 30 хил., Испания – 28 хил. Най-много жертви има в САЩ – 170 хил., след това в Бразилия – 105 хил. Доказано заразените по света надминаха 21 милиона, при всички предпазни мерки, спрени полети, затворени граници, карантина.

Кривата на заразата върви нагоре неотклонно, този вирус не е като сезонен грип и нито лятото, нито мерките го спряха. Целта е с предпазни средства да се забави препълването на болници и да се предпазим до създаването на ваксини.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.