Да замерят политици с яйца и домати е традиция. Не е чудно и срещу Ива Николова

Николай Колев-Босия обяснява на полицай какъв е смисълът от хвърлянето на домати по властта и прислужниците й. Снимка: Иван Бакалов

На протестите замеряли с яйца и домати Ива Николова, „Пик” пише, че „Фашистите нападнаха една жена, майка, баба, преводач и поетеса”.

Ами като ги наричат фашисти, „жълти книжки” и т. н., какво прави тая жена, майка, баба, преводач и поетеса там? За да продължи да ги нарича така? И с други обидни думи?

Случаят повдигна въпроса – допустимо ли е да замерят с домати и яйца журналист. Това посегателство на свободата на словото ли е, атака срещу свободни медии?

По принцип замерянето с домати и развалени яйца е традиционна форма на протест. У нас последователно я използва Николай Колев-Босия, стар дисидент и протестиращ. Няколко пъти са го задържали и отвеждали с полиция, за да не мята домати по парламента и министерския съвет.

Така или иначе, по света мятането на домати, яйца и др. развалени зеленчуци по политици е традиционна форма на протест. Защо да не мятат и по журналисти? Те с нещо привилигировани ли са? Особено в случая с Ива Николова.

Тя не трябва да се бърка с нормален репортер и журналист. Тя е като бухалка, която бие враговете на властта. Това не е точно журналистика.

Репортерът, като обикаля такива събития, ги показва обективно, задава въпроси, не манипулира. Много телевизии се опитват да скриват или изкривяват информация, по малко или повече. Но медията на въпросната „репортерка“ откровено злепоставя и обижда.

Репортерът не е коментатор, а регистратор на събитията, медиатор, който дава думата на различни участници в тях. Ива Николова е пропагандист с микрофон, не е обикновен репортер. Излязла е на терен като коментатор с тясна насоченост.

Затова хвърлянето на яйца и домати по Ива Николова не е насилие върху журналист, а изразява отношение към човек, когото протестиращите смятат за позорен манипулатор. Виж, ако се опитат да я бият, това вече е недопустимо.

Но да се прави на невинна журналистка и как нямали право да я замерят… Той и Гешев твърди невинно, че е законно избран прокурор, и никой няма право да му иска оставката, това е посегателство върху независимата съдебна власт.

Когато една съдебна власт, уж независима, обслужва мафия и олигархия, използва двоен аршин, прикрива корупция, арестува и обявява хора за виновни, без да е доказала престъпления, държи ги по две години в ареста без обвинения – това не е правосъдие. И суверенът е в правото си да му иска оставката и да го замеря с яйца, като не я подава.

Когато една четвърта власт, каквато има претенции да представлява Ива Николова, не е медия, а жълтокафява хвъргачка, когато тази жена-майка-баба-преводачка-поетеса-репортерка обикаля из протестите, за да може нейната медия да изкарва протестиращите лумпени и платени, да ги злепоставя и обижда, да защитава интересите на мафия и олигархия – товае не е журналистика. И си е заслужила доматите и яйцата.

 

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.