Дебелее ли се от подсладителите?

Изкуствените подсладители са с малко калории, но объркват метаболизма на тялото и водят до напълняване. Снимка: солуъркс.нет

Когато става дума за диети, повечето от нас искат да приложат някой и друг номер, за да намалят апетита си и да ядат по-малко. Много хора например пият вода, за да се заситят, когато са гладни, или избират изкуствени подсладители вместо захар, за да постигнат същата сладост без досадните калории. Едно ново изследване обаче показа, че тялото не може да бъде излъгано лесно, и че подсладителите не са ключ към отслабването. Това донякъде може да обясни защо въпреки изобилието на нискокалорични храни и напитки американците са по-дебели от всякога. Така че, ако си мислите, че намалявате калориите като ядете диетични или нискокалорични разновидности на любимите си храни…

В поредица от експерименти учените от университета Пърдю сравниха хранителните навици и склонността към напълняване на плъхове, в чиято диета била добавена сладка храна, съдържаща или подсладители, или захар. Докладът, публикуван в Behavioral Neuroscience, представя някои противоречащи на интуицията ни открития. Животните, хранени с изкуствено подсладено кисело мляко в продължение на две седмици, приемали повече калории, надебелели повече и натрупали повече мазнина отколкото животните, които яли кисело мляко с глюкоза – естествен и висококалоричен подсладител. Още през 2004 г. групата от Пърдю констатирала, че животните, които консумират подсладени със захарин течности и храни, са склонни да ядат повече от животните, хранени с висококалорични сладки храни. С новото изследване учените доказали, че начинът на хранене зависи от автоматични условни реакции на храната, които са извън контрола ни.

Те смятат, че подобно на кучето на Павлов, обучено да отделя слюнка при звуков сигнал, животните са приучени да очакват много калории, когато вкусят нещо сладко – в природата сладкото обикновено носи много калории. И когато ядат подсладена със захарин храна без калории, която нарушава връзката сладко-калории – те започват да се хранят повече и да надебеляват. Изследването дори успяло да документира на физиологично ниво, че животните, които получавали подсладител, реагирали по различен начин на храната си, отколкото онези, които ядели висококалорична сладка храна.

Захарта е необходима на организма, но не бива да се прекалява с нея, защото дори да не доведе до напълняване, може да предизвика диабет или сърдечно-съдови заболявания. Снимка: пкфудадитивс.ком

При хранените със захар плъхове например, когато идвало време за ядене, било измерено очакваното повишение на вътрешната телесна температура. То отговаря на очакването им на голямо количество калории, при което трябва да започнат да изгарят приетата енергия, което всъщност е един вид метаболично ускоряване на енергийния им двигател. От друга страна, приемалите захарин животни не показали подобно увеличение на температурата. „Животните, поглъщали изкуствени подсладители, като че ли проявяваха различни условни реакции”, казва Сюзан Суитърс, професор по психология в университета Пърдю и един от съавторите на изследването. „Те не очакваха да поемат много калории.” Резултатът е по-бавен метаболизъм, който по-скоро съхранява, отколкото изгаря излишните калории.

Проф. Сиутърс твърди, че животните в изследването не са били принуждавани да преяждат, за да компенсират недостига на калории. Изводите й са категорични: изкуствените подсладители нарушават способността на тялото да регулира поглъщаните калории. „Все още не е съвсем ясно защо животните преяждат, но със сигурност имаме доказателства, че тези, които получаваха изкуствено подсладено кисело мляко, накрая започваха да приемат повече калории, отколкото онези, които се хранеха с калорично сладко мляко.”

Въпреки че е рано да се правят обобщения въз основа на опитите при животните, Суитърс е забелязала, че други изследвания при хора са показали сходни резултати. Едно изследване на Центъра за здравни науки на университета в Тексас от 2005 г. констатира, че хората, които пият диетични напитки, напълняват. Оказало се, че за всяка чаша диетична газирана напитка на ден рискът да напълнеят се увеличава с 41 процента. Затова, въпреки че откритията били направени при опити с животни, проф. Суитърс твърди, че те могат да доведат до по-добро разбиране на начина, по който човешкото тяло реагира на храната и да обяснят защо яденето на нискокалорични храни не винаги води до отслабване. „Има много факти, които научихме за последствията при ядене на определен тип храна, казва тя. Съществува физиологическа реакция, обусловена от храната.”

Означава ли това, че не трябва да употребяваме изкуствени подсладители, а трябва да се върнем към захарта? Не съвсем. Дори и да не се отрази на теглото, прекомерната захар в менюто може да доведе до диабет и до сърдечно-съдови заболявания. Затова трябва да помним, че когато става дума за броене на калории, не трябва да се притесняваме само за приетата енергия. Имат значение и калориите, от които сме се отказали и това се онагледява от допълнителните порции тестени изделия или десерти, които тялото иска. А тялото ни всъщност може да брои много по-добре от нас.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.