Ще помогне ли Кремъл на Лукашенко да остане на власт?

Путин и Лукашенко. Снимка: официален сайт

Първият лидер на независима Беларус, който изигра роля в разпадането на Съветския съюз, смята, че позициите на президента Александър Лукашенко са силно разклатени от най-силната кампания за свалянето му от 26 години, но че той все още би могъл да се задържи на власт с подкрепата на Кремъл.

Станислав Шушкевич, 85-годишен стар опонент на Лукашенко, каза вчера, че могъщият съсед Русия е дала да се разбере, че все още подкрепя беларуския лидер, който е изправен пред вълна от недоволство заради твърдения за изборни измами и полицейска бруталност.

Лукашенко, явно насърчен след два телефонни разговора с руския президент Владимир Путин през уикенда, вчера започна политическа контраофанзива със собствен митинг в Минск, отхвърляйки призивите за организиране на нови избори.

Въпреки всичко събитието на Лукашенко не можеше да се сравни с най-големите опозиционни демонстрации. Те подновиха призивите за неговата оставка, но въпреки тяхната карнавална атмосфера, според Шушкевич „не може да се твърди, че ерата Лукашенко приключва“.

„Не смятам, че може да се каже такова нещо поради една проста причина – Лукашенко служи на Кремъл, защото иначе нямаше да може да се задържи на власт. Кремъл го подкрепя“, каза той пред Ройтерс в телефонен разговор от своята вила (дача) в Беларус.

Шушкевич напомни за бързата поздравителна телеграма на Путин до Лукашенко въпреки безредиците и двата телефонни разговора между лидерите. Кремъл заяви, че Москва е готова да предложи военна подкрепа, ако се наложи.

Русия смята Беларус за жизненоважен транзитен коридор за своя петрол и за буфер, защитаващ западния й фланг. Отношенията им се обтегнаха, когато Лукашенко започна да протака, показвайки явна неохота спрямо натиска на Кремъл за по-дълбока интеграция между двете страни. Шушкевич обаче определя тази съпротива като димна завеса, която прикрива колко проруска в действителност е политиката на Лукашенко.

Шушкевич отхвърли идеята, че Русия ще изпрати войски в подкрепа на Лукашенко. „Те не са необходими. Беларус има много повече войници на глава от населението от други държави“, заяви той.

Москва разполага с други инструменти, за да помогне на Лукашенко, като кредитни линии в подкрепа на кретащата командна икономика от съветски тип, смята той.

Шушкевич отхвърли варианта за дворцов преврат, при който вътрешният кръг на Лукашенко да се обърне срещу него. „В продължение на 26 години Лукашенко си избираше много послушни подчинени и много послушни военни. Плаща им се щедро“, напомни той.

Шушкевич изигра историческа роля в преговорите през 1991 г. с руския президент Борис Елцин, на които бе договорено разпускането на Съветския съюз.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.