Сделката между Израел и ОАЕ и палестинците

Палестинец протестира на границата с Израел. Снимка: от тв екрана

На фона на обявеното нормализиране на отношенията между еврейската държава и Обединените арабски емирства (ОАЕ) Израел и ивицата Газа подновиха взаимните обстрели. През нощта срещу 16 август се наложи Армията за отбрана на Израел (ЦАХАЛ) два пъти да реагира и на пратени балони с експлозиви, и на ракетни удари. Палестинското движение бе обявено за основния пострадал от арабско-израелската сделка, а опонентите на Израел и на емирствата в региона взеха да търсят изгоди от създалото се положение.

През цялата седмица от Газа към Израел се носеше поток от въздушни балони с експлозиви, съобщи ЦАХАЛ. Но както посочват израелците, точно през този уикенд ситуацията се влоши, защото десетки палестинци „предизвикаха безредици край загражденията за сигурност по границата с ивицата Газа“.

„Те палеха гуми, мятаха взривни устройства и гранати към оградата за сигурност и се мъчеха да доближат загражденията – се казва в съобщение на Армията за отбрана. – В отговор израелски изтребители и други летателни апарати нанесоха удари по военни цели на Хамас в ивицата Газа, сред които военен лагер и подземна инфраструктура.“

След това бойци на ислямистката групировка изстреляха ракети, които бяха прехванати от системата за ПВО. Като ответна мярка самолети на ЦАХАЛ „поразиха други военни цели на Хамас в южната част от ивицата Газа“, включително „военен лагер, използван за складиране на ракети“.

„Армията за отбрана на Израел разглежда твърде сериозно всяка терористична дейност срещу Израел и при нужда ще осуетява и занапред опитите да се нанасят вреди на цивилното население или суверенитета на страната. Терористичната организация Хамас ще носи отговорност за всички атаки откъм ивицата Газа“, изтъкват израелските военни. Изтребители на еврейската държава атакуваха този месец общо седем пъти обекти на територията на анклава.

Нищо чудно сегашното зачестяване на нападенията да е станало възможно в контекста на обявената сделка между Израел и ОАЕ. В Газа я нарекоха удар срещу делото на палестинците. „Споразумението между САЩ, Израел и ОАЕ е опасно, то дава безплатен бонус на израелските окупатори заради престъпленията и беззаконията спрямо палестинците – заяви говорителят на Хамас Фаузи Бархум. – Ние осъждаме всяка форма на нормализиране с окупаторите, виждайки в тази стъпка удар в гърба за делото на палестинците. Само врагът ще извлече полза от него и това само ще го подтикне да върши нови престъпления и нарушения срещу народа ни и неговите светини.“ „Ислямски джихад“ – не по-малко влиятелна групировка, сравни сделката между Израел и ОАЕ с капитулация.

В тази ситуация енергични „адвокати“ на палестинците засега си остават Катар и Турция, действащи в тактически алианс по редица проблемни въпроси в региона. Наблюдатели виждат зад напрежението в Газа напоследък стремеж на местната администрация, представена от политическото крило на Хамас, да издейства поредния пакет помощи от арабската монархия, която е на негова страна и след съгласуване с Израел вече неведнъж е предоставяла на сектора пряка финансова подкрепа. Освен това изострянето около анклава може би е напомняне към еврейската държава, която след предишни рундове на взаимни обстрели се ангажира да съдейства на палестинците за подобряване на инфраструктурата, но отложи проектите.

Сделката между Израел и ОАЕ очерта още по-ясно контурите на тактическите блокове, формирани в региона. „Бахрейн и Египет дадоха висока оценка за нормализирането на отношенията между ОАЕ и Израел, също и Оман, който през последните години бе в нееднозначни отношения с ОАЕ“, обясни за „Независимая газета“ Самуел Рамани, докторант в Оксфордския университет. По думите му Саудитска Арабия пък ще протака въпроса отчасти заради разногласията между крал Салман и принца престолонаследник Мохамед по повод Израел – монархът в по-малка степен е склонен да подкрепя нормализирането.

Колкото до противниците на ОАЕ в региона, по думите на експерта те извличат изгоди от негативната реакция срещу начина, по който Абу Даби демонстрира „мека сила“. „Иран осъди поведението на ОАЕ, а Турция явно се опита да обърне в своя полза решението на палестинските власти да замразят връзките с Емирствата“, посочи Рамани.

„Тази критика, колкото и да е остра, едва ли ще повлияе пряко върху отношенията на ОАЕ с Иран и Турция, защото и двете страни са в течение на отдавнашния диалог между Емирствата и Израел – смята аналитикът. – Турция заяви, че ще скъса дипломатическите отношения с ОАЕ, но те са сред четирите й основни регионални търговски и инвестиционни партньори, което налага да гледаме скептично на тази възможност. По същия начин Иран и ОАЕ полагат усилия за намаляване на напрежението в Персийския залив и никоя от страните не желае да балансират отново на ръба на войната, както бе през пролетта на миналата година и в началото на лятото.“

Според Рамани в дългосрочен план оста Израел-ОАЕ би могла по-ефективно да възпира турската политика в Източното Средиземноморие. Освен това Емирствата биха могли да подпомогнат САЩ във възпирането на Иран, но това надали ще е пряк резултат от сделката на ОАЕ с Израел, заключи експертът.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.