Нужна ли е нова конституция или само поправки? Или е само игра от полза за Борисов?

Премиерът Борисов по фланелка с къси ръкави обявява на пресконференция, че внася веднага проект за нова конституция. Снимка: от тв репортаж

Предложения за промени в конституцията досега са се чували от различни политици. Но предложение за изцяло нова конституция от водещите партии направи пръв премиерът Бойко Борисов.

Нужна ли е наистина? Какво в сегашната не е наред и какво дава новата?

Проектът за конституция на ГЕРБ, за който заговори правосъдният министър Дани Кирилов, беше изваден бързо от чекмеджето, и искат да го внасят и гласуват ударно. Той не оставя впечатление за някакви съществени разлики от сегашната конституция, като се изключи броят на депутатите (спорен въпрос). В проекта са разместени отделни текстове от сегашната конституция.

Американската конституция е към 9 страници. За 200 години към нея има добавени 27 поправки, някои от които са по 2-3 реда, и всичките са общо още десетина страници.

България има четири конституции за 100 години. Последната е над 50 страници. Това е характерно за млади държави, в които се сменят управляващи с провинциални комплекси и претенции за историческа изключителност. И каквито смятат, че летоброенето започва от тях нататък.

И сега Борисов иска да напише нова… Защо? Дали само от

 

комплекс, че иска да влезе в историята?

 

Или да вкара обществото в няколкомесечни спорове дали и как да поправяме конституция, да пишем нова. Пък евентуално ще има референдум и всичко това ще надхвърли мандата на сегашното правителство.

Медийната атака от клакьорите на Борисов вече започна. Те заобясняваха колко правилно е постъпил той, колко е нужна нова конституция и т. н.

Обяснението за нуждата от нова конституция Борисов мотивира с израза „рестарт на държавата”.

А какъв рестарт на държавата иска той? Нали според досегашните му уверения е извел страната нагоре на непостигани от другите преди него висоти. Построил е толкова неща, че следващите да не могат да ги поддържат и да ги боядисат – както се изрази самият той.

Защо тогава иска да рестартира държавата?

Инициативата на Борисов за нова конституция защитават и хора с претенции на демократи. Може би трябва да им се припомни, че в последните 10 години в Европа съществени промени в конституциите или изцяло нови са правили само беларуският президент

 

Лукашенко, руският Путин и турският Ердоган

 

(През 2005-а година някои страни от ЕС приеха поправки в конституциите си за да няма противоречия с общото европейско законодателство. През 2011 г. спорна конституция с много критики от ЕС прие и партията на Виктор Орбан).

Лукашенко направи два пъти поправки в конституцията, а през 2018 г. се канеше дори да прави референдум за нова, който беше отложен. Сега, също като Борисов казва, че ще се оттегли като приемат на референдум нова конституция.

Путин подложи на референдум конституционни поправки, от които най-важно беше, че му се дава възможност да продължи да бъде президент.
Подобно направи и Ердоган – увеличи си правомощията и мандатите като президент.

И дори в тези страни имаше бавни процедури за конституционни промени. У нас констуцията Борисов за нищо я няма – казва как още утре ще я внесе. Ако не му пречат, сигурно за седмица и ще я приеме…

Съответно, сред масовия избирател има симпатизанти на Борисов, които смятат, че няма нужда и от парламент, той само пречи.

 

Един Бойко стига

 

Трябва да му дадат сам да решава нещата…

През 1990 г. конституцията я писаха уважавани юристи, имаше голямо присъствие на авторитети от интелигенцията във ВНС. Сега правосъдният министър Кирилов обяви, че ГЕРБ я пишат от няколко години. Оказа се, че той даже вече я е написал.

За да се разбере колко е неадекватно предложението на Борисов за нова конституция, трябва само малко да се надникне в самата конституция.
Парламентът излезе във ваканция на 31 юли. А право на инициатива за промяна в конституцията имат депутатите и президентът, а не премиерът.

Чл. 159. от Конституцията:
(1) Правото на инициатива по предходния член имат най-малко една втора от народните представители и президентът.

Ако някой още не е разбрал – не Борисов, а 120 депутати И президентът имат инициативата да предлагат промени в конституцията.

И предлаганите от Борисов промени не изискват Велико народно събрание, могат да се направят и от обикновено. С изключение на предложението за 120 депутати, вместо 240.

Какво следва, ако до есента се съберат 120 депутати да ги внесат и президентът да ги подкрепи?

Според следващата алинея от цитирания член на конституцията, такива предложения, като се внесат в парламента, се разглеждат най-рано след два месеца срок. И дебатите по тях могат да продължат няколко месеца. Тоест, предложението на Борисов го бетонира на власт поне до януари. А след това, ако парламентът реши да свика ВНС, остава действащото правителство, което може да продължи да действа и докато ВНС обсъжда новата конституция, освен ако сегашният парламент не реши изрично, че ВНС трябва да излъчи ново правителство.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.